III. Gombák: a NaJa Forest termékcsaládhoz alapanyagként felhasznált gombák bemutatása

Az ősi kultúrákban már évezredekkel ezelőtt is tudták, hogy egyes gombafajok nem csak tonizáló, hanem jól meghatározott gyógyhatással is bírnak. A gombák gyógyhatásainak megítélése a 80-as évek végéig többnyire csak néprajzi, kulturális- és orvostörténeti érdekesség volt.

Az epidemiológiai, hatástani és klinikai vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a rostokat, polifenolokat, poliszacharidokat, fitoszterolokat, és egyéb növényi és állati eredetű anyagokat kedvező arányban tartalmazó étrendnek, például az érelmeszesedés folyamatának lassításában, a kórosan magas vérnyomás kockázatának csökkentésében, illetve a daganatos megbetegedések előfordulásának csökkentésében is komoly jelentősége valószínűsíthető. Ezen anyagok feltételezhetően a XXI. századi halálozási statisztikákat vezető megbetegedések prevenciójában jelentősek.

1.Maitake gomba – Bokrosgomba

Latin név: Grifola frondosa

Vizsgálatok szerint a Maitake szabályozza a vérnyomást, a vércukor- és inzulinszintet, a máj zsíranyagcseréjét, a koleszterin és triglicerid szintet. Zsírbontó hatása miatt előnyös lehet fogyókúra esetén is. A Maitake gyógygomba legfontosabb funkciója azonban az immunrendszer erősítése, és az anti-tumor tulajdonsága. A béta-glükán nevű poliszacharidja aktíválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek.

A Maitake főbb hatóanyagai

 • Immunmoduláns poliszacharidok: béta 1,6 és béta 1,3 glükán
 • X és ES frakció
 • Ásványi anyagok: kálium, kálcium, magnézium
 • Vitaminok: B2, B3, D-vitamin

A Maitake gomba hasznosanyag tartalma:

A Maitake gazdag ásványi anyagokban (pl. kálium, kálcium, magnézium), vitaminokban (B2, B3, D-vitamin), valamint aminosavakban és rostokban. A maitake gyógygomba legfontosabb összetevője a béta 1,6 és béta 1,3 glükán nevű poliszacharidok, melyek magas cukor tartalmú komplex szénhidrátok. Ezeknek a vegyületeknek már korábban is komoly anti-tumor hatást tulajdonítottak.

A kínai orvoslás részét képezi már több száz éve. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt, ami erős hatással van az immunrendszerre. Aktiválja a makrofág sejteket, a természetes ölősejteket és a T-sejteket. A rák elleni harcban is segítik az immunrendszert, a pontos rákellenes hatása ezeknek a molekuláknak még nem teljesen világos. A Maitake gomba növeli bizonyos sejtek aktivitását, ami által interleukinek és limfokinek szabadulnak fel, amiknek kemoprotektív (vegyi anyagokkal szemben védő) hatása van, vagyis megállítják a tumor növekedését és gátolják a rák terjedését. Ezek a sejtek fontos szerepet játszanak az immunitás kiépítésében és megakadályozzák a szabad gyökök károsító hatásait.

2.Mandulagomba

Latin név: Agaricus blazei Murrill

A Mandulagomba növeli az immunrendszer védekezőképességét, csökkentheti a koleszterin szintet, javítja a májműködést, csökkenti az inzulin rezisztenciát. Javítja az anyagcserét, a haj és körmök minőségét.

Ehető gomba édeskés ízzel, mandulára emlékeztető illattal. Japánban gyógyászati célokra termesztik. A mandulagomba béta-glükán és természetes D-vitamin tartalma jelentős. A benne lévő poliszacharidok segítik az immunrendszer modulálását. Nem véletlenül kapta a ,,szuper,, élelmiszer címet. Olyan élelmiszernek minősítették, melyben különösen magas koncentrációban vannak jelen az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagok.

Mandulagomba főbb hatóanyagai

 • Immunmoduláns poliszacharidok
 • Linolsav
 • Sztearinsav
 • Olajsav
 • Ergoszterol

A Mandulagomba hasznos anyag tartalma:

Az Agaricus blazei beltartalmi értékeit több kutató is vizsgálta. Szakirodalmi adatok alapján 100 g gomba nyers fehérje tartalma 35,19 g, szénhidrát tartalma 47,7 g, élelmi rost tartalma 21 g, és 3,39 g zsírt tartalmaz. Szintén szakirodalmi adatok szerint tartalmaz nagy mennyisségben D2 vitamint és poliszacharid típusú vegyületeket (béta 1,3 és 1,6 glükán).

Az Agaricus blazei Murrilt (ABM) már 1893-ban azonosították, de a Brazíliában őshonos gomba gyógyhatására csak 1965-ben figyeltek fel a japán tudósok. A fő hatóanyagának számító poliszacharidokról kiderült, hogy az immunrendszer aktiválásán  keresztül rákellenes  hatást fejtenek ki. Javítják a rákbetegségben szenvedők életminőségét, erősítik az immunrendszerüket és csökkentik a kemoterápiájuk mellékhatásait. Az Agaricus blazei Murill gazdagon tartalmaz kalciumot és vasat is. A vitaminok közül jelentős még D- és B-vitamin-tartalma is. Legfontosabb összetevője: ergoszterol, linolsav, sztearinsav, olajsav.

3.Kínai hernyógomba

Latin név: Cordyceps sinensis

A Kínai hernyógomba erősíti az immunrendszert és vitalizál, ugyanis a sejtekben lévő mitokondriumokban – ahol az energiatermelés zajlik-növeli az energiaszintet. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a gomba kivonatának hatóanyaga pozitív hatással van az asztma és más légzőszervi megbetegedések kezelésében, valamint a diabétesz kiegészítő terápiájában, de segít merevedési zavar esetén is. Japánban kutatják a gomba  máj- és vesevédő  szerepét. A gomba növeli a szervezet teljesítőképességét. Jótékony hatása van a  magas vérnyomásra, a  magas vérzsír-szintre, valamint  stresszes állapotra.

A kínai hernyógomba főbb hatóanyagai

 • kis és nagy molekulasúlyú poliszacharidok, peptidek, poliaminok, esszenciális aminosavak
 • Vitaminok: B, K, E
 • Ásványi anyagok, nyomelemek, vegyületek: kálium, nátrium, magnézium, vas, kalcium, mangán, réz, cink, alumínium, szelén, szilícium, stroncium, gallium

Ha ezt a gombát fogyasztjuk, nem csak energikusabbak leszünk, de általános életminőségünk is javulni fog. Kimagasló a betegségmegelőző hatása is. Autoimmun megbetegedésnél, azaz akkor mikor immunrendszerünk saját szervezetünk ellen fordul, kiegészítő terápia részeként a gomba hatóanyagai az immunrendszer túlműködésének szabályozásával segítik a gyógyulást.

A hernyógomba úgy működik, mint az antibiotikum, csak természetes formában. Segít, hogy a káros baktériumok ne szaporodhassanak tovább, illetve ennél többet is tesz: elpusztítja azokat. További jótékony tulajdonsága, hogy nincs mellékhatása, sőt bélflóránkat sem károsítja. Vitalizál, ugyanis a sejtekben lévő mitokondriumokban növeli az energiaszintet. Kifejezetten ajánlott sportolók számára.

A kínai hernyógomba hagyományos étrend-kiegészítőként használható az  időseknél  és a krónikus betegek rehabilitációjánál, hisz különösen jótékonyan hat az egészséges idős populáció oxigénfelvételére, az aerob kapacitásukra, és  fokozza az ellenállásukat a fáradtsággal szemben.  Több kísérletben nyert megerősítést az a megfigyelés, hogy a Cordyceps  kiegyensúlyozza a lelki állapotot, csökkenti a  stressz  indukálta feszültséget, és  depresszió  esetén is hatásosnak bizonyult. Időseknél javította a  koncentráció, a tanulási és az emlékezési képességét  is. Így jogosan tekinthető a Cordyceps sinensis  anti-stressz és anti-aging (öregedés ellenes)  gombának is.

Vizsgálati bizonyítékok alapján a C. sinensis poliszacharid kivonata is  képes javítani az agyműködést, valamint az antioxidáns enzimeivel (szuperoxid dizmutáz, glutation peroxidáz és kataláz) részt vesz a szabad gyökök okozta káros oxidatív, így az öregedési folyamatok gátlásában és pozitív hatást fejt ki a szív-és érrendszeri funkciókra.

4.Reishi – Pecsétviaszgomba/lakkostapló

Latin név: Ganoderma lucidum

Egyszerre támogatja a szervezet védekezőképességét és idegrendszerét, s kiemelkedő méregtelenítő hatással bír. Szabad gyökfogó, azaz antioxidáns, csillapítja a gyulladást, az allergiát. A daganatsejtekre gátló hatású, csökkenti a vérnyomást, a vércukor- és a koleszterin-vérzsírszintet. Lazítja a simaizmokat, gutaütésben (stroke) már régi idők óta alkalmazzák. A Reishi segítséget nyújthat az immunrendszer működésének javításában, daganatos megbetegedések esetén kiegészítő terápiaként, allergia, reumás ízületi gyulladás kezelésben, Alzheimer és Parkinson kór, májbetegségek, magas vérnyomás, álmatlanság és szorongás kezelésében. 

A vörösbarna színű pecsétviaszgomba földalatti fadarabokon és korhadt fatönkön élő gyökérélősködő. Már az ősi gyógyászatból ismert sokoldalú jótékony hatása miatt. Az ún. adaptogén, intelligens gyógynövények közé tartozik, hatásában tökéletesen alkalmazkodik az adott pillanatnyi igényekhez: csak akkor hat, ha szükség van rá, s csak annyira, amennyire az kívánatos. Minden 300 gyógynövényből csupán egy rendelkezik ezzel a tulajdonsággal.

A Reishi fontos hatóanyagai 

 • Szerves germánium: akár másfélszeresére növelheti a vér oxigénfelvevő képességét, javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását.
 • Poliszacharidok: erősíthetik a szervezet immunrendszerét, megölik a vírusokat.
 • Keserű íz: valószínűsíthetően a germánium és a poliszacharidok kapcsolatából adódik. Egyes növények tartalmazzák az egyiket vagy a másikat, de a ganoderma mindegyiknél hatékonyabb.
 • Adenozin: megakadályozza a vérrögök kialakulását, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírtartalmat, segíti a vér szabad áramlását, fejleszti az adrenalin mirigy funkcióját, hogy egyensúlyban tartsa a hormonszintet, szabályozza az emésztést és megfelelő állapotban tartsa a vér PH-szintjét.
 • Terpenoidok: erősítik az emésztőrendszert és felépítik az antigének által okozott allergiák elleni védelmet. Csökkentik a koleszterinszintet és aktiválják a sejtek atommagját.
 • Ganoderic esszencia: megfiatalítja a szöveteket, optimalizálja a test funkcióit és fiatalságát, legyőzi a bőrbetegségeket és megszépíti a bőrt.

5.Shiitake

Latin név: Lentinula edodes

A Shiitake gomba rendkívül jó gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja. Leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (gyomor-, máj-, végbél-, tüdőrák és leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére és kezelésére és a krónikusan magas koleszterin szint csökkentésére használják. Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag.

Shiitake gomba főbb hatóanyagai

 • Immunmoduláns poliszacharidok
 • Lentinán (GlykaNova Medimush-Lentinex ®)
 • Mannán-peptid=KS2
 • Kéntartalmú peptid=lentinoin
 • Eritadenin
 • Ergoszterol

Tápanyagtartalma és antioxidáns tulajdonságai 

Kiváló része lehet az egészséges táplálkozásnak, alacsony kalóriatartalma miatt. Tápanyagban gazdag, ellenben nem tartalmaz zsírt, így kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban. Gazdag A-, B-, B12-, C- és D-vitaminokban, valamint teli van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

A legfontosabb tisztított poliszacharid a lentinán, ami mellett figyelmet érdemel még 1,3 –β-glükán és az emitanin is, valamint a micélium kultúrából előállított és KS2-nek nevezett mannán-peptid is. A gomba fokhagymára emlékeztető ízét a kéntartalmú peptid, a lentionin tartalmazza. Terápiás szempontból az eritadenin nevű, alkaloidszerű purinszármazék, illetve fenolos vegyületek is figyelmet érdemelnek.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

2017.10.05
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek