Gránátalma a szív egészségéért

Szív-és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek a vezető haláloki tényezők között állnak [Ref. 2]. Emiatt a szív- és érrendszeri betegségek leküzdésére alkalmas étrend-módosítások bevezetése (például gránátalma vagy gránátalma eredetű termékek felhasználása) jelentős jótékony hatást gyakorolnak az emberi egészségre, a hosszú élettartamra, ezáltal a társadalom egészére.

Preklinikai kutatás a gránátalma érvédő hatásáról

Gránátalma érvédő hatású

A gránátalma olyan gyümölcs, amelyet ősidők óta élelmiszerként és gyógyszerként használnak, különösen Közép-Ázsiában, Indiában, a Földközi-tenger térségében és a Közel-Keleten. Különböző társadalmak, például a rómaiak és az ókori Egyiptom nagyra értékelték, és kiemelik, hogy szimbolikus jelentőséggel bír a különböző vallásokban, beleértve a buddhizmust, a kereszténységet, az iszlámot, és a judaizmust. Így például az ókori Egyiptomban gránátalmát festettek falakra és sírokra, hogy a halál utáni életet jelképezzék, és a Biblia Ószövetsége is dicsérte, mint „termékenységet, bőséget és szerencsét hordozó szent gyümölcsöt”.

A gyümölcs vörös színe a polifenoloknak (tanninok, kvercetinek, antociánok valamint az ellegsav) köszönhető, amelyek antioxidánsként működnek antikacinogén, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatásuk van.

Az eddig végzett preklinikai kutatások rámutatnak a gránátalmának a szív- és érrendszerre gyakorolt számos védő hatására, például csökkenti az oxidatív stresszt és a vérlemezke-aggregációt, pozitív hatást gyakorol az endothelsejtek működésére (amelyet a NO-szint növekedése és a vércukorszint csökkentése közvetít), gyulladáscsökkentő, csökkenti a makrofágok lipidfelvételét és befolyásolja a vérnyomás szabályozását. 

Fontos megemlíteni, hogy a felsorolt érvédő hatások mellett a gránátalma és bioaktív összetevői védőhatást is mutatnak a vegyszerek vagy gyógyszerek által kiváltott toxicitás ellen. Antibakteriális, gombaellenes, antiproliferatív és rákellenes hatásokról is beszámoltak. 

Antioxidáns, antikarcinogén hatásgranatalma2webre

A gránátalmalé háromszor nagyobb antioxidáns hatással rendelkezik, mint más jól ismert antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező italok, mint például a vörösbor és a zöld tea [Ref. 3]. 

A gránátalma gyümölcsei- és magjai-, valamint a növény más részeivel kapcsolatban (például virágokat, leveleket, gyümölcshéjakat) különféle preklinikai kutatásokban bebizonyították, hogy gazdagok számos olyan bioaktív vegyületben, amelyek felelősek a kimutatott biológiai aktivitásokért. 

A gránátalma fogyasztásának lehetséges egészségügyi előnyeihez tudományosan kapcsolódó legfontosabb fitokemikáliák közé tartozik többek között az ellagsav, a hidrolizálható tanninok (gallotanninok és ellagitanninok), valamint a különféle flavonoidok, antocianinok és proantocianidinek. Ezek bizonyítottan daganatmegelőző hatással bírnak. Ami a vizsgált rákellenes hatást illeti, sok tanulmány foglalkozott a gránátalma lehetséges védőhatásával a prosztatarák összefüggésében.

Megakadályozzák a tumorok növekedését és az áttétek képződését: kutatások szerint a gránátalma hatóanyagai megakadályozzák egyes daganattípusok növekedését, főként a bőrrák, emlőrák, dohányzás okozta tüdődaganat, méhnyakrák és a prosztatarák esetében bizonyult hatásosnak.

A Wisconsin Egyetemen elvégzett kísérlet igazolta, hogy a gránátalma képes volt meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Mindez főképpen ellagsav tartalmának köszönhető, amely antikarcinogén hatással rendelkezik. (Az antikarciogén kifejezést használják minden olyan anyagra, amely csökkentheti a daganat súlyosságát és előfordulását.)

Bizonyított, hogy a daganatos sejtek főként cukorból táplálkoznak. A gránátalmában lévő ellagsav a gyümölcsben lévő fruktózhoz kötődik, ezért a mutálódott rákos sejtekbe is több ellegsav kerül.

A dél-karolinai Hollings Rákkutató Intézetben egy 9 évig tartó kísérletsorozat végén szintén arra jutottak, hogy a gránátalmában is jelenlévő ellagsav méhnyakrákos betegek esetén képes volt megállítani a tumor növekedését azáltal, hogy 48 órán belül meggátolta a rákos sejtek további osztódását és 72 órán belül természetes sejthalált tapasztaltak a mutálódott sejtek esetében. A megfigyelést elvégezték mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, -és prosztatarákos betegek esetében is, és hasonló eredményeket tapasztaltak. 

Hormonrendszerre gyakorolt hatás

Nők esetében megnövekedhet az ösztrogén szint (pl.: menopauza, endometrózis, policisztás ovárium szindróma). A gránátalma kedvezően befolyásolja az ösztrogén szintet, mert igen gazdag fitoösztrogénben. A fitoösztrogének enyhítik a változáskori tüneteket. Antiösztrogén hatással is rendelkeznek, ami révén fékezik a zsírsejtek saját ösztrogéntermelését. A gránátalma aromatáz enzimet tartalmaz, mely egy olyan enzim, mely segítséget nyújthat az ösztrogén szintet visszaállítani a természetes egyensúlyba.

Humán vizsgálatok a gránátalma érvédő hatásáról

Számos humán tanulmány vizsgálta már, hogy a gránátalma hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Ezekben a vizsgálatokban a gránátalma összességében jó biztonsági profillal rendelkezik, bár hosszabb ideig vagy nagy mennyiségben használva bizonyos enyhe mellékhatások (például hasmenés) is előfordulhatnak.

A magasvérnyomás jelentős tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Magas vérnyomásban szenvedő betegeknél a gránátalmalé napi fogyasztása 2 hétig csökkentette a szisztolés vérnyomást [Ref. 4]. Ugyanez a kutatócsoport arról is beszámolt, hogy a gránátalmalé hosszabb ideig tartó (3 évig tartó) fogyasztása szintén jelentősen csökkentette a vérnyomást, valamint az LDL-koleszterinszintet és csökkentette az érszűkület valószínűségét. [Ref. 5]. 

Három másik humán vizsgálat is beigazolta a gránátalmalé vérnyomás csökkenő hatásását. [Ref. 6; Ref. 7; Ref. 8]. 

Csökkenti a vérplazma triglicerid [Ref. 13], koleszterin [Ref. 14] szintjét, emellett állatkísérletek [Ref 15],[Ref. 16.] és humán vizsgálatok is igazolják, hogy akadályozza a koleszterin oxidációját[Ref.17] – ami az érelmeszesedés első lépése.

Napi 150 ml gránátalmalé két hetes vizsgálatban szignifikánsan csökkentette magasvérnyomásos betegek vérnyomását. [Ref. 18.],[Ref.19]. A benne lévő természetes nitrátok javítják a szövetekben a vér átáramlását.

Szintén egy humán vizsgálatban a gyulladáshoz kapcsolódó C-reaktív fehérje, CRP szérumkoncentrációt vizsgálták, amely az érelmeszesedés másik fő tényezője, és a gránátalmalé fogyasztását követően ezen paraméterek is szignifikánsan csökkentek. [Ref. 7; Ref. 9]. Napi 250 ml gránátalmalé elfogyasztása 12 héten át 30 – 32 % -al csökkentette krónikus gyulladásban szenvedő betegek gyulladásos markereit (CRP és IL-6) a vérplazmában [Ref.12]. A gránátalma lében lévő antioxidáns vegyületek magas koncentrációja felelősek a szív- és érfalvédő, érelmeszesedésgátló hatásáért. Minél több a koncentrátumban a tannin nevű antioxidáns, annál savanyúbb az íze.

A gránátalma levét tanulmányozták prosztatarákos betegek esetében is, és fogyasztása jelentős javulást eredményezett a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjében, amely a betegség progressziójával kapcsolatos fontos marker [Ref. 10]. 

A gránátalmalé mellett egy másik gránátalma eredetű termék, amelyet szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggésben embereken is tanulmányoztak, a gránátalma héjának hidroalkoholos kivonata, amelyről egy közelmúltban végzett kettős vak vizsgálat szerint csökkentette a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket magas vérzsírszinttel rendelkező elhízott nőknél. [Ref. 11].

Következtetés

A gránátalma, az élelmiszerként és gyógyszerként való ősi felhasználási múlttal rendelkező gyümölcs, tudományosan bizonyítottan gazdag forrása a különféle természetes bioaktív vegyületeknek.

Számos kutatás utal arra, hogy a gránátalma összetevői szívvédő hatást fejtenek ki, csökkentik az oxidatív stresszt, kedvezően befolyásolják a makrofágok, endothelsejtek és vérlemezkék működését, ellensúlyozzák a lipidoxidációt, értágító hatásúak, csökkentik a vércukorszintet, valamint a vérnyomást. 

Humán klinikai vizsgálatok alátámasztják a gránátalmalé fogyasztás szív- és érrendszeri előnyeit, különösen erős bizonyítékok állnak rendelkezésre a vérnyomáscsökkentő hatásra. Hasonlóképpen, humán vizsgálatok azt is jelzik, hogy a gránátalmalé jótékony hatással van a prosztatarákra. A szív- és érrendszeri betegségek és a prosztatarák összefüggésében eddig elvégzett klinikai vizsgálatoknak összességében ígéretesek az eredményei.

Az eddig elvégzett számos in vitro , állatmodelleken és emberen végzett tudományos vizsgálat összesített eredményei arra utalnak, hogy a gránátalma étrendi alkalmazása a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a magas vérnyomás és a perifériás artériás betegségek, koszorúér betegségek megelőzésében és kezelésében jótékony hatásokkal járhat. 

Miért használják vajon a gránátalmát ősidők óta élelmiszerként és gyógyszerként? Különböző vallásokban – mint például a kereszténység, az iszlám, a judaizmus, vagy a buddhizmus – szimbolikus jelentőséggel bír. Az ókori Egyiptomban gránátalmát festettek falakra és sírokra, hogy a halál utáni életet jelképezzék, és a Biblia Ószövetsége is dicsérte, mint „termékenységet, bőséget és szerencsét hordozó szent gyümölcsöt”.

Nézzük meg, hogy a gránátalmát a természet milyen csodásan megkomponálta! Mik a gránátalma jótékony hatásai, amik oly fontosak az emberi szervezet számára? Mik a gránátalma fogyasztásának lehetséges egészségügyi előnyei?

Szabó Nikolett és Jakab István beszélgetése

Összeállította:

Szabó Nikolett
Tudományos kutató, NaJa Forest

Jakab István
Egészség befektető, Viva Natura

 

Hivatkozások/Referenciák

[1] Wang D, Özen C, Abu-Reidah IM,Chigurupati S, Patra JK,Horbanczuk JO, Jó ́zwik A,Tzvetkov NT, Uhrin P andAtanasov AG (2018) VasculoprotectiveEffects of Pomegranate (Punicagranatum L.).Front. Pharmacol. 9:544.doi: 10.3389/fphar.2018.00544.

[2] Waltenberger B, Mocan A, Šmejkal K, Heiss EH, Atanasov AG. Natural Products to Counteract the Epidemic of Cardiovascular and Metabolic Disorders. Molecules. 2016 Jun 22;21(6). doi: 10.3390/molecules21060807.

[3] Gil MI, Tomás-Barberán FA, Hess-Pierce B, Holcroft DM, Kader AA. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. J Agric Food Chem. 2000 Oct;48(10):4581-9. PubMed PMID: 11052704.

[4] Aviram M, Dornfeld L. Pomegranate juice consumption inhibits serum angiotensin converting enzyme activity and reduces systolic blood pressure. Atherosclerosis. 2001 Sep;158(1):195-8. PubMed PMID: 11500191.

[5] Aviram M, Rosenblat M, Gaitini D, Nitecki S, Hoffman A, Dornfeld L, Volkova N, Presser D, Attias J, Liker H, Hayek T. Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation. Clin Nutr. 2004 Jun;23(3):423-33.

[6] Lynn A, Hamadeh H, Leung WC, Russell JM, Barker ME. Effects of pomegranate juice supplementation on pulse wave velocity and blood pressure in healthy young  and middle-aged men and women. Plant Foods Hum Nutr. 2012 Sep;67(3):309-14.

[7] Asgary S, Keshvari M, Sahebkar A, Hashemi M, Rafieian-Kopaei M. Clinical investigation of the acute effects of pomegranate juice on blood pressure and endothelial function in hypertensive individuals. ARYA Atheroscler. 2013 Nov;9(6):326-31. PubMed PMID: 24575134; PubMed Central PMCID: PMC3933059.

[8] Asgary S, Sahebkar A, Afshani MR, Keshvari M, Haghjooyjavanmard S, Rafieian-Kopaei M. Clinical evaluation of blood pressure lowering, endothelial function improving, hypolipidemic and anti-inflammatory effects of pomegranate juice in hypertensive subjects. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):193-9. doi: 10.1002/ptr.4977.

[9] Sahebkar A, Ferri C, Giorgini P, Bo S, Nachtigal P, Grassi D. Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Pharmacol Res. 2017 Jan;115:149-161. doi: 10.1016/j.phrs.2016.11.018.

[10] Paller CJ, Ye X, Wozniak PJ, Gillespie BK, Sieber PR, Greengold RH, Stockton BR, Hertzman BL, Efros MD, Roper RP, Liker HR, Carducci MA. A randomized phase II study of pomegranate extract for men with rising PSA following initial therapy for localized prostate cancer. Prostate Cancer Prostatic Dis. 2013 Mar;16(1):50-5. doi: 10.1038/pcan.2012.20.

[11] Haghighian MK, Rafraf M, Moghaddam A, Hemmati S, Jafarabadi MA, Gargari BP. Pomegranate (Punica granatum L.) peel hydro alcoholic extract ameliorates cardiovascular risk factors in obese women with dyslipidemia: a double blind, randomized, placebo controlled pilot study. Eur J Integr Med. 2016; 8, 676–682. doi: 10.1016/j.eujim.2016.06.010.

[12] Sohrab G., Nasrollahzadeh J, Zand H, Amiri Z, Tohidi M, Kimiagar M: Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial.; J Res Med Sci.2014 Mar;19(3):215-20.

[13]  Mirmiran P, Fazeli MR, Asghari G, Shafiee A, Azizi F: Effect of pomegranate seed oil on hyperlipidaemic subjects: a double-blind placebo-controlled clinical trial.; Br J Nutr. 2010 Aug;104(3):402-6. doi: 10.1017/S0007114510000504. Epub 2010 Mar 25.

[14] Esmaillzadeh A., Tahbaz F., Gaieni I., Alavi-Majd H., Azadbakht L.:Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia.; Int J Vitam Nutr Res. 2006 May;76(3):147-51.

[15] Al-Jarallah A, Igdoura F, Zhang Y, Tenedero CB, White EJ, MacDonald ME, Igdoura SA, Trigatti BL: Atherosclerosis. The effect of pomegranate extract on coronary artery atherosclerosis in SR-BI/APOE double knockout mice.; 2013 May;228(1):80-9. doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2013.02.025. Epub 2013 Mar 7.

[16]  Kaplan M, Hayek T, Raz A, Coleman R, Dornfeld L, Vaya J, Aviram M: Pomegranate juice supplementation to atherosclerotic mice reduces macrophage lipid peroxidation, cellular cholesterol accumulation and development of atherosclerosis.; J Nutr.2001 Aug;131(8):2082-9.

[17] Aviram M., Rosenblat M., Gaitini D., Nitecki S., Hoffman A.,Dornfeld L, Volkova N., Presser D., Attias J., Liker H., Hayek T.: Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation.; Clin Nutr. 2004 Jun;23(3):423-33.

[18] Sedigheh Asgary, Amirhossein Sahebkar, Mohammad Reza Afshani, Mahtab Keshvari, Shaghayegh Haghjooyjavanmard, Mahmoud Rafieian‐Kopaei: Clinical Evaluation of Blood Pressure Lowering, Endothelial Function Improving, Hypolipidemic and Anti‐Inflammatory Effects of Pomegranate Juice in Hypertensive Subjects; Phytotherapy Research, Volume28, Issue2, February 2014, Pages 193-199

[19] Sahebkar A, Ferri C, Giorgini P, Bo S, Nachtigal P, Grassi D5: Effects of pomegranate juice on blood pressure: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.; Pharmacol Res. 2017 Jan;115:149-161. doi: 10.1016/j.phrs.2016.11.018. Epub 2016 Nov 23.

*Dr. Dongdong Wang is affiliated with:

1) Institute of Genetics and Animal Breeding of the Polish Academy of Sciences, ul. Postepu 36A, 05-552, Jastrzebiec, Poland.

2) Department of Pharmacognosy, University of Vienna, Althanstrasse 14, 1090, Vienna, Austria.

3) Institute of Clinical Chemistry, University Hospital Zurich, University of Zurich, Wagistrasse 14, 8952, Schlieren, Switzerland.

[20] Protective Effects of Pomegranate in Endothelial Dysfunction Nathalie T B Delgado 1, Wender N Rouver 1, Roger L Dos Santos 1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32250215/#:~:text=We%20have%20shown%20that%20pomegranate%2C%20or%20rather%20its,species%20formation%20and%20acting%20in%20an%20anti-inflammatory%20way.

[21] Pomegranate: its role in cardiovascular health Stephanie Maxine Ross 1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19411998/

[22] Potent health effects of pomegranate
Aida Zarfeshany, Sedigheh Asgary,1 and Shaghayegh Haghjoo Javanmard https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek