Támogatják-e a gyógygombák a gyermekek immunrendszerét?

Támogatják-e a gyógygombák a gyermekek immunrendszerét?A nyári szünidő végén a leggyakoribb kérdés a szülők részéről, ,,hogyan erősítsem meg a gyermek immunrendszerét a tanévkezdés előtt?,,

Azzal, hogy a gyerek közösségbe megy, óriási mennyiségben találkozik a szervezete számára ismeretlen kórokozókkal: több millió új baktériummal, gombával, vírussal, ami ismeretlen, idegen az immunrendszere számára. Mindezen túl egy nap egy átlagos életmódú gyerek több ezer, számára haszontalan, vagy egyenesen mérgező anyaggal találkozik, amelyeket az immunrendszernek kell kiszűrnie. Sokszor akkora a túlterhelés az immunrendszer számára, hogy a gyerekek immunrendszere összezavarodik, és túlzott reakciókat produkál. Allergia, asztma, autoimmun betegségek, candida – ezért váltak ezek népbetegséggé az elmúlt évtizedekben a gyerekek körében is.

Az immunrendszer számára hatalmas feladat megküzdeni a milliónyi idegen mikrobával, és ezért történik az, hogy sok gyerek többet van otthon, betegen, mint amennyit az iskolában, óvodában tölt.

Az antibiotikumok nem alkalmasak a vírusok elleni harcban, mert azok csak a baktériumok ellen dolgoznak, egészen pontosan csak bizonyos baktériumok ellen tudnak. Sajnos tönkreteszi a szervezetben élő hasznos baktériumokat, bélflórát is.

A legeredményesebb és negatív hatás nélküli megoldás az immunerősítés.

Fokozott immunitással számos betegséget megelőzhetünk. A gyógygombák rendszeres használata az egyik megoldás, amelynek hatásait nemcsak a hagyományos kínai orvoslás, hanem a modern tudományos vizsgálatok is megerősítik.

A bio folyékony gomba kivonatok szirupszerű állaga különösen alkalmas olyan kisgyermekek részére, akik nem tudják lenyelni a kapszulákat és a tablettákat. Kellemes ízvilágának köszönhetően a gyermekek biztosan szeretni fogják. Az immunitás növelésére gyakorolt hatás gyógygombák kombinációjában rejlik.

Egy 2017. évi kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a biológiailag aktív béta-glükánok hatékony segítségül szolgálhatnak a felső légúti fertőzések megelőzésében és a tünetek csökkentésében.

A visszatérő légúti fertőzések egy speciális formája a kora gyermekkorhoz kapcsolható és gyakori problémát jelent. Ez általában a gyermekek éretlen immunitására vezethető vissza és a légzőszervi kórokozóknak való gyakori kitettség következménye. A visszatérő légúti fertőzések megfigyelhetőek felnőtteknél is fárasztó, stresszes időszakokban, illetve krónikus gyulladásos betegségek, másodlagos immunhiány esetén. A biológiailag aktív poliszacharidok természetes immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A publikált vizsgálatok alapján a béta-glükánok alkalmazása visszatérő légúti fertőzések esetén bizonyítottan hatásos segítség lehet a megelőzésben és a tünetek mérséklésében.

Egyéb kutatási eredmények 4 féle gombát vizsgáltak gyermekek esetén az immunrendszer támogatása érdekében: Cordyceps sinensis (Kínai hernyógomba), Shiitake (Lentinula edodes), Maitake (Grifola frondosa), Reishi (Ganoderma lucidum).

Egy esetben hétéves gyermeket gyakran kiújuló, antibiotikumokra nem reagáló légúti fertőzéssel kezeltek. A gyermek napi 2-3 alkalommal 5 gramm Kínai hernyógomba és 5 gramm Reishi gomba keverékét kapta joghurtban elkeverve. Egy hét kezelés után a mellkasi fertőzés megszűnt; a kezelést további két napig folytatták a teljes gyógyulás biztosítása érdekében.

A Cordyceps és Reishi gomba esetében a napi adag (5 ml) 0,6 gramm gombából kivont hatóanyagot tartalmaz. A Cordyceps 85 % béta-glükán (0,53 gramm a napi adagban), míg a Reishi 31 % poliszacharid (0,19 gramm a napi adagban) tartalommal rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer hatékonyabb támogatása érdekében, megbetegedés esetén, vagy közvetlenül az óvoda-, iskolakezdési szezon előtt a napi adagot érdemes megemelni napi 3-szor 5 ml-re is.

Az N2-es készítmény a Cordyceps és Reishi gombákon kívül még a Shiitake gombából kivont hatóanyagokat is tartalmazza, így a hatóanyagok szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatékonyságukat.

Egy 2018-ban végzett vizsgálatban Reishiből kivont, joghurtba kevert béta-glükánokat kaptak 3-5 éves, egészséges gyermekek. Az elvégzett vizsgálati eredmények igazolták, hogy a T-limfociták száma (az immunrendszer ölő sejtjei) emelkedett. A vizsgálatot 12 hétig végezték. A tanulmány beigazolta, hogy a Reishiből kivont béta-glükánok megemelték a vérben keringő limfociták számát, ezáltal növelték a gyermekek immunitását a fertőzésekkel szemben. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30317947/

 
tamogatjak e a gyogygombak a gyermekek immunrendszeret

D-vitamin pótlása gombával

A Mandulagomba előnye, hogy a készítmény nem csak a béta-glükánokat tartalmazza, hanem a gombából kivont ergoszterolt (D2 vitamin), amely hatékony D-vitamin pótlást tesz lehetővé a gyermekek számára. A napi adagban (5 ml) 10.000 NE ergoszterol (D2 vitamin) található, melynek egy része alkaul át D3 vitaminná, 1600 NE.

A D-vitamin szerepét a legújabb kutatások hangsúlyozzák az immunrendszer megfelelő működésében és javasolják, hogy 3 éves kor felett is szedjen mindenki a téli időszakban D-vitamin tartalmú készítményt! A becslések alapján országosan legalább 100.000 gyermeknek van extrém mértékű D-vitamin hiánya.

A PubMed 2019. évben publikált tanulmánya szerint meggyőző bizonyítékok vannak a járványos vírusfertőzések előfordulása és a lakosság alacsony D-vitamin szintje között. (Teymoori-Rad M. és mts., 2019.)

Az immunsejteken D-vitamin receptorok vannak, ezekbe a receptorokba csak a D-vitamin molekulája illik bele. Ha ezek a receptorok üresen maradnak, betegségek egész sora léphet fel. Ez is bizonyíték arra, hogy a D-vitamin közvetlenül képes szabályozni az   immunrendszer működését.

A D-vitamin hatására a légcsőben antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek a veleszületett immunrendszer részeiként megsemmisítik a légúti fertőzések kórokozóit (Cannell és mtsi., 2006).  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30614127)

Az autoimmun betegségek, metabolikus szindróma, 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata,  a D-vitamin szint növelésével, csökkent, ami rávilágított arra, hogy statisztikai hiba történt a napi D-vitamin bevitel  megállapításában, ezért az Endokrin Társaság Nemzetközi Szakértői Bizottsága felhívta a hatóság figyelmét, hogy

A javasolt napi beviteli szinteket meg kell emelni az alábbiak szerint: 1 éves korig 2000 NE, 1-18 éves korban 4 000 NE és 18 év felett 10 000 NE, kivéve a D-vitamin túlérzékenységben szenvedő egyéneknél.

A Cordyceps erősíti a vesét, a tüdőt valamint az immunitást. A Reishi gomba jótékony hatással van az immunitás erősítésére, erős gyulladáscsökkentő, ezért kiválónak bizonyult allergia és atópiás ekcéma esetén.  A Mandulagomba az egyik legerősebb és leghatékonyabb gomba az immunrendszer erősítésére. A Shiitake gomba hatékony segítséget jelent a vírusokkal és baktériumokkal szemben, hatékony hurutoldó és támogatja az emésztést.

Best Nature MAX IMMUN készítmény gyógygombák (Cordyceps, Reishi, Shiitake és Mandulagomba), bioflavonoidok és C-vitamin hatékony kombinációját tartalmazza. A flavonoidok és a gombakivonat összes hatóanyagtartalma együttesen, kombinációban vannak jelen a készítményben, így a hatóanyagok közötti kölcsönhatások is fontos szerepet játszanak a termék egészségvédő, betegség-megelőző hatásaiban. A természetes C-vitamin elegendő mennyiségű bevitele az egyik legfontosabb összetevő a gyermek testének megfelelő működéséhez. A spray kiszerelés könnyű alkalmazhatóságot tesz lehetővé, és a hatóanyagok már a száj-nyálkahártyáján keresztül felszívódnak. Gyümölcsös szörpre emlékeztető íze miatt a gyermekek is szívesen fogyasztják.

A folyékony gombakivonatok előnye a kellemes íz világ mellett, hogy nem érzékenyek a hőre és sokoldalú alkalmazást tesznek lehetővé a gyermekeknél, vagyis belekeverhetjük üdítőbe, teába, joghurtba.

A legnagyobb érv a gyógygombák gyermekeknél történő alkalmazása mellett, hogy a gombákat élelmiszerként egyébként is fogyasztjuk. Korán tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy az elfogyasztott étel nem csak üzemanyag, hanem akár megelőző és terápiás hatása is lehet. Fontos, hogy megértsék, a minket körülvevő botanikai világ terápiájának hatásának csodáját, ,,ugyanis fűben fában van az orvosság,,

Forrás:

 1. Stamets P, Zwickey H. Medicinal mushrooms: ancient remedies meet modern science. Integr Med (Encinitas) 2014;13(1):46-47. [Full text]

 2. Ody P. The Chinese medicine bible, 2010. New York: Sterling. [Source]

 3. Baker J. Plant songs: reflections on herbal medicine, 2018. Bloomington: Balboa Press. [Source]

 4. Chang ST, Miles PG. Mushrooms: cultivation, nutritional value, medicinal effect, and environmental impact, 2nd ed, 2004. Boca Raton: CRC Press. [Source]

 5. Powell M. Medicinal mushrooms: a clinical guide. Eastbourne: Mycology Press. [Source]

 6. Chien RC, Lin YC, Mau JL. Apoptotic effect of Taiwanofungus salmoneus (agaricomycetes) mycelia and solid-state fermented products on cancer cells. Int J Med Mush 2017;19(9):777-795. [Abstract]

 7. Chien RC, Tsai SY, Lai EI, et al. Antiproliferative activities of hot water extracts from culinary-medicinal mushrooms, Ganoderma tsugae and Agrocyte cylindracea (higher basidiomycetes) on cancer cells. Int J Med Mush 2015;17(5):453-462. [Abstract]

 8. Rouhana-Toubi A, Wasser SP, Agbarya A, et al. Inhibitory effect of ethyl acetate extract of the shaggy inc cap medicinal mushroom, Coprinus comatus (higher basidiomycetes) fruit bodies on cell growth of human ovarian cancer. Int J Med Mush 2013;15(5):457-470. [Abstract]

 9. Mohan S, Chinnaswamy P, Krishnamoorthy AS. A study on the effect of Ganoderma lucidum (W.Curt.: Fr.) Lloyd in Indian HIV carriers. Int J Med Mush 2005;7(3):435. [Abstract]

 10. Sumba JD. GACOCA formulation of east African wild mushrooms show promise in combating Kaposi’s sarcoma and HIV/AIDS. Int J Med Mush 2005;7(3):473-474. [Abstract]

 11. Wang CR, Zhou R, Ng TB, et al. First report on isolation of methyl gallate with antioxidant, anti-HIV-1 and HIV-1 enzyme inhibitory activities from a mushroom (Pholiota adiposa). Environ Toxicol Pharmacol 2014;37(2):626-637. [Abstract]

 12. Kim YH, Jung EG, Han KI, et al. Immunomodulatory effects of extracellular beta-glucan isolated from the King Oyster mushroom Pleurotus eryngii (agaricomycetes) and its sulphated form on signalling molecules involved in innate immunity. Int J Med Mush 2014; 19(6):521-533. [Abstract]

 13. Cör D, Knez Ž, Knez Hrnčič M. Antitumor, antimicrobial, antioxidant and antiacetylcholinesterase effect of Ganoderma lucidum terpenoids and polysaccharides: a review. Molecules 2018;23(3):E649. [Full text]

 14. Lung MY, Huang WZ. Antioxidant potential and antioxidant compounds of extracts from the medicinal sulphur polypore, Laetiporus sulphureus (higher basidiomycetes) in submerged cultures. Int J Med Mush 2013;15(6):569-582. [Abstract]

 15. Jesenak M, Urbancikova I, Banovcin P. Respiratory tract infections and the role of biologically active polysaccharides in their management and prevention. Nutrients 2017;9(7):779. [Full text]

Összeállította:

Szabó Nikolett
tudományos kutató

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

gránátalma
Tudástár

Gránátalma

Kutatások szerint a gránátalma antioxidáns hatása háromszor akkora, mint a vörösbornak vagy a zöld teának. A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot.

Tovább olvasom »