Naja forest teljes spektrumú bio folyékony gomba-kivonatok biológiai kutatása, fejlesztése

A korszerű gyógyszerek és étrendkiegészítők kutatása, fejlesztése során a gyógyászati célú gombák egyre növekvő szerepet játszanak. Ez elsősorban az általuk termelt, és a gombasejtekben a termőtestben, micéliumokban, spórákban található sokféle, hasznos bioaktív anyagnak köszönhető.

Általánosságban a gombák bioaktív molekulái nagyon változatosak. Közéjük tartoznak a leginkább kutatott poliszacharidok, de fehérjék, zsírok, glükozidok, alkaloidák, illóolajok, tokoferolok, flavonoidok, polifenolok, karotinoidok, folátok, és mikro/makroelemek (cink, mangán, króm, vanádium, germanium) is felelősek lehetnek a biológiai hatásokért. Természetesen ezek együttesen, kombinációban vannak jelen a gombákban, így valószínű, hogy a hatóanyagok közötti kölcsönhatások is fontos szerepet játszanak a gombák egészségvédő, betegség-megelőző hatásaiban.

Jelenlegi, sejttani, állatkísérletes és klinikai vizsgálatokkal megalapozott ismereteink szerint három fő területen lehetnek jó hatásúak a gombák az emberi szervezetre: erősítik az immunrendszert, daganatellenes hatásúak, előnyösen befolyásolhatják az anyagcserét

Az anyagcserét befolyásoló hatás szempontjából elsősorban a gombák hatóanyagainak, a vércukor és a vér lipid szintekre gyakorolt hatását vizsgálták klinikailag. Ezeket a hatásokat víz- és zsíroldható hatóanyagok is közvetítik, csakúgy, mint a komplex szénhidrátok, illetve zsíroldható, vitaminszerű anyagok. Ez utóbbiak közül a D-vitaminhoz nagyon hasonló szerkezetű és azzal szinte teljesen egyező hatású ergoszterin áll a kutatások középpontjában.

A két gombafaj, melyek kifejezetten jótékony hatásairól klinikai és állatkísérletes eredmények is rendelkezésre állnak, az Agaricus blazei murrill (mandulagomba), és a Grifola frondosa ( bokrosgomba).

Emberi vizsgálatok is kimutatták a G. frondosa egyik kivonatának éhomi vércukorszintet csökkentő hatását, illetve az A. brasiliensis kivonat kúraszerű fogyasztásának inzulinszintre gyakorolt jótékony mivoltát.

Egy, 2010-ben megjelent japán klinikai vizsgálat az inzulin-érzékenységet javító hatásával magyarázta a maitake kivonat nőgyógyászati hatását: a policisztás ovárium-szindrómában (PCOS) szenvedő hölgyek clomiphen gyógyszerrel nem indukálható ovulációját a maitake kivonat fogyasztása az ismertetett esetek 73%-ban megindította. Ez az eredmény, a vércukorszintet is szabályozó inzulinszintre gyakorolt hatás mellett mutatja az anyagcserénk összetett szabályozását. Az inzulin-érzékenység, inzulinválasz központi szerepe miatt lehet ilyen hatása a sejtek inzulinre adott válaszát „hangoló”, módosító maitake és mandulagomba-kivonatoknak.

Korábban bemutatott bioaktív anyagaik, a gomba nehezen emészthető sejtfalai közé zárva, étkezéssel nem nagy mennyiségben kerülnek a szervezetbe.

Szükséges tehát a hatóanyagok feltárása modern eljárásokkal. Ezért szólnak a tudományos vizsgálati beszámolók, cikkek is legtöbbször gombakivonatról, különböző “frakciókról”, vagy más kivonási, feltárási módokról.

A legegyszerűbb módszer az apróra vágott vagy őrölt gomba forró vízben való áztatása. Ez a ,,vizes kivonáson,, alapuló módszer azonban nem tudja a hatóanyagok teljes tárházát sűrített formában eljuttatni a fogyasztóhoz.

Szükségessé vált tehát, a zsíroldható anyagok kivonása is, ami egy jóval összetettebb feladat. Vállalkozásunk által több éves munkával kidolgozott eljárás a gombák összes, víz- és zsíroldható hatóanyagát nagy töménységben kivonja, és így az elérhető egészségvédő hatásokat a maximális szinten tarthatja. Ehhez azonban folyamatos fejlesztőmunka szükséges. Többek között az új kivonási eljárásokkal előállított gyógygomba-kivonatokat kíméletes biológiai kísérletekben is tesztelik.

A gyógyszerfejlesztésben egyedülálló, képalkotó szolgáltatásokat nyújtó CROmed Kft. és a termelő-fejlesztő vállalkozásunk közötti együttműködés eredményeképpen a világ jelenleg legfejlettebb képalkotó műszereivel és komplex adatelemzéssel tudományos újdonságok keletkeznek a fejlesztés során.

Az inzulinválasz sérülésével és magas vércukorszinttel rendelkező egereken végzett, ún. In vivo képalkotó kísérletek során az állatok májműködését, hasnyálmirigy, béta-sejt és veseműködését térképezik fel, a termékek tesztelése során. Így derült fény például, a magas vércukorszint és csökkent inzulinválasz által okozott májkárosodásra egér modellen. A májkárosodás mértékét, az alkalmazott kombinált teljes spektrumú hatóanyagtartalmú NaJa Forest N1 étrend-kiegészítő készítmény az előzetes eredmények szerint egyértelműen csökkentette az emberek számára is alkalmazható dózisban. A képalkotással kimutatható volt előnyös májműködés-változás a gombakivonattal kezelt állatok esetében.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

A gombák szerepe az influenza megelőzésében
Tudástár

IV. 3. A gombák szerepe az influenza megelőzésében

A shiitake gomba immunrendszerünk bástyája. Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását.

Tovább olvasom »