Hogyan segíthet a Cordyceps sinensis gomba és a méhpempő kombinációja autoimmun pajzsmirigy betegség esetén

Ha gyakran fáradtnak, ingerlékenynek érzi magát, hirtelen súlygyarapodást vagy súlyvesztés következett be, figyelembe kell venni, hogy akár a pajzsmirigy is lehet a tettes!

Hogyan segíthet a Cordyceps sinensis gomba és a méhpempő kombinációja autoimmun pajzsmirigy betegség eseténMiért van egyre több pajzsmirigybeteg?

Nyilvánvaló, hogy több tényező együttesen tehető felelőssé. Az örökletes tényezőket szokták gyakran emlegetni, de a betegségre hajlamosító gének száma nem növekedett lényegesen. A betegség megjelenésében valójában döntő szerepet játszanak a környezeti faktorok.

A pajzsmirigy egy pillangó alakú mirigy, amely a nyakában helyezkedik el az ,,Ádám csutka,, alatt. Úgy működik, mint az anyagcsere gázpedálja, a test szinte minden anyagcserével kapcsolatos működési folyamatát szabályozza, azaz a testsúlyt, a szervezet energia szintjét, a gyomor-bélrendszer egészségét, hatással van az idegrendszer működésére és a hormonális egyensúlyra is. 

Két fontos hormont termel: tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3). A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy hormonok előállításához. Legjobb jódforrások a tengeri moszat és a tenger gyümölcsei, vagy például a lazac, a szardínia és az osztriga. Alternatív megoldásként a jódos só használata meggátolhatja a jódhiányt. Autoimmun pajzsmirigy betegség esetén a jód pótlása szigorúan tilos!

Függetlenül attól, hogy pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis) vagy túlműködés (hyperthyreosis) áll fent, támogatni kell a pajzsmirigyhormonok szintézisét, anyagcseréjét és átalakulását.

A pajzsmirigy működésének problémájával küzdő páciensek mintegy 60%-a ezzel nincs tisztában!

 

A pajzsmirigy rendellenes működésének tünetei között szerepel:

 • Szorongás és ingerlékenység
 • Fokozott vagy szabálytalan szívverés
 • Gyakori fejfájás
 • A menstruációs ciklus változásai
 • Hasmenés vagy gyakori székrekedés, ezek váltakozása
 • Kidülledő szemek
 • Kéz-remegés
 • Hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyás vagy hízás
 • Duzzanat a nyak alján
 • Nyakfeszülés, gombóc érzése a torokban
hogyan segithet a Cordyceps

Pajzsmirigy rendellenesség esetén egyszerre kell támogatni a pajzsmirigy és mellékvesék egészséges működését.

Hogyan lehetnek ebben segítségünkre a gyógygombák?

Az N6-os készítmény Cordyceps sinensis gomba kivonatot és méhpempőt tartalmaz.

A Cordyceps sinensis gombát évszázadok óta használja a hagyományos kínai orvoslás. Az elmúlt néhány évtizedben a nemzetközi klinikai vizsgálatok tudományosan bebizonyították hatékonyságát.

A Cordyceps sinenisiben található CFSP-1 izolált poliszacharid hatásai: gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antimikrobiális, vércukorszint-szabályozó, koleszterin-szabályozó és immun-kiegyensúlyozó 1 . Bebizonyosodott az is, hogy ezen hatóanyag modulálja az immunrendszert, ami azt jelenti, hogy csökkenti az immunrendszer túlműködését, ha túl aktív, miközben támogatja a védekezési mechanizmusokat, amikor valóban támadás alatt áll a szervezet 2 .

Nem befolyásolja a hormonpótló gyógyszerek hatékonyságát, együttesen lehet alkalmazni.  

 

Cordyceps gomba hatásai

A mellékvesék működése szorosan kapcsolódnak a pajzsmirigyhormonok (tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3)) termelődéséhez és metabolizmusához. A tudományos kutatások arra is rávilágítottak, hogy a Cordyceps sinensis hatóanyagai javítják a mellékvesék működését is, ami hozzájárul a pajzsmirigyhormonok szintjének optimalizálásához 3 .

Azt is kimutatták, hogy a Cordyceps elősegíti az oxigén hatékonyabb felhasználását, növeli a sejtek energiáját – ATP (adenozin-tri-foszfát) formájában – és egyúttal megakadályozza a mellékvesék kimerülését 4 . Alkalmazását követően sokkal energikusabbak leszünk, növekedik a fizikai és szellemi teljesítő képességünk, hatékonyabban vesszük fel a harcot a stressz káros hatásaival szemben.

Számos tanulmány kimutatta ezen gombafaj szabályozó funkcióját a szív működésének rendellenességeinél, mint szívritmus zavarok és krónikus szívelégtelenség 5 .

Számos tanulmány adatai megerősítették, hogy a Cordyceps sinensis gombának biokémiai hatásai is vannak 6 :

 • citokinek termelődésének serkentése – ezek a sejtek közötti kommunikációra szolgáló jelátvivő anyagok

 • limfociták és monociták mozgósítása – idegen betolakodók esetén, bakteriális és vírusos fertőzések esetén

 • pajzsmirigy antitest szint csökkentése

 • a gyulladás gátló immunsejtek szabályozása

 

Méhpempő hatásai

Az egyik legerősebb termékenység fokozó. A méhpempő ezen kívül acetil-kolin és B-vitamin forrás. A pajzsmirigy hormonok megfelelő termelődéséhez elengedhetetlen a B-vitaminok komplex pótlása, ennek az egyik legkitűnőbb forrása a méhpempő 7 .

Az N6-ból az 5 ml (napi adag) 1 gramm méhpempőt tartalmaz, ami egy jelentős beviteli mennyiségnek számít. Nagyon fontos tény az is, hogy a méhpempő esetében sem mindegy milyen készítményt vásárol meg, ugyanis a méhpempő egy bomlékony, és instabil anyag, mi azonban a speciális gyártástechnológiának köszönhetően lestabilizáltuk. 

A készítmény további előnye, hogy sűrített formában tartalmazza a hatóanyagokat, így a várható hatás gyorsan bekövetkezik. 

A méhpempő növelheti a luteinizáló hormon (LH) mennyiségét, ezáltal elősegítheti az ovulációt, a peteérést, azt a folyamatot, amely során az érett petesejt kilökődik a petefészekből. Ugyancsak növelheti a progeszteron hormon mennyiségét, amely elengedhetetlen a megtermékenyített petesejt beágyazódásához és fejlődéséhez a terhesség kezdeti szakaszában.

Szakirodalmak

 1. Geng P, Siu KC, Wang Z, Wu JY. Antifatigue Functions and Mechanisms of Edible and Medicinal Mushrooms. Biomed Res Int. 2017;2017:9648496. doi:10.1155/2017/9648496
 2. Alena G. Guggenheim, ND, Kirsten M. Wright, BS, and Heather L. Zwickey, PhD. Immune Modulation From Five Major Mushrooms: Application to Integrative Oncology. Integr Med (Encinitas). 2014 Feb; 13(1): 32–44.
 3. He T, Zhao R, Lu Y, Li W, Hou X, Sun Y, Dong M, Chen L Dual-Directional Immunomodulatory Effects of Corbrin Capsule on Autoimmune Thyroid Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:1360386. Epub 2016 Sep 18.
 4. Tuli HS, Sandhu SS, Sharma AK. Pharmacological and therapeutic potential of Cordyceps with special reference to Cordycepin. 3 Biotech. 2014;4(1):1–12. doi:10.1007/s13205-013-0121-9
 5. Mei QB, Tao JY, Gao SB, et al. [Antiarrhythmic effects of cordyceps sinensis (Berk.) Sacc] [in Chinese]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 1989 Oct;14(10):616-18, 640. [PMID: 2597326]
 6. Cheung JK1, Li J, Cheung AW, Zhu Y, Zheng KY, Bi CW, Duan R, Choi RC, Lau DT, Dong TT, Lau BW, Tsim KW. Cordysinocan, a polysaccharide isolated from cultured Cordyceps, activates immune responses in cultured T-lymphocytes and macrophages: signaling cascade and induction of cytokines. J Ethnopharmacol. 2009 Jul 6;124(1):61-8. doi: 10.1016/j.jep.2009.04.010. Epub 2009 Apr 11.
 7. The Effects of Royal Jelly on Autoimmunity in Graves’ Disease Cihangir Erem 1Orhan DegerErcüment OvaliYasam Barlak 2006 Oct;30(2):175-83.  doi: 10.1385/ENDO:30:2:175. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17322576/
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek