Mi az allergia? Mi a gyulladás? Hogyan segíthet a modern mikoterápia? (1. Rész)

Aki allergiás a parlagfűre annak az augusztus hónapról nem csak a nyaralás jut az eszébe… Ez azért van így, mert a parlagfű-allergiás számára az augusztus és a szeptember a szűnni nem akaró orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szem- és torokviszketés, valamint számos más kellemetlen allergiás tünet hónapja. Sajnos, a parlagfű-allergia a leggyakoribb allergia.

A kezeletlen allergia – illetve tüneti kezelés mellett az allergéneknek való folytonos kitettség – az asztmás betegségek és a krónikus obstruktív légúti betegség (chronic obstructive lung disease (azaz a COPD)) nevezetes előszobája!

Ezen betegségekben közös, hogy a légúti szövetek gyulladása okozza (főleg) a jellegzetes tüneteket. Napjainkban, az emberiség egyharmada szenved allergiás betegségben és ennek a trendvonala – akárcsak a COPD-é – növekedni látszik.

Cikksorozatunkban górcső alá vesszük, hogy miért lesz egy szövet gyulladt, mi jellemzi a gyulladt szövetet és milyen úton-módon tud kiegészítő jellegű, természetes terápiaként a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidumKars.) és a mandulagomba (Agaricus blazei Murill.) kivonata hozzájárulni a szénanátha esetén egészséges állapot visszaállításához. Továbbá megemlítjük, hogy a shiitake (Lentinula edodes Berk.), bokrosgomba (Grifola frondosa Dicks.), és a kínai hernyógomba (Ophiocordyceps sinensis Berk.) kivonataikban található értékes hatóanyagok miként fejtenek ki gyulladást csökkentő hatást.

Mi az allergia

Az emberi szervezetben a sejtek és az általuk alkotott szervek, szervrendszerek kiegyensúlyozott működését jelátvivő anyagok sokasága hangolja össze.

Az allergiás orrnyálkahártya gyulladás (lat. rhinitis allergica) speciális – sejten belüli és szintén sejtközi – gyulladásos-jelátvivő molekulák felszabadulásával kezdődik. Az allergiás orrnyálkahártya gyulladás hátterében az áll, hogy az atópiás alkatú (azaz allergiás) egyénben az adott allergén anyag a 2-es típusú segítő T-sejtek (Th2) – főleg interleukin-4 (IL-4) – termelésén keresztül a plazmasejtek specifikus immunglobulin E (IgE) termelését serkenti, ami a hízósejtekben szemcsék (granulumok) formájában raktározott hisztamin-tartalmának a kiürüléséhez, az ún. degranulációhoz vezet. Emellett a ciklo-oxigenáz (COX) enzimek arachidonsavakból prosztaglandinokat (PG) és leukotriéneket (LT) termelnek. A PG – többek közt – a gyulladásért, és a LT pedig a tüdőhólyagocskák sima-izomzatának a görcséért, azaz az asztmás betegségek kiváltásáért (is) felelős.

Az allergiás orrnyálkahártya gyulladás késői szakaszát, pedig a gyulladásos jelátvivő citokinek, a IL-1β, IL-6, TNF, gamma-interferon(IFNγ), IL-12, IL-18, granulocytemacrophage colony stimulating factor (GMGSF) és az ezek hatására a T-helper 2 (Th2) sejtekben az IL-5 okozza, ami az eozinofill immunsejtekből a már korábban ismertetett PG és LT felszabadulásához vezet.

Az orvosi egyetemeken úgy tanítják, hogy a gyulladt szövetre öt jellemző igaz: „calorrubordolortumor, et functio laesa”, azaz: melegség, vöröses szín, fájdalom, duzzanat és a funkció elvesztése (vagy romlása). Találó, és igaz ez! Gyulladást bizonyára tapasztalt már mindenki eddigi élete során. Gondoljunk csak arra amikor óvatlanul megégettük a kezünket egy gyufaszállal, vagy amikor szálka megy az ujjunkba. A melegség érzet (és valós hőmérséklet emelkedés) oka a felgyorsult anyagcsere. A pirosságot a fokozott vérellátás (is) okozza, míg a fájdalmat a szöveti duzzanat miatti megnövekedett helyi nyomás és a fájdalom-érzetet (is) erősítő jelátvivők együttese, például a prosztaglandinok (PG) felszaporodása. A fájdalom-érzet egyébként valóban védő funkciót lát el, mivel a gyulladt, sérült szövet óvására, kímélésére késztet.

Így belátható, hogy sérülések vagy bakteriális fertőzés elleni védekezésnél, a gyulladás általában előnyös. Hiszen a fokozott vérellátás kedvez a szövetek gyógyulásának, vagy a kórokozók elleni harcnak. De vajon milyen veszélyekkel fenyeget a gyulladásos állapot? Folytatjuk!

Összeállította:

Dr. Budán Ferenc Csaba

egészségügyi szakértő

2017.10.31.

 

Folytatás

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek