Ébredj az egészségre!

Minden körülöttünk folyamatos változásban van és az emberi evolúció sem áll meg. A mi felelősségünk az az, hogy ezen változásokra hogyan reagálunk, hiszen az egyéni reakcióink is hatással vannak a világra.

Nem kell még csak sok évszázadot sem visszamenni ahhoz, hogy lássuk, milyen változásokon ment keresztül az emberi test, elég elindulni az 1800-as évektől – de akár a nagyszüleinken és az utánuk következő generációkon is láthatók az evolúció jelei. Ahogyan egy fejlődő társadalom elindul a jólét felé, az emberek táplálkozási és életmódbeli szokásai megváltoznak. A jólét terjedésével egyre többen halnak meg a bőség betegségeiben.

A legszembetűnőbb változás a testmagasság. Az éghajlat változás: szoros kapcsolat van a hőmérséklet és a test mérete között, ezzel pedig bizonyították, hogy a klímának fontos szerepe volt ebben az időszakban a testméret alakulásában.

Minél hűvösebb van, annál nagyobbak az emberek. – Ha nagyobb vagy, nagyobb a tested, akkor több hőt termelsz.”

ebredj-az-egeszsegre_1

Vírusok szerepe az evolúciós folyamatokban: emlősök élveszülés képessége, placenta. Már a Föld kialakulása óta jelentős szerepet játszanak az életünkben. A vírusok fontos szerepet játszanak az egészséges mikrobiom fenntartásban az emberek és állatok testében.  Bizonyos vírusok védő hatásúak az ember számára kórokozókkal szemben. A Hepatitis G vírus késlelteti a HIV pozitív emberek esetében a progressziót és védő hatású az Ebolával szemben is. Egér kísérletben bebizonyították, hogy a Herpesszel fertőzött egerek kevésbé fogékonyak a bakteriális fertőzésekre, mint pl bubopestis, listeria. Feltételezik, hogy ez a megállapítás az emberre is érvényes.

Úgy működnek, mint egy pent drive, fontos genetikai információkat hordoznak. Ha eltűnnének a Földről, akkor a földi élet is megszűnne.

Magasabb a várható élettartam, de nem feltétlenül élünk minőségibb életet az egészségünk tekintetében. A gyerekek sokkal korábban kezdenek kamaszodni, a Kaliforniai Egyetem kutatása szerint a kislányok 15%-a már hétéves korában a pubertáskorba lép. Ez nemcsak a korai menstruációt vagy másodlagos nemi jellegek idő előtti fejlődését, hanem sajnos a magasabb mellrák kockázatát is maga után vonja. Ahogyan egy fejlődő társadalom elindul a jólét felé, az emberek táplálkozási és életmódbeli szokásai megváltoznak. A jólét terjedésével egyre többen halnak meg a bőség betegségeiben.

Vitaminok

A legnagyobb változást az ipari forradalom hozta: mind a táplálkozásban mind az addig alkalmazott kezelésekben rengeteg változást, paradigmaváltást hozott. Ekkor kezdtek el foglalkozni a vitaminok fogalmával, kutatásával és a gyógyszer törvénynek, un. Flexner törvénynek köszönhetően megjelentek a szintetikus gyógyszerek.

Abraham Flexner volt az, aki egy felmérést végzett, és megállapította, hogy az egyes orvosi iskolák amerikában eltérő szemléletet alkalmaznak, és más-más módon látják az orvos és beteg szerepét és feladatát.

Javasolta az orvosképzés követelmény rendszerének egységesítését, azonos tananyagot (tankönyveket), követelte, hogy csak szabványosított módon előállított szerek használatát oktassák és alkalmazzák. Hagyjanak ki minden olyan szert (gyógyfüvek, gyógyteák), melynek az előállítása, hatóanyagtartalma esetleges. NEM oktatandó tantárgyak közé sorolt valamennyi természetes gyógymódot és kuruzsló módszert, így a táplálkozás oktatása is kikerült az anyagból.

Ezen időszakban csak azt tekintették elfogadottnak, amit hivatalosan tudtak mérni.

Az emberi szervezetre úgy tekintetettek, mint egy gőzgépre, egy hőerőműre. Azonban a természetes anyagokkal és vitaminokkal végzett vizsgálatok rácáfoltak erre, ugyanis az emberi szervezet működése ennél jóval bonyolultabb. A tudósok évekig kísérleteztek különböző kivonatok előállításán, amelyek a vitaminok hatásmechanizmusát mutatták, ezeket elkezdték szét választani, analizálni. Látható volt, hogy kémiailag különböző vegyületek alkotják ezeket a kivonatokat és ha ezeket a külön-külön alkalmazták, akkor nem ugyanazt a hatást váltották ki, mint együtt. És ez a teljes kivonatok hatásosságának a titka.

A szintetikus vitaminok, a hasznosulásához szükséges anyagokat a szövetekből vonják ki, így még több hiányállapot következik be a szervezetbe. A szintetikus vitamin sohasem fogja ugyanazokat a folyamatokat támogatni a szervezetben, mint a természetes vitamin. Szentgyörgyi Albert sem csak az aszkorbinsavat fedezte fel, hanem azt a biológiai oxidációt, amelyet a C-vitamin a szervezetben kivált, ez a Szent Györgyi krebs ciklus. A szintetikus aszkorbinsav elfogyasztásával nem lehet ugyanazt a hatást elérni, mint amikor az almában lévő C-vitamint fogyasztjuk el a hasznosulásához szükséges faktorokkal. A vitamin hatást nem lehet egyetlen szintetikus molekulához kötni.

Videó: Természetes és mesterséges vitaminok - Szabó Nikolett, Jakab István

A különböző vizsgálatok rávilágítottak arra, hogy az emberi szervezet korántsem egy gőzgép, hanem inkább egy biológiai edény, egy csodálatos biológiai rendszer, amelyben a mai napig ismeretlen folyamatok zajlanak.

Videó: A vitaminokról, mint az élő anyag képzőerőinek földi kapui – Dr. Csicsor János

Gyógynövények felhasználása

Az ipari forradalom előtt a gyógynövények termesztésének, gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának hagyománya egészen az emberi civilizáció létrejöttéhez vezethető vissza. A botanikai gyógyszereket 1920-ig széles körben használták az Egyesült Államokban, majd egyre inkább felváltották őket a szintetikus gyógyszerek.

Elődeink a különféle betegségek gyógyítására kizárólag csak gyógynövényeket alkalmaztak kezdve az apró horzsolásoktól egészen a súlyos kórállapotokig. A legfontosabb azonban, hogy minden egyes betegség gyógyítását a szervezet méregtelenítésével kezdték. A Navahó indiánok által alkalmazott gyógymódok szintén nagyon érdekesek, nem csak a test méregtelenítését tartották fontosnak, azt vallották, hogy a fizikai betegségeket lelki szinten kell gyógyítani.

A gyógynövények az emberiség által legrégebben használt gyógymódok közé tartoznak. A növények gyógyító célú felhasználása a történelem során minden kultúrában jelen volt. A modern gyógyszerek 25 %-a származik azokból a növényekből, amelyeket először használtak a hagyományos orvoslásban.

ebredj-az-egeszsegre_2

A legnagyobb gyógynövényeket használó populációk: Kína és India. Több ezer olyan gyógynövényük van, amelyeket már legalább kétezer éve ismernek. Kínában 500 gyógynövény faj hivatalosan is gyógyszerként van bejegyezve. További ötezer faj van, amelyeket különféle etnikai csoportok hagyományos gyógyszerként, népi gyógyszerként alkalmaznak.

A hagyományos növényi készítmények a használt gyógyszerek 40-60 %-át teszik ki, és a hagyományos kínai gyógyszerek a nyugati világ második leggyakrabban használt gyógyszerei:

  • Indiában az alkalmazott gyógyszerek 70 %-a természetes anyagokból készül.
  • Japánban a tavalyi évben az orvosok 80 %-a írt fel hagyományos kínai/japán gyógyszert.
  • Japánban a legmagasabb az egy főre jutó növényi gyógyszerek használata.
  • Európában, különösen Németországban a növényi gyógyszereket rendszeresen alkalmazzák az orvosok, széles körű tudományos és orvosi támogatást élveznek.  Németországban minden orvostanhallgatónak tanulnia kell fitoterápiát és az orvosok 80 %-a rendszeresen használ gyógynövényeket.

 

Az elmúlt 50 évben a szintetikus, kémiailag előállított hatóanyagok használata került előtérbe, azonban az utóbbi évtizedben ismételten reneszánszukat élik a gyógynövények és természetes forrásból származó hatóanyagaik.

Ahogyan nőtt az efféle termékek iránti kereslet, úgy fejlődött a hatóanyagok kivonatolásának hatékonysága a minél szélesebb körű bioaktivitás elérése érdekében. Ezt a mostani evolúciós változásunk is megköveteli. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak pl az adaptogén gyógynövények, melyek a pszicho-neuro endokrin rendszeren keresztül fejtik ki hatásukat.

Az evolúciós mechanizmus a szerves molekulák kémiai reakcióinak komplex rendszerén alapszik. Ezek a kémiai reakciók a minket körülvevő ártalmak következtében megváltoztak: immunrendszerünk működése, az anyagcsere folyamatok megváltoztak, a sejtosztódási folyamatok szintén megváltoztak.

A bélflóránk összetétele a káros baktériumok irányába tolódik el, ez nem csak az immunrendszerünket, de az anyagcserénket is befolyásolja, egyre több az elhízott, a cukorbeteg, endokrin beteg, anyagcsere beteg, szív és érrendszeri beteg, a daganatos beteg.

A szervezetünket körülvevő ártalmak egyre inkább fokozódnak: nehézfém terheltség a kozmetikumokban, élelmiszerekben lévő kumulálódó anyagok, az élelmiszerekben lévő káros anyagok, a nem megfelelő étrend, pl zsírok, transz zsírok. A méregtelenítő szerveink, mint a máj és a vese túlterheltek.

Pánikszerűen öntjük magunkba az olcsó, ismeretlen forrásból származó szintetikus vitaminokat, amivel csak többet ártunk, mint használunk.

Korunk betegségei a legritkább esetben vezethetők vissza egy okra. Azonban, ha ezt még is szeretnénk meghatározni, akkor azt kell mondanunk, hogy ez az egyetlen ok a természetellenes élet.

Paracelsus

Paracelsus

Paracelsus azt tanította, hogy a betegségeknek sokféle oka van, de ezek mind visszavezethetők egy fő okra: arra, hogy az ember nem él összhangban a természeti törvényekkel, hogy nem követi a Lelkét, és ezért eltér attól az úttól, amit a Lelke mutat számára.

A betegség ennek a diszharmóniának a következménye. Az ember birtokában van az öngyógyítás képességének, amely a természet egyik ereje.

Mi az orvos szerepe a gyógyulási folyamatban?

Paracelsus úgy tartotta, hogy a külső orvos nem tud gyógyítani, csak felébreszteni a belső orvost, és a természettel harmóniában működve felgyorsíthatja a folyamatokat.

Az orvos feladata tehát nem elsősorban a test gyógyítása, hanem a beteg ember belső átalakulásának a segítése, lelkének megtisztítása, szellemi erejének megerősítése, hogy újra helyreállítsa a megbomlott harmóniát.

„A látás ereje nem a szemből jön, a hallásé nem a fülből, az érzékelésé nem az idegekből. Az ember szelleme az, ami a szemeken át lát, a fülekkel hall és az idegek segítségével érzékel.” Hasonlóképpen Paracelsus a gondolkodás forrásának sem az agyat tartotta: „A bölcsesség, az értelem és a gondolatok nem az agyban vannak, hanem a láthatatlan szellemhez tartoznak, ami a szíven keresztül érez és az agy segítségével gondolkodik. Mindezek az erők a fizikai szerveken keresztül nyilvánulnak meg. A fizikai szervek határozzák meg a megnyilvánulás módját.”

Paracelsus szerint az élet legfőbb célja megvalósítani saját isteni természetünket. „Csak amikor az »én« illúziója eltűnt a szívemből és az elmémből, és a tudatom felemelkedett arra a szintre, ahol nincs »én«, akkor nem én leszek a cselekvő, hanem a bölcsesség szelleme fog csodákat tenni a közreműködésemmel.”

Paracelsus a közönséges csillagjóslást, a horoszkópiát elvetette. Nem értett egyet azzal, hogy a csillagok irányítják az ember sorsát. Azt mondta, hogy a kozmikus befolyások az ember állati részére tudnak csak hatást kifejteni, az isteni részre nem. Az ember tehát képes gondolatával és akaratával irányítani a sorsát.

Paracelsus igen magas erkölcsi szintet követelt az orvosoktól. Azt mondta, hogy az első és legfontosabb követelmény egy orvos számára a tökéletes tisztaság és az őszinte, tiszta szándék, a mentesség a becsvágytól, a hiúságtól, az irigységtől, az erkölcstelenségtől, az önhittségtől. Azt tanította, hogy a szeretet és a megértés a legfőbb gyógyító erő. Azt mondta, hogy kétféle orvos létezik: olyan, aki szeretetből cselekszik, és olyan, aki haszonlesésből.

Amíg az ember csak magával törődik, a maga javát keresi, vét az egyik legfőbb természeti törvény, az egység törvénye ellen.

Nagyon sok tünetre fogjuk rá, hogy betegség, pedig csak valamilyen hiányállapot áll a hátterében, ilyen pl a poliszacharidok hiánya vagy a polifenolok hiánya, omega 3-6-9 zsírsavak hiánya. Ezen hiányokból pedig később krónikus betegségek alakulnak ki.

Videó: A D-vitamin háború margójára – Szabó Nikolett, Jakab István

Ez az evolúciós fejlődési folyamat maga után vonja, hogy teljesen más összetételben és formában kell a szervezetünk számára biztosítani a működéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat. A sok ülés, kevés mozgás- és folyadékfogyasztás miatt a jelenkor emberének a vére is sűrűbb, mint ezelőtt száz évvel, nem ugyanazokra a vitaminokra és tápanyagokra van szükségük az akkori embereknek, mint a jelenkor emberének

A természet mindig megoldást kínál a bennünket érintő betegségekre, ez alatt sohasem a szintetikus vegyületeket kell érteni, hanem a komplex, szinergista élő tápanyagokat, mint a kombucha, a flavonoidok, a gyógygombák, gyógynövények és egyéb élő tápanyagok mint pl a gránátalma koncentrátum is.

Leegyszerűsítve a 21. század betegségeire a 21. század gyógyítóit kell alkalmazni.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek