D-vitamin hiány

A tél végére a magyarok 95%-a D-vitamin hiányban szenved. A médiában hiába esik sok szó a D-vitamin pótlásának fontosságáról, a legtöbbször arról, hogy kinek és milyen D-vitamin célszerű szedni, nem írnak.

Az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a D-vitamin biológiai hatása szerteágazó, nemcsak a csontanyagcserében érvényesül, de az egyik legfontosabb génregulátor, befolyásolja az immunfunkciókat, az endokrin működést, az inzulin és a vérnyomás szabályozásában. Hiánya esetén megnövekszik számos krónikus megbetegedés kialakulásának a kockázata (Holick, 2008): a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás, a rosszindulatú daganatok, a fehérvérsejtek egyik típusa, a T-sejtek közvetítette autoimmun és allergiás megbetegedések, reumatoid artritisz, szklerózis multiplex, tuberkulózis stb. (Tuohimaa, 2008).

Egyáltalán nem mindegy milyen formában pótoljuk a D-vitamin, ugyanis bizonyos szintetikus formáknak nagyon komoly mellékhatásai lehetnek. A Mandulagomba (Agaricus blazei Murill) ergoszterol tartalma nagy jelentőséggel bírhat a D-vitamin hiányos állapotok megelőzésében.

Ehhez a témához kapcsolódó cikkeink:

D-vitamin és a végbélrák
Tudástár

IV. 4. D-vitamin és a végbélrák

A Mandula gomba jelentős mennyiségben tartalmaz ergoszterolt, amely a D2 vitamin elő anyaga. Az ergoszterol ultraibolya sugárzás hatására D2 vitaminná alakul, így vegetáriánus fogyasztók számára is megoldja a D-vitamin pótlását.

Tovább olvasom »
Tetszett az oldal? Ossza meg másokkal is!