Immunrendszer általános megerősítése

Az immunrendszer jó erőnléte egészségünkre nézve elengedhetetlen követelmény. Aktív immunrendszer nélkül védősejtjeink, a fehérvérsejtek álomba merülten sodródnak szöveteinkben. Épp a sejtvédelmi mechanizmusok felébresztése az, aminek a tudósok már egy idő óta nagy figyelmet szentelnek.

Az emberi immunrendszer nemcsak az idegent – értsd: más fajokból, vagy fajunk másik egyedeiből származó molekuláris struktúrákat –, de a megváltozott sajátot is antigénként, vagyis immunválasz által elpusztítandóként ismeri fel.

Az immunrendszer nagyon finom egyensúlyban működik, és nagy mennyiségű energiát igényel. Ez az oka annak, hogy fertőző betegség esetén fáradékonyság és passzivitás lesz úrrá az emberen, ugyanis ezáltal csökken az elhasznált energia, ami átcsoportosítható az immunvédekezésre. A másik példa a stresszhelyzet, amikor a ,,pillanatnyi túlélésre,, koncentrálunk, ilyenkor az ,,energiát zabáló,, immunaktivitás drámai mértékben lecsökken (Segerstrom és Miller, 2004). Magyarul a sokáig fennálló stressz hatás csökkentik az immunrendszer működőképességét, és fogékonyabbá válunk a vírusfertőzésekre!

Elég erősnek és kifinomultnak kell lennie ahhoz, hogy leküzdje a különféle betegségeket azonban nem olyan erősnek, hogy szükségtelenül túlreagáljon, és allergia vagy autoimmun-betegség alakuljon ki.

A gombákban lévő béta-glükánok több oldalról támogatják az immunrendszer működését, egyrészről üzemanyagként szolgának az immunsejtek számára, másrészről pedig prebiotikumként működnek a bélbaktériumok számára, ezzel hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához is.

Ehhez a témához kapcsolódó cikkeink:

Reishi a természetben
Utak az egészséghez

Reishi, Te csodálatos!

Hogyan küzd a Ganoderma lucidum (Reishi, Pedcsétviaszgomba, Lingzhi) az öregedéssel, a betegségekkel, és a rákkal szemben. A Ganoderma egy aranybányának

Tovább olvasom »
A gombák szerepe az influenza megelőzésében
Tudástár

IV. 3. A gombák szerepe az influenza megelőzésében

A shiitake gomba immunrendszerünk bástyája. Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását.

Tovább olvasom »
Nincs több cikk.
Tetszett az oldal? Ossza meg másokkal is!