Furcsa a külseje, de az egészség őre – a kínai hernyógomba

A Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) vagyis a „yarsagumba” névre hallgató hernyóbáb a szegény himalájai közösségek egyik fő bevételi forrása.Egy kilóért több tízezer dollárt fizetnek Kínában. 3000 méteres magasság felett nő, a Himalája oxigénszegény, nedves és hideg klímájában, ásványi anyagban gazdag talajában. A yarsagumba tulajdonképpen nem más, mint az egyik lepkefaj mumifikálódott bábja, amelyet megtámadott a Kínai hernyógomba. A gomba a hernyó szerveiben megtelepedve terebélyesedik, gazdaállatát lassan megöli, testét pedig mumifikálja.

Mielőtt azonban megijednénk, érdemes tudni, hogy manapság a kínai hernyógombát is a szokásos módon termesztik, társaihoz hasonlóan. Mesterséges körülmények között kizárólag az ALOHA Medicinals képes termeszteni. A Naja Forest CORDYCEPS kizárólag az ALOHA Medicinals által termesztett alapanyagból készül, 85 % poliszacharid tartalommal rendelkezik. Vállalkozásunk által kifejlesztett, koncentrált hatóanyag tartalmú készítmény. Ez a termék kategóriájában az egyik legjobb 100 %-ban BIO folyékonygomba kivonat, mely ma a piacon elérhető!

A Kínai hernyógomba akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Mióta Ma edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, az elit atléták között a legkeresettebb táplálék-kiegészítők közé került. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja Wang Junxia a VB-aranya mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordycepsnek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.
A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet érdeklődésének középpontjában van.

Hogyan működik a Cordyceps?

A Cordyceps a teljesítmény növelését az ATP szintjének növelésén keresztül éri el, ami egy, a sejt mitokondriumában található energiamolekula. A vércukorszintet is csökkenti, mivel tartósítja a glikogént a májban, és megnöveli az oxigénfelvételt. Végül, a májban található glükóztermelő enzimek mennyiségét is növeli, ami több hozzáférhető glükózt biztosít az izmok számára. A Cordyceps az oxigénfelvétel hatékonyságának növelésén és az alacsony oxigénszint ill. magas savszint által okozott károsodások elhárításán keresztül is kifejti hatását.

Idősebb pácienseken végzett kutatások során a Cordyceps növelte a hidegtűrő képességet, növelte a légzésfunkciót, javította a memóriát és a koncentrációs képességet, valamint a libidót is. Mindezek a hatások a javuló szív-és érrendszeri, valamint légzési funkciókkal függenek össze. Az ATP fent említett szerepén keresztül az energiaszintet is növelte.

Nagy mennyiségű antioxidáns is található e gombában, szervezetünk a segítségével gond nélkül szállítja az oxigént és a tápanyagokat, hozzájárulva a szív- és az agy megfelelő ellátásához. És ez még nem minden! Csökkenti a rossz koleszterin (LDL) és növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét – egy kutatás során közel 17%-os csökkenést dokumentáltak!

Támogatja a központi idegrendszert, mérsékeli a stresszt és javítja szellemi teljesítőképességünket. Segít az alvásproblémákon-mindezzel együtt kitűnő társ felgyorsult mindennapjainkban.

A vérszegénység ellen is hasznos, mert támogatja a vörösvérsejt-termelődést.

A rák és gyulladások elleni védőpajzs

E csodálatos összetevőkkel bíró gomba egyik kiemelkedő alkotóeleme a béta-glükán, melyet rákellenes vegyületként tartanak számon. Ha a Kínai hernyógomba nap, mint nap része étrendünknek, ösztönzi az ún. NK, vagyis természetes ölősejtek termelődését, mellyel segítség lehet a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, kezelésében. Mivel figyelemre méltó gyulladáscsökkentő, ajánlott hólyag-, hüvely- és petefészek gyulladás esetén, mint kiegészítő terápia.

E sokoldalú gomba a vállalkozásunk által kifejlesztett Naja Forest bio folyékony gomba termékcsalád tagjai között megtalálható.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

2017.09.24
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek