I.Bevezető: az étrend-kiegészítők piaca – gyógygomba készítmények

2013 végén 10 ezer felett volt a hazánkban bejelentett étrend-kiegészítők száma! Mi az oka annak, hogy ugyan egyre több a táplálék-kiegészítő, mégis egyre rosszabb az egészségi állapotunk?

Az európai uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítők vonatkozásában megszűnt az előzetes kötelező engedélyezés, és helyette csak úgynevezett bejelentési kötelezettség (notifikáció) van. Sok forgalmazó kihasználja a kiskapukat, amely azonban a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti. Ugyanakkor sok termék származása és összetétele, higiéniai megbízhatósága kétséges. Gondoljunk csak a Kínából származó készítményekre, melyek tele vannak toxikus anyagokkal és nehézfémekkel. A gyógygomba készítmények 95 %-a Kínából származik.

A forgalomban lévő étrend-kiegészítő készítmények hatóanyag tartalmára vonatkozóan sem állnak rendelkezésre megbízható vizsgálati eredmények.

Az étrend-kiegészítő készítmények esetében a minőség teljes mértékben a gyártó felelősségi körébe tartozik, a hatóság előre nem ellenőriz, és sajnos ez a helyzet a vásárlókat jelentős veszélynek teszi ki. A gyanútlan fogyasztó számára talán sose derül ki, hogy a vásárolt termékben benne volt-e a ráírt mennyiségű hatóanyag vagy sem, jó-e a minősége, vagy esetleg szennyezőanyagokat is tartalmaz. Mindezt egy olyan területen, ahol nem babra megy a játék, hiszen az egészségünk a tét.

A hitelességet a termékein keresztül tudja megteremteni a gyártó. A termék áll az élen, és ha az jó, ha hosszú távon is bizonyít, akkor a mögötte levő név hitelessé válik. És a név bizony kötelez, a nevét nem szereti senki vásárra vinni.

Kutatások igazolták, hogy a bio élelmiszerek tápanyagtartalma akár 100%-al magasabb lehet a hagyományos gazdaságokból származókénál. A gombák esetében különösen fontos a hiteles, gyártói bio minősítés. A gombák ugyanis kiterjedt micélium hálózatuk révén a növekedés helyén lévő talajból és vízből szivacsszerűen felvesznek MINDENT. A toxikus vegyületek, nehézfémek akadálytalanul bejutnak a gomba micéliumába.  Az ellenőrzött bio termesztési körülmények között ilyen jellegű hatások nem fordulnak elő.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

2017.10.07
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek