VI. 3. Gombák: Shiitake (Lentinula edodes)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

A Shiitake gomba igazi gyógyírként ismert, rendkívül jó gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja.

shiitake gomba big

A Shiitake gombát leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (gyomor-, máj-, végbél-, tüdőrák és leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére és kezelésére és a krónikusan magas koleszterin szint csökkentésére használják

Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag.

 

Shiitake gomba főbb hatóanyagai:

  • Immunmoduláns poliszacharidok
  • Lentinán (GlykaNova Medimush-Lentinex ®)
  • Mannán-peptid=KS2
  • Kéntartalmú peptid=lentinoin
  • Eritadenin
  • Ergoszterol

 

Tápanyagtartalma és antioxidáns tulajdonságai 

Kiváló része lehet az egészséges táplálkozásnak, alacsony kalóriatartalma miatt. Tápanyagban gazdag, ellenben nem tartalmaz zsírt, így kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban. Gazdag A-, B-, B12-, C- és D-vitaminokban, valamint teli van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

A legfontosabb tisztított poliszacharid a lentinán, ami mellett figyelmet érdemel még 1,3 –β-glükán és az emitanin is, valamint a micélium kultúrából előállított és KS2-nek nevezett mannán-peptid is. A gomba fokhagymára emlékeztető ízét a kéntartalmú peptid, a lentionin tartalmazza. Terápiás szempontból az eritadenin nevű, alkaloidszerű purinszármazék, illetve fenolos vegyületek is figyelmet érdemelnek.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek