Reishi, Te csodálatos!

Hogyan küzd a Ganoderma lucidum (Reishi, Pedcsétviaszgomba, Lingzhi) az öregedéssel, a betegségekkel, és a rákkal szemben.

Reishi a természetbenA Ganoderma egy aranybányának számít, ha az egészségünkről van szó, ugyanis az asztmától a zosterig széles spektrumú megoldást kínál a betegségek kezelésére és megelőzésére. Az elmúlt 30 évben Japánban, Kínában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban számos tanulmány kimutatta, hogy a lingzhi gombák fogyasztása számos betegség és állapot kezelésére jelent megoldást.

Több száz bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek többek között meghosszabbítják az élettartamunkat, serkentik az agysejtek működését, serkentik az immunrendszert a rákos sejtek elpusztítására, elhízott egyénekben megakadályozzák az újabb zsírsejtek képződését. Az élettartam meghosszabbítása tekintetében állatokon végzett kutatásban 20 %-os növekedést értek el.

A Ganoderma lucidumot régóta használják az ázsiai országokban, mint Kína és Japán, azonban ne felejtsük el, hogy hazánkban is őshonos, Szépasszony kanala néven terjedt el.

Az ismertebb gombafajok, mint Shiitake, Maitake, Cordyceps, hasonló immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban ezekkel a gombákkal ellentétben a Lingzhi számos különleges hatóanyagot tartalmaz, mint triterpének, gandodericinsav, amely a Reishi kesernyés ízét okozzák.

A lingzhi gombák gyógyszerként való felhasználása a Han-dinasztia korába nyúlik vissza. Erre bizonyíték a legkorábbi gyógyszerkönyv „Materia Medica” vagy Ben Cao Gang Mu, amely Kr. e. 1590 körül íródott.


Ez az egyetlen olyan gyógynövény, amely a sejtek szintjén fejti ki hatását, méregteleníti a sejteket, ezáltal teszi lehetővé a szervek és szív és érrendszer magasabb szintű működését. Tulajdonképpen a szervezet öngyógyító mechanizmusait hívja életre.


A Reishi figyelemre méltó a citokróm P450 enzimeket kódoló gének sokfélesége miatt. Ezek az enzimek teszik lehetővé a szervezetben a toxinok és szabadgyökök lebontását, növelik a máj anyagcsere hatékonyságát. Ezeknek az enzimeknek a sokfélesége teszi lehetővé, hogy a Reishi több száz gyógyászatilag interaktív vegyületet tud előállítani, mondhatjuk azt, hogy egy miniatűr gyógyszergyár.

A Ganoderma lucidum peptid egyedülálló fehérje, amely figyelemre méltóan erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek még mindig tisztázatlanok. 

Számos tanulmány kimutatta, hogy a Lingzhi az antioxidáns tulajdonságok szempontjából az egyik legerősebb gomba. A Reishi gombák növelik a teljes antioxidáns kapacitást, ez egy olyan fontos mérce, amely harcol az oxidációs károsodásokkal szemben.

Egy humán vizsgálatban a Lingzhi gombát egészséges önkénteseknek adták egyetlen 1100 mg-os adagként. A plazma antioxidáns kapacitása 90 perc alatt gyorsan elérte a csúcsot, míg a vizelet antioxidáns képessége (a testben mért érték) 29% -kal nőtt, 3 óra múlva. Egyik vizsgálat sem mutatott semmiféle toxikológiai mellékhatást.

A Reishi kivonatok ismert hatásai

  1.  Védje a sejtek DNS-ét az öregedéstől és a rákot okozó oxidációs károktól. 
  2.  Védi a mitokondriális DNS-t és magukat a mitokondriumokat (sejtek energia termelő erőművei) az oxidációs károktól, amelyek gyengítik energiát előállító képességüket, és hatástalanná teszik őket, ami az öregedés másik fő oka. Deutériumcsökkentő hatása van!  
  3.  Védi a vese tubulus sejtjeit a veseelégtelenséghez vezető oxidációs károktól.
  4.  A lingzhi-vegyületek, különösen a triterpének és a poliszacharidok korlátozzák a daganatok növekedési ütemét azáltal, hogy blokkolják a rákos sejtek rendellenes szaporodási ciklusait. 
  5.  Ezen vegyületek némelyike ​​közvetlenül mérgező a rákos sejtekre, miközben megvédi az egészséges szövetet. 
  6.  A Lingzhi vegyületek gátolják a metasztatikus folyamatokat és csökkentik a rákos sejtek túlélésében, proliferációjában, inváziójában és metasztázisában részt vevő gének expresszióját.
  7.  A Lingzhi vegyületek kiváltják az apoptózisnak nevezett programozott sejthalált is, amelyet a rosszindulatú sejtekben elnyomnak.

 

A lingzhi gombák legfontosabb hatása, hogy csökkenti az emberi daganatok méretét és növekedési ütemét, mind állatokban, mind humán klinikai vizsgálatokban.

A legdrámaibb hatást a vastagbélrákban mutatták ki, amely a rákos halálozás második leggyakoribb oka a rákok között, amelyek mind a férfiakat, mind a nőket érintik.

Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lingzhi kivonatok elnyomják az adenómák kialakulását, amelyek a vastagbélben előforduló rosszindulatú daganatok.

Terpének- a természet belső oldószerei

A Lingzhi-ben eddig talált funkcionális vegyületek közül a legnagyobb csoport a terpének, amelyek származékai a triterpének. Ismered a fenyőfák szegfűszeg, ánizs, oregánó, mentol, fahéj és citrusfélék aromáját?  Ezek nagyrészt a terpénekből származnak (ezeket gyakran nevezik illóolajoknak). A terpéneket tekintik a természetben található legerősebb gyulladásgátló és daganatellenes vegyületeknek. Számos triterpenoidról kimutatták, hogy gyors acetilkolin hatásúak, mely agyunk fő neurotranszmittere. A Lingzhi szájon át történő beadásakor a triterpének nagy mennyiségben jelennek meg a vérplazmában, akár 20 percen belül a bevétel után.

A triterpének megvédik a májat, csökkentik a vérnyomást és a koleszterint, megakadályozzák a vérlemezkék összecsapzódását, ami szívrohamhoz és stroke-hoz vezet, harcolnak a hisztamin kiváltott allergiás reakciókkal, és rákellenes aktivitással is rendelkeznek.

Az összes terpén lenyűgöző tulajdonsága az, hogy képesek feloldani, lebontani a szerves anyagokat. Az egyik első természetből kivont terpén (12. század, Arnaud de Villanosa) a terpentin volt – igen, a festékhígító!, ami természetes. Az ősi Babilonban használtak gyomorproblémák, gyulladások és fekélyek kezelésére.

Fontos kiemelni, hogy például a marihuána is tele van terpénekkel, ez az oka annak, hogy az orvosi marihuánát például egyre szélesebb körben alkalmazzák a daganatos betegségek kiegészítő terápiájában.

 

Az ADAPTOGÉN koncepció

A Reishi gomba rendszeres fogyasztása javíthatja az immunrendszer működését és javítja a vérkeringést, ezáltal javítva a jobb egészségügyi kilátásokat. Általában a Lingzhi-t ajánlják adaptogénként, immunmodulátorként és általános tonizáálószerként. Szorongás, magas vérnyomás, hepatitis, hörghurut, álmatlanság és asztma kezelésére is használják.

Bizonyos értelemben, az orvosi marihuánához hasonló (amelynek az idegrendszert szabályozó hatása van), adaptogén tulajdonsággal rendelkezik. Az adaptogén anyagok úgy működnek, hogy a megváltozott testviszonyokat normalizálják, és ezáltal stabilizálják a celluláris és pszichológiai homeosztázist. Ez azt jelenti, hogy alkalmazható álmatlanság esetén, ugyanakkor a szellemi frissesség fokozására is vagy mind alacsony, mind a magas vérnyomás tünetei esetén is, vagy autoimmun betegségek esetén, mint a Lupus, Fibroomyalgia, amikor fokozz immunreakció figyelhető meg, de gyenge immunitás esetén is (megfázás, influenza)

Kettős irányú aktivitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy javítja az immun- és szervrendszerek működését, tehát nem stimulálja és nem is gátolja, hanem szabályozza!

A Lingzhi számos vegyülete terápiás hatást mutat az asztmára, allergiákra, autoimmun betegségekre, Alzheimer-kórra és Parkinson-kórra, 1-es típusú cukorbetegségre, hasnyálmirigy problémákra, májbetegségekre.

 

A Reishi erősíti az idegrendszert

A lingzhi kivonatok stimulálják az ideg növekedési faktor képződését, amely támogatja az egészséges idegsejtek gyors fejlődését és működését.

A Lingzhi erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetővé teszik a neurodegeneratív betegségek megelőzését, mint például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Mindkét betegséget oxidatív stressz és gyulladás okozza.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a Lingzhi alkalmazása jótékony hatással van a stroke áldozataira. Először is korlátozhatja az agyban a stroke által sérült terület méretét, ami segít megakadályozni a stroke által okozott viselkedési és funkcionális károkat. Másodszor, a Lingzhi hatóanyagai megvédik az agyszöveteket a hipoxia / reperfúziós sérülésektől.

 

A Reishi és az elhízás

Az elhízás az egészséget veszélyezteti, és járványszerű méretekben sújtja a világot – leggyakoribb szövődménye a II. típusú cukorbetegség. A diabedites nevű betegség esetén az elhízás és a cukorbetegség kéz a kézben járnak.

A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a Lingzhi-kivonatokban levő poliszacharidok és triterpének megakadályozhatják az új adipociták zsírsejtjeinek kialakulását, elősegítve az elhízott emberek túlzott zsírtartalmának korlátozását.Az extraktumoknak szintén kedvező hatása van a lipidprofilokra (koleszterin és trigliceridek), amelyek gyakran megemelkednek az elhízásban és / vagy cukorbetegségben szenvedőknél, és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázati tényezői.

 

Védi a májat

A máj a környezetből származó, és a test által termelt mérgező anyagok közvetlen címzettje. Noha a saját antioxidáns és méregtelenítő rendszerrel jól védve van, az oxidáció és a gyulladás végül a máj elöregedéséhez vezetnek, a toxikus anyagok felhalmozódása pedig növeli a fibrózis és a rák kialakulásának kockázatát. Szerencsére a Lingzhi gombák közvetlen védelmet nyújtanak az ilyen fenyegetések ellen.

A májbetegségek közül a Lingzhi gomba egyik legjelentősebb alkalmazási lehetősége a májfibrózisnak nevezett állapot, amely az alkoholos zsírmáj utolsó szakasza. A statisztikák kimutatták, hogy ez a betegség a népesség 20–30% -át érinti. A toxin által kiváltott májfibrózis állatmodelljében a Lingzhi kivonattal történő kezelés megfordította a fibrózist. Ez kivételes eredmény, mivel a legtöbb esetben a fibrosis stádiumába lévő májbetegséget visszafordíthatatlannak tekintik.

 

Következtetés

Kínai nyelven a lingzhi név a szellemi erő és a halhatatlanság lényegének kombinációját képviseli, és „szellemi erő gyógynövényének” tekintik, amely a sikert, a jólétet, az isteni hatalmat és a hosszú életképességet jelképezi. 

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

Forrás:

[1] Liu YH, Tsai CF, Kao MC, Lai YL, Tsai JJ. Effectiveness of Dp2 nasal therapy for Dp2- induced airway inflammation in mice: using oral Ganoderma lucidum as an immunomodulator. J Microbiol Immunol Infect. 2003 Dec;36(4):236-42.

[2] Mizutani N, Nabe T, Shimazu M, Yoshino S, Kohno S. Effect of Ganoderma lucidum on pollen-induced biphasic nasal blockage in a guinea pig model of allergic rhinitis. Phytother Res. 2012 Mar;26(3):325-32.

[3] Jan RH, Lin TY, Hsu YC, et al. Immuno-modulatory activity of Ganoderma lucidum-derived polysaccharide on human monocytoid dendritic cells pulsed with Der p 1 allergen. BMC Immunol. 2011;12:31.

[4] Ho YW, Yeung JS, Chiu PK, et al. Ganoderma lucidum polysaccharide peptide reduced the production of pro-inflammatory cytokines in activated rheumatoid synovial fibroblast. Mol Cell Biochem. 2007 Jul;301(1-2):173-9.

[5] van der Hem LG, van der Vliet JA, Bocken CF, Kino K, Hoitsma AJ, Tax WJ. Ling Zhi-8: studies of a new immunomodulating agent. Transplantation. 1995 Sep 15;60(5):438-43.

[6] Qi G, Hua H, Gao Y, Lin Q, Yu GY. Effects of Ganoderma lucidum spores on sialoadenitis of non-obese diabetic mice. Chin Med J (Engl). 2009 Mar 5;122(5):556-60.

[7] Lin YL, Lee SS, Hou SM, Chiang BL. Polysaccharide purified from Ganoderma lucidum induces gene expression changes in human dendritic cells and promotes T helper 1 immune response in BALB/c mice. Mol Pharmacol. 2006. Aug;70(2):637-44.

[8] Kohguchi M, Kunikata T, Watanabe H, et al. Immuno-potentiating effects of the antler-shaped fruiting body of Ganoderma lucidum (Rokkaku-Reishi). Biosci Biotechnol Biochem. 2004 Apr;68(4):881-7.

[9] Lai CS, Yu MS, Yuen WH, So KF, Zee SY, Chang RC. Antagonizing beta-amyloid peptide neurotoxicity of the anti-aging fungus Ganoderma lucidum. Brain Res. 2008 Jan 23;1190:215-24.

[10] Ding H, Zhou M, Zhang RP, Xu SL. Ganoderma lucidum extract protects dopaminergic neurons through inhibiting the production of inflammatory mediators by activated microglia. Sheng Li Xue Bao. 2010 Dec 25;62(6):547-54.

[11] Patocka J. Anti-inflammatory triterpenoids from mysterious mushroom Ganoderma lucidum and their potential possibility in modern medicine. Acta Medica (Hradec Kralove). 1999;42(4):123-5.

[12] Zhao HB, Lin SQ, Liu JH, Lin ZB. Polysaccharide extract isolated from ganoderma lucidum protects rat cerebral cortical neurons from hypoxia/reoxygenation injury. J Pharmacol Sci. 2004 Jun;95(2):294-8.

[13] Lee I, Ahn B, Choi J, Hattori M, Min B, Bae K. Selective cholinesterase inhibition by lanostane triterpenes from fruiting bodies of Ganoderma lucidum. Bioorg Med Chem Lett. 2011 Nov 1;21(21):6603-7.

[14] Zhang R, Xu S, Cai Y, Zhou M, Zuo X, Chan P. Ganoderma lucidum protects dopaminergic neuron degeneration through inhibition of microglial activation. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:156810.

[15] Zhou Y, Qu ZQ, Zeng YS, et al. Neuroprotective effect of pre-administration with Ganoderma lucidum spore on rat hippocampus. Exp Toxicol Pathol. 2012 Nov;64(7-8):673-80.

[16] Wang CD, Teng BS, He YM, et al. Effect of a novel proteoglycan PTP1B inhibitor from Ganoderma lucidum on the amelioration of hyperglycemia and dyslipidaemia in db/db mice. Br J Nutr. 2012 Mar 27:1-12.

[17] Zhang HN, He JH, Yuan L, Lin ZB. In vitro and in vivo protective effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on alloxan-induced pancreatic islets damage. Life Sci. 2003 Sep 19;73(18):2307-19.

[18] Xue H, Qiao J, Meng G, et al. Effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on hemodynamic and anti-oxidation in T2DM rats. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2010 Feb;35(3):339-43.

[19] Yang Q, Wang S, Xie Y, Sun J, Wang J. HPLC analysis of Ganoderma lucidum polysaccharides and its effect on antioxidant enzymes activity and Bax, Bcl-2 expression. Int J Biol Macromol. 2010 Mar 1;46(2):167-72.

[20] Shi Y, Sun J, He H, Guo H, Zhang S. Hepatoprotective effects of Ganoderma lucidum peptides against D-galactosamine-induced liver injury in mice. J Ethnopharmacol. 2008 May 22;117(3):415-9.

[21] Jin H, Jin F, Jin JX, et al. Protective effects of Ganoderma lucidum spore on cadmium hepatotoxicity in mice. Food Chem Toxicol. 2012 May 29.

[22] Zhang GL, Wang YH, Ni W, Teng HL, Lin ZB. Hepatoprotective role of Ganoderma lucidum polysaccharide against BCG-induced immune liver injury in mice. World J Gastroenterol. 2002 Aug;8(4):728-33.

[23] Wang X, Zhao X, Li D, Lou YQ, Lin ZB, Zhang GL. Effects of Ganoderma lucidum polysaccharide on CYP2E1, CYP1A2 and CYP3A activities in BCG-immune hepatic injury in rats. Biol Pharm Bull. 2007 Sep;30(9):1702-6.

[24] Kim DH, Shim SB, Kim NJ, Jang IS. Beta-glucuronidase-inhibitory activity and hepatoprotective effect of Ganoderma lucidum. Biol Pharm Bull. 1999 Feb;22(2):162-4.

[25] Basinska A, Florianczyk B. Beta-glucuronidase in disease. Ann Univ Mariae Curie Sklodowska Med. 2003;58(2):386-9.

[26] Beaton MD. Current treatment options for nonalcoholic fatty liver disease and nonalcoholic steatohepatitis. Can J Gastroenterol. 2012 Jun;26(6):353-7.

[27] Milic S, Stimac D. Nonalcoholic fatty liver disease/steatohepatitis: epidemiology, pathogenesis, clinical presentation and treatment. Dig Dis. 2012;30(2):158-62.

[28] Paredes AH, Torres DM, Harrison SA. Nonalcoholic fatty liver disease. Clin Liver Dis. 2012 May;16(2):397-419.

[29] Wu YW, Fang HL, Lin WC. Post-treatment of Ganoderma lucidum reduced liver fibrosis induced by thioacetamide in mice. Phytother Res. 2010 Apr;24(4):494-9.

[30] Sanodiya BS, Thakur GS, Baghel RK, Prasad GB, Bisen PS. Ganoderma lucidum: a potent pharmacological macro-fungus. Curr Pharm Biotechnol. 2009 Dec;10(8):717-42

[31] Wachtel-Galor S, Yuen J, Buswell JA, Benzie IFF. Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi): A Medicinal Mushroom. In: Benzie IF, Wachtel-Galor S, eds. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd ed. Boca Raton: CRC Press; 2011.

[32] Wachtel-Galor S, Tomlinson B, Benzie IF. Ganoderma lucidum (“Lingzhi”), a Chinese medicinal mushroom: biomarker responses in a controlled human supplementation study. Br J Nutr. 2004 Feb;91(2):263-9.

[33] Cheng KC, Huang HC, Chen JH, et al. Ganoderma lucidum polysaccharides in human monocytic leukemia cells: from gene expression to network construction. BMC Genomics. 2007;8:411.

[34] Chang YH, Yang JS, Yang JL, et al. Ganoderma lucidum extracts inhibited leukemia WEHI-3 cells in BALB/c mice and promoted an immune response in vivo. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Dec;73(12):2589-94.

[35] Boh B, Berovic M, Zhang J, Zhi-Bin L. Ganoderma lucidum and its pharmaceutically active compounds. Biotechnol Annu Rev. 2007;13:265-301.

[36] Sun J, He H, Xie BJ. Novel antioxidant peptides from fermented mushroom Ganoderma lucidum. J Agric Food Chem. 2004 Oct 20;52(21):6646-52.

[37] Wachtel-Galor S, Choi SW, Benzie IF. Effect of Ganoderma lucidum on human DNA is dose dependent and mediated by hydrogen peroxide. Redox Rep. 2005;10(3):145-9.

[38] Ajith TA, Sudheesh NP, Roshny D, Abishek G, Janardhanan KK. Effect of Ganoderma lucidum on the activities of mitochondrial dehydrogenases and complex I and II of electron transport chain in the brain of aged rats. Exp Gerontol. 2009 Mar;44(3):219-23.

[39] Cherian E, Sudheesh NP, Janardhanan. Free-radical scavenging and mitochondrial activities of Reishi-Ganoderma lucidum (Curt: Fr) P. Karst and Arogyapacha-Trichopus zeylanicus Gaertn extracts. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2009;20(4):289-307.

[40] Sudheesh NP, Ajith TA, Janardhanan KK. Ganoderma lucidum (Fr.) P. Karst enhances activities of heart mitochondrial enzymes and respiratory chain complexes in the aged rat.

[41] Sudheesh NP, Ajith TA, Ramnath V, Janardhanan KK. Therapeutic potential of Ganoderma lucidum (Fr.) P. Karst. Against the declined antioxidant status in the mitochondria of post-mitotic tissues of aged mice. Clin Nutr. 2010 Jun;29(3):406-12.

[42] Lai KN, Chan LY, Tang SC, Leung JC. Ganoderma extract prevents albumin-induced oxidative damage and chemokines synthesis in cultured human proximal tubular epithelial cells. Nephrol Dial Transplant. 2006 May;21(5):1188-97.

[43] Weng Y, Lu J, Xiang L, et al. Ganodermasides C and D, two new anti-aging ergosterols from spores of the medicinal mushroom Ganoderma lucidum. Biosci Biotechnol Biochem. 2011;75(4):800-3.

[44] Weng Y, Xiang L, Matsuura A, Zhang Y, Huang Q, Qi J. Ganodermasides A and B, two novel anti-aging ergosterols from spores of a medicinal mushroom Ganoderma lucidum on yeast via UTH1 gene. Bioorg Med Chem. 2010 Feb;18(3):999-1002.

[45] Yegenoglu H, Aslim B, Oke F. Comparison of antioxidant capacities of Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst and Funalia trogii (Berk.) Bondartsev & Singer by using different in vitro methods. J Med Food. 2011 May;14(5):512-6.

[46] Abdullah N, Ismail SM, Aminudin N, Shuib AS, Lau BF. Evaluation of selected culinary-medicinal mushrooms for antioxidant and ACE inhibitory activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:464238.

[47] Wachtel-Galor S, Szeto YT, Tomlinson B, Benzie IF. Ganoderma lucidum (‘Lingzhi’); acute and short-term biomarker response to supplementation. Int J Food Sci Nutr. 2004 Feb;55(1):75-83.

[48] Jin X, Ruiz Beguerie J, Sze DM, Chan GC. Ganoderma lucidum (Reishi mushroom) for cancer treatment. Cochrane Database Syst Rev. 2012;6:CD007731.

[49] Wu QP, Xie YZ, Deng Z, et al. Ergosterol peroxide isolated from Ganoderma lucidum abolishes microRNA miR-378-mediated tumor cells on chemoresistance. PLoS One. 2012;7(8):e44579.

[50] Wu G, Qian Z, Guo J, et al. Ganoderma lucidum extract induces G1 cell cycle arrest, and apoptosis in human breast cancer cells. Am J Chin Med. 2012;40(3):631-42.

[51] Liu YJ, Shen J, Xia YM, Zhang J, Park HS. The polysaccharides from Ganoderma lucidum: Are they always inhibitors on human hepatocarcinoma cells? Carbohydr Polym. 2012 Oct 15;90(3):1210-5.

[52] Martínez-Montemayor MM, Acevedo RR, Otero-Franqui E, Cubano LA, Dharmawardhane SF. Ganoderma lucidum (Reishi) inhibits cancer cell growth and expression of key molecules in inflammatory breast cancer. Nutr Cancer. 2011;63(7):1085-94. Epub 2011 Sep 2.

[53] Lu H, Song J, Jia XB, Feng L. Antihepatoma activity of Lingzhi acids acid. Phytother Res. 2012 Jan 25.

[54] Available at: http://www.cdc.gov/VitalSigns/CancerScreening/#. Accessed October 23, 2012.

[55] Oka S, Tanaka S, Yoshida S, et al. A water-soluble extract from culture medium of Ganoderma lucidum mycelia suppresses the development of colorectal adenomas. Hiroshima J Med Sci. 2010 Mar;59(1):1-6.

[56] Kohda H, Tokumoto W, Sakamoto K, et al. The biologically active constituents of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst. Histamine release-inhibitory triterpenes. Chem Pharm Bull (Tokyo). 1985 Apr;33(4):1367-74.

[57] Ko HH, Hung CF, Wang JP, Lin CN. Antiinflammatory triterpenoids and steroids from Ganoderma lucidum and G. Tsugae. Phytochemistry. 2008 Jan;69(1):234-9.

[58] Dudhgaonkar S, Thyagarajan A, Sliva D. Suppression of the inflammatory response by triterpenes isolated from the mushroom Ganoderma lucidum. Int Immunopharmacol. 2009 Oct;9(11):1272-80.

[59] Lin CY, Chen YH, Hsu HY. Ganoderma lucidum polysaccharides attenuate endotoxin-induced intercellular cell adhesion molecule-1 expression in smooth muscle cells and in the neointima in mice. J Agric Food Chem. 2010 Sep 8;58(17):9563-71.

[60] Andoh T, Zhang Q, Yamamoto T, et al. Inhibitory effects of the methanol extract of Ganoderma lucidum on mosquito allergy-induced itch-associated responses in mice. J Pharmacol Sci. 2010;114(3):292-7.

[61] Zhang Q, Andoh T, Konno M, Lee JB, Hattori M, Kuraishi Y. Inhibitory effect of methanol extract of Ganoderma lucidum on acute itch-associated responses in mice. Biol Pharm Bull. 2010;33(5):909-11.

[62] Zhou ZY, Tang YP, Xiang J, et al. Neuroprotective effects of water-soluble Ganoderma lucidum polysaccharides on cerebral ischemic injury in rats. J Ethnopharmacol. 2010 Aug 19;131(1):154-64.

[63] Seto SW, Lam TY, Tam HL, et al. Novel hypoglycemic effects of Ganoderma lucidum water-extract in obese/diabetic (+db/+db) mice. Phytomedicine. 2009 May;16(5):426-36.

[64] Kino K, Mizumoto K, Sone T, et al. An immunomodulating protein, Ling Zhi-8 (LZ-8) prevents insulitis in non-obese diabetic mice. Diabetologia. 1990 Dec;33(12):713-8.

[65] Li F, Zhang Y, Zhong Z. Antihyperglycemic effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on streptozotocin-induced diabetic mice. Int J Mol Sci. 2011;12(9):6135-45.

[66] Teng BS, Wang CD, Yang HJ. A protein tyrosine phosphatase 1B activity inhibitor from Ganoderma lucidum (Fr.) Karst and its hypoglycemic potency on streptozotocin-induced type 2 diabetic mice. J Agric Food Chem. 2011 Jun 22;59(12):6492-500.

[67] Teng BS, Wang CD, Zhang D, et al. Hypoglycemic effect and mechanism of a proteoglycan from Ganoderma lucidum on streptozotocin-induced type 2 diabetic rats. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012 Feb;16(2):166-75.

[68] Fatmawati S, Shimizu K, Kondo R. Ganoderol B: a potent alpha-glucosidase inhibitor isolated from the fruiting body of Ganoderma lucidum. Phytomedicine. 2011 Sep 15;18(12):1053-5.

[69] Mahomoodally MF, Subratty AH, Gurib-Fakim A, Choudhary MI, Nahar Khan S. Traditional medicinal herbs and food plants have the potential to inhibit key carbohydrate hydrolyzing enzymes in vitro and reduce postprandial blood glucose peaks in vivo. ScientificWorldJournal. 2012;2012:285284.

[70] Chen Y, Qiao J, Luo J, et al. Effects of Ganoderma lucidum polysaccharides on advanced glycation end products and receptor of aorta pectoralis in T2DM rats. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2011 Mar;36(5):624-7.

[71] He CY, Li WD, Guo SX, Lin SQ, Lin ZB. Effect of polysaccharides from Ganoderma lucidum on streptozotocin-induced diabetic nephropathy in mice. J Asian Nat Prod Res. 2006 Dec;8(8):705-11.

[72] Tie L, Yang HQ, An Y, et al. Ganoderma lucidum polysaccharide accelerates refractory wound healing by inhibition of mitochondrial oxidative stress in type 1 diabetes. Cell Physiol Biochem. 2012;29(3-4):583-94.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

gránátalma
Tudástár

Gránátalma

Kutatások szerint a gránátalma antioxidáns hatása háromszor akkora, mint a vörösbornak vagy a zöld teának. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot.

Tovább olvasom »