VI. 2. Gombák: Chaga (Inonotus obliquus)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

Chaga – „a természetgyógyászat királya”

A Chaga (Inonotus obliquus) nem növény és nem is állat, hanem egy gomba , amely belülről kifelé nő körülbelül minden ezredik nyírfán. 

Chaga gomba

A nyírfák 15-25 évig érnek, ez alatt az idő alatt a chaga sok értékes enzimet és tápanyagot szív fel, amelyek erősen koncentráltan hatnak az emberi szervezetre

Meglepő módon Chaga DNS-szerkezetének több mint 30%-a nem növényi eredetű, hanem megegyezik az emberi DNS-sel

A chaga elsősorban Oroszországban nő, de megtalálható Japán, Korea, Alaszka, Kanada és Skandinávia északi részén is. 

Bár a chaga a közönséges fehér nyírfákon nő, a legerősebb és leghatékonyabb faj a szibériai fekete nyíron található.

Az antioxidánsokat hihetetlenül magas mennyiségben tartalmazza (ORAC-érték 153 000 μTE/100g)

Az antioxidáns értéket ORAC egységben fejezik ki, ami Oxigén Szabadgyök Felszívódási Kapacitás egységet jelent.

Az ORAC skálát az USDA állította fel, a bostoni TUFTS egyetem mérései alapján. Az ORAC érték megmutatja, hogy az elfogyasztott táplálék, vagy étrend-kiegészítő milyen mértékben képes lekötni a szabad gyököket, amelyek károsítják a szervezetet. A természetes étrend-kiegészítők és adalékok között, amelyeket a USDA tesztelt, a chagának van a legmagasabb ORAC értéke: 30 ml chaga gomba kivonatnak kb. 700.000.

A vadon termő Chaga gomba nemcsak az összes többi gombához képest a legmagasabb antioxidáns értékkel rendelkezik, hanem a Föld minden általunk ismert természeti erőforrásához képest is (az USDA, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és a bostoni Tufts Egyetem tesztelte, MA).

A Szibériai chaga gomba több mint 215 Phytonutriens-t (gyógyhatású növényi összetevőt) tartalmaz, beleértve 29 fajta polyszacharidot vagy beta glükánt.

Fő összetevői a betulinsav származékok, a Chagaból hagyományosan teát főznek, és különféle gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésére használták. 

Évek óta egyre több bizonyíték utal arra, hogy az I. obliquus kivonatok legfontosabb hatásai a vírusos és parazitafertőzések kezelésében rejlenek. Humánalanyokon végzett kísérletben bizonyították hatásosságát Toxoplazma gondii fertőzésben.

Ezenkívül az I. obiquusból származó anyagokról kimutatták, hogy serkentik az immunrendszert. 

A legígéretesebb eredmény annak kimutatása volt, hogy az I. obliquus vérzsír szabályozó és inzulinérzékenység fokozó hatással rendelkezik.

Védő hatást fejt ki az oxidatív stresszel szemben a májban. Az erős antioxidáns hatás a fenol tartalmának köszönhető. Hatásosnak bizonyult vastag és végbélrák esetén, β-katenin jelátvitel útján antiproliferatív és pro-apoptotikus hatást fejt ki. Ebből kifolyólag ígéretes gombafajnak tekintik a vastagbél rák kezelésére alkalmazott gyógyszer kifejlesztésében.

A chaga nagy mennyiségű SOD enzimet (Super Oxyde Dismutase) tartalmaz. A SOD egy nagyon erős antioxidáns enzim, amely kiváló hatással bír a szabadgyökök ellen. A kutatások azt mutatják, hogy a SOD szervezetünk legfontosabb enzimje a szabad gyökök elleni harcban, a sejtek fiatalon tartásában és az egészség megőrzésében. A chaga sokkal több SOD enzimet tartalmaz a halolaj, aszalt szilva, árpa.

2002-ben több orvosi és tudományos szaklap a chaga gomba pozitív hatásáról írt cikkekkel világszerte újra felhívta a figyelmet erre a ritka és értékes gombára, melyet a „Növények Királyának” is neveznek. Így lett a chaga a legértékesebb az összes orvosi célokra használt gomba közül, értékeiben és összetételében 12-szeresen erősebb bármely más gombától. Manapság 46 fajta rákellenes gyógyszerben és gyógyhatású készítményben használják, mint alap összetevőt. Hatásmechanizmusának lényege, hogy fokozza a rosszindulatú sejtek mitokondriumainak pusztulását.

Számos tudományos kutatás bebizonyította, hogy a népgyógyászati hiedelmek egyes feltételezései ésszerűek, a Chaga hatásosságossága a népgyógyászati alkalmazásokban: rák, parazitafertőzés (féreghajtó) vagy bakteriális fertőzés, cukorbetegség. 

Alkalmazása a népi gyógyászatban:

Az egyik legrégebbi dokumentum, amely megerősíti gyógyászati célú felhasználását, Hippokratész „Corpus Hippocraticum” című munkája. 3 Az orvostudomány atyja ennek a gombának az infúzióját külsőleg használta sebek mosására. 

Kelet-Európában a Chaga gombát a 12. század óta használják. 

A történelmi források egy ajakdaganat gyógyulását írják le egy kijevi Kniazban. 11 

Az I. obliquust a hagyományos orvoslásban számos indikációra használták a szibériaiak 12:  parazita-, tuberkulózis-, gyulladáscsökkentő és gyomor-bélrendszeri tulajdonságok 13 

Szív- és májbetegségekre is ajánlották. 

Leggyakrabban infúziók, inhalációk vagy vizes macerátumok formájában használták. 13 

Külső használatra is készültek I. obliquus tartalmú antiszeptikus szappanok. 

A 20. század közepén a Chaga forrázatot a tea helyettesítésére használták Szibériában. 14

Viszonylag korán felhívták a figyelmet a lehetséges I. obliquus daganatellenes hatására, ami különösen fontos volt az onkológia tudományos korszaka előtt. Ilyen leírások találhatók a népszerű irodalomban, például Aleksander Szolzsenyicin Rákkórtermében. 14

Ázsiában (Kína, Japán, Korea), Oroszországban és a balti országokban a Chaga gomba kivonatait a kolezsterinszintre és a szívműködésre gyakorolt jótékony hatásai, valamint antibakteriális, gyulladásgátló és rákellenes hatása miatt használták. . 15 Továbbá az I. obliquus antioxidáns aktivitása fontos lehet a szabadgyökök okozta civilizációs betegségek (érelmeszesedés, cukorbetegség, felgyorsult öregedés, degeneratív központi idegrendszeri betegségek) megelőzésében. 16 

Chaga-kivonatról kimutatták, hogy gátolja a hepatitis C vírus (HCV) és a humán immunhiányos vírusok (HIV) szaporodását. 17

 

A hatóanyagok kivonásának módszerei:

Hatóanyagok:

antioxidánsok, triterpenoidok, ergoszterol és peroxidja, szeszkviterpének, benzoesav származékok, hiszpidin analógok és melaninok, fenolok, poliszacharidok

Kivonatok:

Az összvizes vagy etanolos kivonatok alkalmazása a leginkább hasonló a népi gyógyászatban alkalmazott módszerekhez. 28 , 30 

Az ilyen típusú kivonatok közvetlen fogyasztásra alkalmasak. 

Sajnos a szerves oldószerekkel végzett extrakciós módszerek alkalmazása szerves oldószerekkel, például metanollal, etil-acetáttal vagy ciklohexánnal megakadályozza az ilyen termékek alkalmazását. 30 , 31 , 32

Gyakorlati szempontból a teljes kivonatban jelenlévő számos anyag fokozhatja egymás aktivitását. Egy nem frakcionált kivonatban nem lehet a konkrét anyagok pontos mechanizmusát vizsgálni. 

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek