Hogyan védi az oroszlánsörény gomba az idegrendszerünket

2018-ban a védett gombák kerültek az Év Gombája választás középpontjába. A győztes a süngomba lett. Az utóbbi években hazánkban is roppant népszerű a süngomba. Nem véletlenül.

Első ránézésre úgy néz ki, mint egy arcátlan sündisznó, nyersen fogyasztva pedig a csirkére emlékeztető íze van! De hogyan is működik valójában ez a gombafaj, mely az idegrendszerünk TESTŐRE!

Ez a gyógygomba két területen kiemelkedően pozitív hatású: az idegrendszer és a gyomor- bélrendszer számos problémája esetén látjuk kedvező hatásait.

Oroszlánsörény Gomba

A ritka, ehető oroszlán sörénygomba, más néven Hericium Erinaceus (Süngomba), félreérthetetlen megjelenésű.

Az oroszlánsörény gomba vagy más néven sün gomba (Hericium erinaceus) a természet egyik ajándéka az idegrendszernek és az emésztőrendszernek. Ez az egyetlen gomba, amely nem csak egy, hanem két erős idegi növekedési faktorral rendelkezik, potenciális előnyöket mutatva a Parkinson- és Alzheimer-kórban, enyhe kognitív károsodásokban, sclerosis multiplexben, lábgörcsökben, szorongásban és még sok más idegrendszert érintő betegség esetén.

A süngombát Ázsiában évszázadok óta gyógyszerként használják, Nyugaton még szinte ismeretlen. A Hericium erinaceust nevezik még más néven szakállas foggombának is. Japánban yamabushitake néven ismert, amely „hegyi pap gombát” jelent. Ázsiában azt mondják, az oroszlán sörényre, hogy „acélidegeket és oroszlán elmét” ad.

Az eddigi tudományos kutatások alapján az alábbi egészségügyi problémák esetén nyújthat segítséget:

 • kognitív funkciók javítása
 • idegregeneráció
 • jobb emésztés
 • reflux tüneteinek enyhítése
 • gyomorhurut tüneteinek csökkentése
 • gyomor és bélgyulladás tüneteinek enyhítése
 • Chron-betegség
 • gyulladásgátló és antioxidáns
 • enyhe ACE-gátlóként is működik, és javítja vér koleszterin szintjét

Alkalmazása jelentős terápiás előnyökkel jár a központi és perifériás idegrendszer számos betegsége esetén, ilyen:

 • Demencia
 • Parkinson kór
 • Periférias neuropatia (cukorbetegség, autoimmun betegségek, illetve gyógyszerek hatására alakul ki), fájdalom, érzéketlenség alakul ki a bőrön, végtagokon, érinthet csak egy ideget vagy egyszerre több ideget is
 • Izomgörcsök,
 • Sclerosis multiplex (SM)
 • Stroke utáni regeneráció,
 • Szorongás és depresszió,
 • Nyugtatók és szorongás oldók mellékhatásainak csökkentése

Az anyatermészet ,,intelligens gombájának,, is hívják

A világhírű gombaszakértő, Paul Stamets szerint az oroszlán sörény lehet az első „okos gomba”, amely kifejezetten a kognitív funkciókat támogatja, ideértve az emlékezetet, a figyelmet, koncentrációt és a kreativitást. A buddhista szerzetesek évszázadok óta fogyasztanak oroszlán sörényteát a meditáció előtt, hogy fokozhassák koncentrációs képességüket.

oroszlánsörény gomba4

Az oroszlán sörény az első „intelligens gomba”, amely kifejezetten a kognitív funkciók támogatását nyújtja, ideértve a memóriát, a figyelmet és a kreativitást. (Shutterstock)

Ez a gomba olyan egyedülálló vegyületeket tartalmaz, mely a regnerálja a myelin hüvelyeket és védi az idegsejteket. A sclerosis multiplex autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító „szigetelést”, az úgynevezett myelinhüvelyt. Az eddigi bizonyítékok alapján e gomba rendszeres fogyasztása nyugodtan javasolható kiegészítő táplálékként ezen betegség esetében is idegrendszeri regeneráló hatása miatt.

Egy humán tanulmányban enyhe kognitív károsodással (gondolkodási nehézség, memóriazavar, koncentrációs nehézség, beszéd lassulása) rendelkező idősebb emberek kaptak naponta háromszor 250 mg süngomba port, 16 héten keresztül, egy placebo csoporttal összehasonlítva.

Az oroszlán sörény gombát fogyasztó csoport a kognitív funkciók skáláján szignifikánsan magasabb pontszámot kapott, mint a placebo. Ennek a tanulmánynak arra kell ösztönöznie a tudósokat, hogy tovább vizsgálják ennek a gombában rejlő terápiás lehetőségeket a demenciában szenvedő betegek esetén.

Az oroszlánsörény gomba regenerálja az idegeket és stimulálja az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét.


De ez mit is jelent valójában?

A gomba kivételes idegsejteket védő hatásának egyik oka, hogy képes serkenteni az idegsejtek növekedését stimuláló faktort (Neuron Growth Factor=NGF), mely az agysejteket védi az elhalástól. Az NGF agyban való természetes halmozódása hangulatjavulást okozhat, valamint főszerepet játszhat az idegsejtek, a központi és perifériás idegrendszer egészséges működésében, regenerációjában is.

A süngombában lévő két legfontosabb hatóanyag: hericenonoka és erinacinok. A Süngomba micéliumában lévő erinacinok a természetben előforduló legerősebb NGF szintézisét elősegítő vegyületek, amelyek képesek átjutni a vér-agy gáton, és ösztönözni tudják az új neuronok keletkezését az agyban.

Számos idegrendszeri rendellenesség esetén az agy nem képes előállítani NGF-et – valójában ez az egyik elsődleges mechanizmus az Alzheimer-kór kialakulása esetében is. Az idő múlásával az állapot rosszabbodik, mely a neuronok (idegsejtek) fokozatos romlásához vezet, ugyanis a vér agy gát megakadályozza, hogy a neuronok, hozzájussanak az NGF-hez. Az oroszlánsörény gomba az egyetlen gombafaj, mely jelentős idegregenerációs potenciált mutat, akár már a perifériás idegek vonatkozásában is, amely hatalmas segítség például agyvérzés utáni állapotok esetén.

Az NGF fontos szerepet játszik az idegsejteket körülvevő myelin hüvelyek regenerációjában és a myelint termelő sejtek védelmében is. Egy 2013-as tanulmányban meg is erősítették. (Forrás: https://www.greenmedinfo.health/article/lions-mane-stimulates-nerve-myelination)
Ez a megállapítás óriási előrelépést jelent a sclerosis multiplexben szenvedő betegek esetében, a betegség súlyosbodásának megakadályozásában.

Amiloid plakkok, szorongás és depresszió Az oroszlán sörény gombáról azt is kimutatták, hogy csökkenti a béta-amiloid plakkok mennyiségét. A béta-amiloid plakkok olyan proteinek, amelyek az idegsejteket körülvevő zsírmembránokban képződnek, és zavarják az idegsejtek közötti ingerület átvitelt.

A kutatások során bebizonyították, hogy ezek a plakkok szerepet játszanak bizonyos neurodegeneratív betegségekben, mint az Alzheimer kór és a Parkinson kór. Egy állatkísérlet során az egerekben neurotoxikus peptidekkel plakképződést indukáltak, annak érdekében, hogy felmérjék az oroszlán sörényének az amyloid plakk típusára gyakorolt ​​hatását, ennek az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében van jelentősége.

A plakk fejlődésével az egerek elveszítették képességüket a tesztlabirintus memorizálásában, de amikor oroszlán sörénygombát tartalmazó étrenddel táplálták őket, a labirintusban mutatott teljesítményük jelentősen javult. A korábbi kognitív képességeik visszaszerzése mellett új kognitív képességeket is szereztek, és figyelemre méltó volt a béta-amiloid plakkok csökkenése is a gombával táplált egerekben.

oroszlánsörény-gomba

A süngomba potenciális segítség lehet a szorongás és depresszió kezelésében is. Menopauzában szenvedő nőkkel végzett tanulmányban a gomba csökkentette a depresszió és a szorongás tüneteit. A hatások különösen erősek voltak a szorongás csökkentésében, az ingerlékenység érzésének csökkentésében és a koncentráció fokozásában. -Tehát úgy tűnik, hogy a buddhista szerzeteseknek igaza volt.

Egyéb, szervezetre gyakorolt pozitív tulajdonságok:

Mint sok más gomba esetében, az oroszlán-sörénynek számos egyéb terápiás hatása is van, mint például gyulladásgátló és immun-támogató tulajdonságai vannak:

 • Rák: Egy állatkísérlet során az oroszlán sörény gomba kivonata 66-69 százalékkal gátolta a vastagbélrákos sejtek terjedését a tüdőbe; a gombaról kimutatták, hogy apoptózist indukál a leukémiás sejtekben és gátolja az angiogenezist
 • Trombózis : Úgy tűnik, hogy a hericenon B „hatékonyan és specifikusan gátolja a vérlemezkék összetapadását
 • Enyhe ACE-gátló: vérnyomás csökkentő
 • Zsíranyagcsere szabályozása: Az oroszlán sörény micéliuma csökkenti a triglicerid szintet és  javítja az LDL és HDL szintet

Az oroszlán sörény fenti előnyös tulajdonságai révén jogot szerzett, hogy az Ön házi patikájának is a része legyen! Az oroszlán-sörényeket Észak-Amerika, Európa és Ázsia erdőiben lehet megtalálni nyáron és ősszel, általában elhalt keményfákon, beleértve a juhart, bükköt, tölgyet, nyírfát és diófát.

Kereskedelmi forgalomban a süngomba étrend-kiegészítőként porként (kapszula vagy tea) és folyékony kivonatként kapható.

Kiemelt figyelmet érdemel a Naja Forest Süngomba, mely magyar termék és bio termék. A folyékony kivonat MAGYAR és BIO, kiváló minőségű alapanyagból készül, a Mushroomversum termesztő üzemében. Mindig friss termesztésből.

oroszlánsörény-gomba
 A Naja Forest Süngomba folyékony kivonat alapanyagainak termesztése a MUSHROOMVERSUM üzemében.

A napi adag, 5 ml, 625 mg süngomba teljes hatóanyag tartalmát tartalmazza. Ez a dózis HÁROMSZOROSA a cikkben feltüntetett kutatásokban terápiás hatással rendelkező mennyiségnek!!!

Figyeljen oda a minőségre és kizárólag BIO gyógygomba készítményt vásároljon, mely ellenőrzött forrásból származik.

 

Összeállította:
 Szabó Nikolett
 tudományos kutató

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek