Adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

Stressz – mindan baj forrása

Gyakran halljuk, hogy stresszmentesen kell élni. Milyen élettani hatásai vannak a szervezetre nézve? 

Korunk népbetegsége a mellékvese kimerülés.

 A stressz megváltoztatja a hormon szintet, az immunrendszert, szív és emésztőrendszeri funkciókat.

,, Nem a  stressz öl meg minket, hanem a rá adott reakciónk,, Selye János (kanadai endokrinológus)

Stresszválasz szabályozása 3 rendszert foglal magában:

 1. endokrin rendszer
 2. központi idegrendszer
 3. immunrendszer
Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

A neuroendokrin rendszer, különösen a HPA tengely, a test egyik legfontosabb önszabályozó rendszere. 

2022 05 02 Naja Forest adaptogen gyogynoveny gyogygomba keverekekkel az endokrin rendszer es homeosztazis fenntartasaert 4 web

A hipotalamusz és az agyalapi mirigy összetett felületet képez az idegrendszer és endokrin rendszer között.

A HPA (Hipotalamusz-Hipofízis-Mellékvese)  tengely befolyásolja és szabályozza a legtöbb endokrin funkciót, az idegrendszer lényeges aspektusait, az immunrendszert, kardiovaszkuláris rendszert, az emésztést és a krónikus stresszre adott fiziológiai válaszunkat.  Ez a tengely egyúttal befolyásolja a HHG (Hipotalamusz-Hipofízis-Gonág) tengelyét, amely szabályozza a nemi hormonokat és a szexuális működést. 

A HPA tengely jelentős hatással van pajzsmirigyre, szív és érrendszerre, tehát képes szabályozni a hormonokat pl.: luteinizáló hormon (LH), tüszőket stimuláló hormon (FSH), ösztradiolt, tesztoszteront, progeszteront, kortikotropint felszabadító hormont.

A SAS (szimpathoadrenalis rendszer) rendszer közvetíti a külső ingerekre adott válaszunkat és felelős az akut vagy intenzív stressz elleni küzdelem reakciójáért.

A HPA tengely és SAS funkcionálisan és anatómiailag összekapcsolódnak és több szinten képesek befolyásolni egymást. (Minél többet tudunk a fiziológiáról, annál jobban megértjük, az élő szervezet minden részének hihetetlen összekapcsolódását)

 • A stressz okozta készenléti állapot következtében a mellékvese kortizol termelése fokozódik, amely végső soron az immunrendszer csökkent működéséhez vezet. Tartós stressz alatt a regenerációs folyamatok ki vannak kapcsolva. A stressz hatására súlyosbodhatnak az allergiás tünetek is.
 • A kortizol egy antistresszhormon, akkor termelődik nagyobb mennyiségben, ha tartósan ki vagyunk téve fizikai, mentális vagy lelki terhelésnek. Egy igazi „túlélőhormon”, mert a stresszhelyzetekhez való azonnali fizikai alkalmazkodásunkat segíti elő. A kortizol minden mozgósítható energiaforrást azonnal aktivál, hogy azt a lehető leggyorsabban felhasználhassuk. A kortizol emeli a vércukorszintet, növeli a vérnyomást és a pulzust, hatására fokozódik az egész test vérellátása.
 • Ha túl van terhelve a mellékvese, akkor a „pisztoly” fordítva is elsül és a krónikus stressz válasz vissza fog hatni a mellékvesét vezérlő agyalapi mirigyre és az azt irányító hipotalamuszra, aminek hatására azok aktivitása elnyomódik.
 • A  pajzsmirigyet is a hipotalamusz – hipofízis vezérli. Ha csökken ezen szervek működése, akkor a pajzsmirigy is alulvezérelt lesz. Ez a laborképben úgy jelenik meg, hogy mind a TSH (ezzel a hormonnal stimulálja munkára az agyalap mirigy a pajzsmirigyet), mind a T4 és T3 szintek is alacsonyak lesznek, úgymond leszabályozódik a test.
 • Nők esetében a mellékvese-stressz úgy tud pajzsmirigy alulműködést okozni, hogy a hosszú időn keresztül fennálló magas kortizol szint csökkenti a máj azon képességét, hogy a vérből kivonja a felesleges ösztrogént (női nemi hormon).
 • A felesleges ösztrogén megemeli a tiroxin (pajzsmirigy hormon) kötő fehérje szintjét

 

Adaptogén gyógynövények

,,Mert minden emberi betegségre létezik egy növény valahol a világban, amely képes meggyógyítani,, Rudolf Steiner

A gyógynövények felhasználása az egyes társadalmakban:Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

A gyógynövények az emberiség által legrégebben használt gyógymódok közé tartoznak. A növények gyógyító célú felhasználása a történelem során minden kultúrában jelen volt. A modern gyógyszerek 25 %-a származik azokból a növényekből, amelyeket először használtak a hagyományos orvoslásban. A botanikai gyógyszereket 1920-ig széles körben használták az Egyesült Államokban, majd egyre inkább felváltották őket a szintetikus gyógyszerek. 1960-as évek vége óta az egész világon egyre növekvő érdeklődés mutatkozik a gyógynövények iránt.
A legnagyobb gyógynövényeket használó populációk: Kína és India. Több ezer olyan gyógynövényük van, amelyeket már legalább kétezer éve ismernek. Kínában 500 gyógynövény faj hivatalosan is gyógyszerként van bejegyezve. További ötezer faj van, amelyeket különféle etnikai csoportok hagyományos gyógyszerként, népi gyógyszerként alkalmaznak. A hagyományos növényi készítmények a használt gyógyszerek 40-60 %-át teszik ki, és a hagyományos kínai gyógyszerek a nyugati világ második leggyakrabban használt gyógyszerei.

Indiában az alkalmazott gyógyszerek 70 %-a természetes anyagokból készül. Japánban a tavalyi évben az orvosok 80 %-a írt fel hagyományos kínai/japán gyógyszert. Japánban a legmagasabb az egy főre jutó növényi gyógyszerek használata. 
Európában, különösen Németországban a növényi gyógyszereket rendszeresen alkalmazzák  az orvosok, széles körű tudományos és orvosi támogatást élveznek.  Németországban minden orvostanhallgatónak tanulnia kell fitoterápiát és az orvosok 80 %-a rendszeresen használ gyógynövényeket

Adaptogének (általánosságban)

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáértTöbb ezer éve használják már őket Indiában és Kínában, azonban a tudományos kutatásukkal 1940-es évek végén kezdtek el foglalkozni, az akkori Szovjetunióban. Kimagasló teljesítményre törekedtek- olyan terméket akartak kifejleszteni, amely növeli az elit teljesítményét: sportolók, sakkozók, űrhajósok

Az orosz tudósok különböző anyagokat kezdtek tanulmányozni, hogy megtalálják a tökéletes teljesítményt biztosító szert.

1957-58 között Dr. Nikolai Lazarev 10 éves kutatómunkát követően vezette be az adaptogén gyógynövények fogalmát. Kezdetben a bibazollal végzett kutatásokat, amelyről kimutatták, hogy növeli a szervezet stresszrezisztenciáját, és jelenleg is folynak a kutatások a szintetikus adaptogénekkel.

Lazarev definíciója: az adaptogén olyan szer, amely lehetővé teszi a szervezet számára a káros fizikai, kémiai vagy biológiai stresszorok elleni küzdelmet, azáltal hogy növeli a nem specifikus ellenállást az iylen stresszel szemben, így lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a stresszes környezethez!!!

A gyógygombák olyan egyedülálló, komplex biokémiai vegyületeket tartalmaznak, mint semmi más. Az immunrendszeren keresztül fejtik ki a hatásukat, és az a legnagyszerűbb bennük, hogy mindig a szervezet kiegyensúlyozására törekednek. Tehát adaptálódnak az adott szervezet igényeihez, ott fejtik ki a hatásukat, ahol szükség van rájuk, ezért hívjuk őket adaptogéneknek. A különbség, hogy míg az adaptogén gyógynövények a pszicho-neuro idegrendszeren és a hősokk fehérjéken keresztül fejtik ki a hatásukat, addig a gyógygombák az immunrendszeren keresztül hatnak.

 

Adaptogén

Botanikai név

Hatóanyagok

Növény felhasznált része

Ashwagandha

Withania somnifera

withanolide, szitoindozidok, withaferinek, somniferin

Gyökér

Kínai hernyógomba

Cordyceps sinensis/Ophilocordyceps ninensis

béta-glükánok, cordycepik sav, galktomannánok, poliaminok, ecdysterone

Teljes növény + micélium

Szibériai ginseng/Eleuthero

Eleutherococcus senticosus

eleutherosides, syringin

szár, kéreg

Reishi/Kínai hernyógomba

Ganoderma lucidum

béta-glükánok, ganoderinsav ganoderan, molva zhi-8 fehérje

teljes növény  + micélium

Rózsagyökér

Rhodiola Rosea

rosavin, salidroside, polifenolok

 

Kínai kúszómagnólia/Schisandra

Schisandra chinesis

Lignánok: schisandrin, gomisin, schisandrol

bogyó

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

Fitokemikáliák

A gyógynövények kémiai összetételének tanulmányozása a fitokémia. Elsődleges és szekunder metabolitokat tartalmaznak. Bonyolult összetétel. Hatóanyag keveréke felelősek az adaptogén hatásokért, tehát különféle általános összetevők keveréke. A természet rakja össze az arányokat.

Az adaptogén hatásokkal rendelkező növényi vegyületek két csoportba sorolhatóak: triciklikus terpenoidok, amelyek hasonlóak a szteroidokhoz. Pentaciklikus terpenoidok amelyek a hormonokhoz hasonlóak.

ADAPTOGÉNEK hatásai:

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

 • segítenek a testnek a stresszhez való alkalmazkodásában, mert stabilizáló hatásuk van a neuroendokrin rendszerre HPA, SAS
 • gátolják a kortizol által kiválasztott mitokondriális diszfunkciót
 • normalizáló azaz amfoter hatásuk van a szervezet működésére. Ez két irányú hatást jelent. Tehát elősegítik a normális anyagcsere működést, függetlenül a működés zavarától. pl.: nem csak magas vérnyomás esetén lehet használni, hanem képesek a vérnyomás normalizálására akkor is ha az enyhén magas vagy túl alacsony
 • támogatják a normál anyagcsere funkciókat 
 • segítik az egyensúly helyreállítását a szervezetben
 • növelik a test fizikai, biológiai, érzelmi és környezeti stresszekkel szembeni ellenálló képességét
 • védekező választ adnak az akut vagy krónikus stresszre
 • képesek helyreállítani az endokrin hormonok egyensúlyát
 • modulálják az immunrendszert és idegrendszert
 • lehetővé teszik a test számára az optimális homeosztázis fenntartását
 • a sejtek szintjén működnek, újraszabályozzák, javítják a sejtek működését
 • mellékvese fáradság esetén: elősegítik, hogy a mellékvesék hatékonyabban reagáljanak a hormonfelesleggel szemben. Amikor a stressznek vége, segítik a mellékvesék gyorsabb leállását, megakadályozzák az oxidatív károsodást. (Ashwagandha)
 •  
 • öregedés gátlása: az anyagcsere a leépítő működés felé tolódik. Ilyenkor a test veszít az izomtömegből és nő a testzsír mennyisége. Gyulladásos öregedés – Az adaptogének segítenek megküzdeni a test kopásával mivel antioxidáns és gyulladás gátló vegyületeket tartalmaznak!!
[product id=”21142″ columns=”1″]
 • szorongás, depresszió: leggyakoribb mentális betegségek, gyógyszerek mellékhatásai- Az adaptogének közvetlen hatással vannak az idegrendszer egészségére, javítják a hangulatot. Szabályozzák az Y neuropeptidet, amely gátolja a szorongást. (Ashwagandha, Kínai hernyógomba, Reishi, Kínai kúszómagnólia)
 • ízületi gyulladás esetén is hatásosak a gyulladás gátló hatóanyagok miatt. Az Ashwagandhát fibromialgia és rheumatoid arthritis kezelésében alkalmazzák
 • sportteljesítmény fokozása: növelik az ATP és kreatin foszfát szintjét az izmokban. Ezáltal több energia szabadul fel az izmok számára, javul a pulzusszám és állóképesség, csökken a fáradság. Fizikai teljesítmény javul, izomtömeg növelő hatásuk van. Kifejezetten növeli a csontsűrűséget a szibériai ginzeng
 • agyműködés: kínai kúszómagnóliának kettős hatása van: javítja a fókuszt és a teljesítményt, ugyanakkor nyugtató, enyhe szorongásoldó. A Szöuli Egyetem tudósai úgy gondolják, hogy gyulladás gátló hatása miatt segíthet az Alzheimer kórban szenvedő embereknek.
 • rák-stressz: a krónikus stressz az immunrendszert is gátolja és kevésbé leszünk képesek leküzdeni a fertőzéseket vagy az immunrendszerünk nem lesz képes felismerni a daganat sejteket. Megakadályozzák az immunszupressziót, ezáltal a metasztázisok kialakulását.

Ezen tulajdonságaik miatt bizonyított, hogy az adaptogének segítenek:

 • A stressz által okozott immunszupresszió visszafordításban
 • Az életkor előrehaladtával romló immunrendszer helyreállításában
 • A rák és szívbetegség kockázatának csökkentésében

Gyógynövény-Gyógygomba szinergia

1. Energiaszint növelő, adaptogén, antioxidáns termék Cordyceps-Astragalus

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

A postcovid szindróma következtében kialakuló krónikus fáradság, és izomfájdalmak mérséklésben jelent segítséget.

Mindkét összetevő hasonló területeken fejti ki hatását, és ez által hatásuk összeadódik.

Szív és érrendszer támogatása: a benne lévő vegyületek szívvédő, valamint vérhígító hatásokkal rendelkeznek. Támogatja a hajszál erek állapotát.

Ajánlott kemoterápiás kezelés mellett: hányinger, hányás csökkentése, erőnléti állapot javítása. Az eddigi klinikai kutatások alapján az alábbi kemoterápiás szerekkel jótékony hatású az együtt adása: platina alakú szerek, fluorouracil, vinblasztin, ciszplatin

Állóképesség növelése: az astragalust tartalmazó készítmény csökkenti a sportolók fáradtságát az oxigén felvételének és felhasználásának fokozásával. Kifejezetten javasolható krónikus fáradság esetén.

Anyagcserére gyakorolt pozitív hatások: 

 • az astragalus poliszacharidok hatással vannak a glükóz és lipid anyagcserére, valamint az inzulinrezisztenciára
 • Fokozzák  a fehérvérsejtek aktivitását, és növelik az antitestek mennyiségét ezáltal vírusellenes hatással rendelkeznek
 • Támogatják a lép és vese működését. Ezen kívül alkalmazható a sport teljesítmény és állóképesség fokozására
 • Lassítják az öregedést
 • Elősegítik a tartós betegségből való felépülést

2. Endokrin rendszert szabályozó, stressztűrő képességet fokozó, hormonrendszert támogató adaptogén keverék: Ashwagandha-Szibériai ginzeng-Kúszómagnólia

Az adaptogének olyan gyógynövények (és gombák), amelyek természetes módon segítik a szervezet szabályozó működéseit. Hatásaikat az endokrin rendszer hormonjain, enzimeken, illetve anyagcserehatásokon keresztül fejtik ki.

Az alulműködő életfunkciókat serkentik, a túlműködést mérsékelik. Ezáltal elősegítik a szervezetnek a megterhelő, külső körülményekhez – stresszhez – való alkalmazkodását.

Adaptogen hatóanyagok:

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

Az  Aschwaganda néven az Indiai-szubkontinens népeinek és az ayurvedikus gyógyászat értékes gyógyító szere. Kis dózisban védi az agyat és központi idegrendszert a stresszhormonok túlzott hatásától. Nagy adagban altatni is képes – innen a neve. Javítja fizikai teherbírást, csökkenti a fáradtságérzetet.

Bíztató vizsgálati eredmények születtek izületi gyulladásokban.

A Szibériai ginzeng gyökerének hatóanyagai a testi- lelki teherbírás javítása mellett, igazolt immunmoduláns hatással rendelkeznek, emellett többféle vírus (rhinovírusok, adenovírusok és herpes simplex-1) szaporodást képesek gátolni az emberi szervezetben.

A Kínai kúszómagnólia bogyós termését a hagyományos kínai orvoslásban a „Harmonizáló Tonikok Császára” néven alapvető gyógyító szerként használták. Közelmúltbeli tudományos kutatások és vizsgálatok szerint a pszichés-mentális és fizikai stressztűrés, hangulatjavítás mellett egyedülállóan hatásos a vegyi ártalmak -kémiai stressz – ellen.

Anyagcserehatásai révén közvetlenül vagy közvetve védi a szív-érrendszert (magas vérnyomás, érelmeszesedés kockázat csökkentése), csökkenti a teljes hormonális túlterhelést stressz idején, ösztrogén hatása kedvező a csont anyagcserére és mérsékeli a posztmenopauzális csontritkulás kockázatát. Csökkenti a vérzsírokat, vércukrot, és gyulladásos folyamatokat.

Ez az adaptogen komplex biztonságosan ajánlható testileg-lelkileg megterhelő életszakaszokban, pszichés stressz okozta hangulatromlás, kiégés szindrómának megelőzésére vagy leküzdésére; erőnlétet igénylő kihívásokra való felkészülés (sport, időszakos nehéz fizikai munka, stb.) időszakában. 

 • Alkalmas általános levertség ellen, az életminőség javítására. 
 • Az endokrin rendszer karbantartására. 
 • A pajzsmirigy, és mellékvesék működésének támogatására.

3. Pajzsmirigy és mellékvese támogató adaptogén: Ashwagandha

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáértEz a gyógynövény a hatását elsősorban pajzsmirigyre és mellékvesékre, illetve az általuk termelt hormonokra gyakorolt hatásán keresztül fejtik ki.

Javítja a pajzsmirigy működését, csökkenti az alulműködést, de nem szabályoz felül.  Csökkenti a mellékvese kimerülést. Legkedvezőbb a hatása pajzsmirigy alulműködés esetén.

Stressz esetén a kortizol szint krónikusan emelkedhet, ami magas vércukorszinthez és fokozott hasi zsírraktározáshoz vezethet. Az Ashwagandha segíthet csökkenteni a kortizol szintet krónikus stresszes egyénekben.

[product id=”17467″ columns=”1″]

Egy tanulmány megállapította, hogy az ashwagandha gyökér kivonat nagy dózisa jelentősen csökkentette a szérum kortizol szintet. 

A vizsgálat résztvevői arról is beszámoltak, hogy a stressz szintjük csökkent, ami jobb életminőséget eredményezett.( Chandrasekhar, 2012 ). 

Az Ashwagandha hatóanyagai növelhetik a tesztoszteron szintet és javítja a spermák minőségét, ezáltal a férfiak termékenységét. Nőknél javíthatja a libidót.

A fizikai, vagy érzelmi stressz rossz hatással van az idegrendszer és az agy működésére, az Ashwagandha megvédi idegrendszerünket a stressz káros hatásaitól, ezáltal képes csökkenteni a depresszió tüneteit is.

További jótékony hatásai:

 • segít az izomépítésben, az izomtömeg felvételében
 • kiváló vaspótló, ajánlott vashiányos vérszegénység esetén
 • jótékony hatással van a szív- és érrendszerre
 • segítheti a nyugodt alvást
 • támogatja a női endokrin szervek (pajzsmirigy, petefészkek) egészségét
 • támogatja a férfi szexuális funkciókat

4. Hormonrendszert támogató adaptogén összetevők: Kínai hernyógomba (Cordyyceps sinensis) és méhpempő

Cordyceps gomba hatásaiNaja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért A mellékvesék működése szorosan kapcsolódnak a pajzsmirigyhormonok (tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3)) termelődéséhez és metabolizmusához. A tudományos kutatások arra is rávilágítottak, hogy a Cordyceps sinensis hatóanyagai javítják a mellékvesék működését is, ami hozzájárul a pajzsmirigyhormonok szintjének optimalizálásához. Azt is kimutatták, hogy a Cordyceps elősegíti az oxigén hatékonyabb felhasználását, növeli a sejtek energiáját – ATP (adenozin-tri-foszfát) formájában – és egyúttal megakadályozza a mellékvesék kimerülését. Alkalmazását követően sokkal energikusabbak leszünk, növekedik a fizikai és szellemi teljesítő képességünk, hatékonyabban vesszük fel a harcot a stressz káros hatásaival szemben. Számos tanulmány kimutatta ezen gombafaj szabályozó funkcióját a szív működésének rendellenességeinél, mint szívritmuszavarok és krónikus szívelégtelenség.

Seregnyi tanulmány adatai megerősítették, hogy a Cordyceps sinensis gombának biokémiai hatásai is vannak:

 • citokinek termelődésének serkentése – ezek a sejtek közötti kommunikációra szolgáló jelátvivő anyagok
 • limfociták és monociták mozgósítása – idegen betolakodók esetén, bakteriális és vírusos fertőzések esetén
 • pajzsmirigy antitest szint csökkentése
 • a gyulladás gátló immunsejtek szabályozása

Méhpempő hatásai:

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáértAz egyik legerősebb termékenység fokozó. A méhpempő ezen kívül acetil-kolin és B-

vitamin forrás. A pajzsmirigy hormonok megfelelő termelődéséhez elengedhetetlen a B-vitaminok komplex pótlása, ennek az egyik legkitűnőbb forrása a méhpempő.

A méhpempő serkenti az agyalapi mirigy elülső lebenye által termelt luteinizáló hormon szintjét, ezáltal elősegítheti az ovulációt, a peteérést, azt a folyamatot, amely során az érett petesejt kilökődik a petefészekből. Ugyancsak növelheti a progeszteron hormon mennyiségét, amely elengedhetetlen a megtermékenyített petesejt beágyazódásához és fejlődéséhez a terhesség kezdeti szakaszában.

A méhpempő hatásai:

 • segít beállítani a hormonális egyensúlyt, ami a rendszeres ciklushoz és az ovulációhoz kell
 • teherbeesés elősegítése: a méhpempő a legerősebb természetes termékenység fokozó
 • petesejt beágyazódása: segít megvastagítani a nyálkahártyát, hogy a megtermékenyült petesejt be tudjon ágyazódni

A méhpempő hatásai közé tartozik azonban a hasnyálmirigy féktelen inzulintermelésének megfékezése is: a szervezetben nő az inzulin-hasznosulás, valamint csökken a vér cukorszintje. A hormonműködés javulásával pedig nő a termékenység, a teherbe esés esélye is.

 

 

 

 A Cordyceps sinensis gomba és a méhpempő kombinációja hatásos:Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

 • meddőség: a pajzsmirigy betegségben szenvedő hölgyek sok esetben meddőségi problémákkal is küzdenek, ezért is előnyös ez a hatóanyag kombináció, ugyanis a Cordyceps sinensis az ösztrogén szintet is szabályozza, nem hiába alkalmazzák Japánban meddőségi klinikákon
 • PCOS esetén: a termékeny nők leggyakoribb belső elválasztású mirigyekkel kapcsolatos (endokrin) betegsége. A hormonháztartást érintő policisztás ovárium szindróma az életminőség romlásán túl a meddőség leggyakoribb oka is.
 • menstruációs zavarok, klimax esetén
 • krónikus fáradság, depresszió, álmatlanság esetén
 • mellékvese kimerülés, pajzsmirigy problémák esetén
 • súlyproblémák esetén
 • idegrendszer támogatására
 

5. Immunrendszert támogató adaptogén:  Reishi

Ganoderma lucidum/Reishi/Pecsétviaszgomba nemzetközileg a legismertebb gyógygomba, melyet a hagyományos kínai orvoslás (TCM), több mint 5000 éve alkalmazza különböző betegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a májgyulladás és a daganatos betegségek esetében már régóta használ.

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

 • Hat színváltozata közül a vörös a leghatékonyabb
 • Több mint 400 bioaktív hatóanyagot tartalmaz.
 
 • Legfőbb biológiai hatóanyagai a nagyszámú különleges poliszacharid- és cukorszármazékok (legfőképpen az ún. ß-D-glükánok),
 • Hatóanyagi közé tartozik a 130-féle triterpén és triterpenoid vegyület (pl. az ganoderik- és lucideriksavak), a B- és D- vitaminok, a nukleozidok (adenozin), illetve a szerves germánium.
 • A magas szerves germánium tartalma, aminek fontos szerepe van a szervezet (vér, szövetek, stb.) oxigénellátottságának pozitív szabályozásában, ezáltal egyben gyulladáscsökkentő hatású. Segít megkötni a szervezetben lerakódott fémeket.
 • A Ganoderma lucidum -a polifenolokhoz hasonlóan- antioxidáns és májvédő hatékonysága képes kivédeni az oxidatív stressz okozta tüneteket, valamint képes az enyhe fokú májproblémák visszafordítására, antioxidáns, anti-aging (öregedés ellenes) és májvédő hatással rendelkezik.
 • Nyugtatja az idegrendszert, ezért a lélek gombájának is nevezik.
 • Természetes immunrendszer támogató
 • A pecsétviaszgomba kiváló szövetségesünk lehet a szezonális megbetegedések, a megfázás, influenza, asztma és hörgőgyulladás tüneteinek enyhítésében.  
 • Harmonizálja a szervezet funkcióit, erősítve a szervezet természetes gyógyító képességét, támogathatja az immunrendszert, különösen a középkorúak esetében.
 • Autoimmun betegségek esetén az immunrendszer működését harmonizálja, csillapítja a heves immunreakciókat. A Ganoderma gomba (Reishi) gátolja a hisztamin felszabadulását / lefékezi az allergiás reakciókat.

Miért fontos az endokrin rendszer támogatása?

A tartós stressz gyengíti az immunrendszerünk működését.

Immunrendszerünk leglényegesebb szerve a csecsemőmirigy, amely az endokrin rendszer része.

Körülbelül egy tenyérnyire a nyak alsó végződése alatt, a szegycsont alatt helyezkedik el a csecsemőmirigy két lebenye.

A csecsemőmirigy a szívburok felett trónol, hozzá közel, a légcső és a nyelőcső közti területen futnak a nagy nyirokpályák, a csecsemőmirigy egészen különleges helyet foglal el, aktívan részt vesz szervezetünk energia háztartásában, az idegrendszerünk és hormonrendszerünk, illetve nyirokrendszerünk és immunrendszerünk közötti kölcsönhatásban.

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért


Funkciói:

 • Az agyalapi miriggyel és a pajzsmiriggyel együtt a csecsemőmirigy meghatározza a test alakját és nagyságát is, szabályozza a mellékveséket és az ivarmirigyek funkcióját. Ezenkívül a szervezet ellenálló rendszerének legfontosabb központi szerve.
 • A csecsemőmirigyben keletkeznek a nyiroksejtek. amelyekből a T-limfociták keletkeznek.
 • Amikor a szervezetet mikroorganizmusok támadása éri, akkor a szervezet mobilizálja a T-limfociták, amelyek megsemmisítik a betolakodó ellenséget. Vagy akár az elfajult rákos sejteket is.
 • A csecsemőmirigy tehát a szervezet ellenálló rendszerének, energiaáramlásának egyik legfontosabb irányítószerve.
 • A csecsemőmirigy legyengülése nehezebbé teszi a kreatív alkotást és a problémamegoldó képességet.

Gyengítő tényezők:

A csecsemőmirigyet nagymértékben befolyásolja a stressz. A stresszen, illetve az érzelmeken kívül azonban a fizikai környezet, a szociális kapcsolatok is hatással vannak rá.

A stresszhelyzetek hatására bekövetkező megnövekedett mellékvesekéreg-hormonkiválasztásra a csecsemőmirigy zsugorodással reagál. Ezért ajánlatos megszüntetni a hosszú ideig tartó stresszhelyzeteket és zavaró tényezőket, mivel máskülönben a stressztényezők a csecsemőmirigyen keresztül indirekt módon az immunrendszerre is hatással lehetnek.

A csecsemőmirigy lecsökkent aktivitása depresszióhoz vezethet.

Összeállította: 

Naja Forest adaptogén gyógynövény-gyógygomba keverékekkel az endokrin rendszer és homeosztázis fenntartásáért

Szabó Nikolett
tudományos munkatárs

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek