IV. 2. A C-vitamin felerősíti a folyékony gomba kivonatok hatékonyságát

A C-vitamin valamennyi gomba kivonat esetében fokozza a poliszacharidok biológiai hatékonyságát. Különösen igaz ez a Reishi (Ganoderma lucidum) és Maitake (Grifola frondosa) gombára.

A Maitake gomba (Grifola frondosa) vizes kivonata, az ún. D-frakció (PDF) tartalmazza a proteinhez kötött poliszacharidot, a proteoglucant (β-glükán).

A PDF tanulmányozása során számos gyógyító potenciált bebizonyítottak: immunmoduláló- és tumorellenes hatás, továbbá hatékony lehet a magas vérnyomás, cukorbetegség, hiperkoleszterinémia, elhízás kezelésében, és bizonyos vírusfertőzések esetén (hepatitis B, HIV).

A PDF két fő biológiai aktivitása: immunmoduláló és tumorellenes aktivitás. Ennek igazolására számos in vitro és in vivo vizsgálatot végeztek. Ezek a vizsgálatok azt mutatták, hogy a PDF valóban képes modulálni az immunológiai és hematológiai paramétereket, melynek eredményeképpen képes gátolni a daganatos sejtek növekedését, és javítja a rákos betegek életminőségét.

A C-vitamin a PDF-el szinergiában fejti ki hatását, annak hatását felerősíti, melyet in vitro kísérletben igazoltak. A vizsgálat során rávilágítottak arra, hogy ez a kombináció segítheti a daganatellenes terápiák hatékonyságát.

A Maitake D-frakció és C-vitamin kombináció esetében nagy potenciált látnak abban a kutatók, hogy más daganatellenes szerekkel kombinálva alkalmazzák a rák terápiában. (Int J Gen Med. 2009; 2: 91–108. Published online 2009 Jul 30. Synergistic potentiation of D-fraction with vitamin C as possible alternative approach for cancer therapy Sensuke Konno)

 

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

 

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840554/

2017.09.28
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek