Kihalás fenyegeti az erdő földalatti gombás rendszerét „a fák széles sávú internet hálóját”

a fák széles sávú internet hálója

Hogyan hozható ez összefüggésbe az immunrendszer működésével? Erre kapunk választ a cikkben  Egy új kutatás szerint egy hideg folt törölheti a talaj gombás rendszerének körülbelül 75% -át, amely létfontosságú a fák számára. A szokatlan és speciális fajok kihalófélben vannak – mondja Anders Dahlberg professzor.

Az erdő alatt van a mikroorganizmusok, és a gomba szálak (gomba micéliumok) világa, amely nélkülözhetetlen minden fa és növény számára. A tudósok elkezdték használni a „fa széles sávú háló kifejezést” a gomba szálak földalatti rendszerére, melyek a fa gyökereivel szimbiózisban élnek.

Ezt a rendszert mikorrhizának nevezzük, amely a szimbiózis a gombák és a növények között. A mikorrhiza fontos szerepet játszik a növény táplálkozásában és a talaj kémiai folyamatokban. Ezen a rendszeren keresztül, amikor a fák táplálkoznak, egyúttal cukorral látják el a gombákat. Ugyanakkor a fák kommunikálnak is a rendszeren keresztül, figyelmeztetik egymást a kártevő rovarokról a nagy erdős területeken.

 

A pusztítás elpusztítja

– Alapvetően a világ mintegy 300 000 növényfaja függ a mikorrhizától. Össze lehet hasonlítani ezek fontosságát a bélrendszerben levő mikroorganizmusokkal – mondja Anders Dahlberg, az SLU mikológiai professzora.

Sajnos, amikor az erdőt elpusztítják, a micorrhiza is megsemmisül. Anders Dahlberg kutatócsoportjával kísérleteket végzett a sarkkörtől északra fekvő fenyves erdőben. Itt összehasonlították az érintetlen erdőkben található gombás közösségeket a teljesen elpusztított erdőterületekkel. Az erdőgazdálkodás következtében hátrányos helyzetbe kerülnek a gombák.

 

A ritka fajok eltűntek

Az eredmények azt mutatták, hogy ha a fák egyharmadát megmentették, három év elteltével a gombák több mint 80% -a megmaradt a talajban.
De ha nem maradt egyetlen fa sem, akkor a mikorrhiza mennyisége 95 százalékkal csökkent. Ezen túlmenően a fajgazdagság is hirtelen lecsökkent, és bizonyos fajok teljes eltűntek.

A svédországi FSC (Forest Stewardship Council) környezetvédelmi szervezet ajánlása szerint az erdők betakarításakor a fák 5%-át meg kell tartani, ebben az esetben is a mikorrhiza 75 %-a elpusztul. Ezután átlagosan 90 évbe telik, amíg a micorrhiza közösséget alkotó sokféleség
regenerálódik, azonban néhány faj még ennek ellenére sem nem tér vissza.

A bélbaktériumok és az immunrendszer gyengítése is hasonló következményekkel jár a szervezetre, mint az ,,erdő pusztítás,,. Ilyen károsító tényezők:

  • Stressz
  • Vegyi rovarirtók és gyomirtók, beleértve a GMO-kat és a glifozátokat.
  • Az ételben lévő fehérítő és ammónia.
  • Vegyi alapú ételszínezékek.
  • Gyárakból származó mérgező nehézfémek, amelyek szennyezik az ültetvényeket.
  • Autókból és a városokban lévő gyárakból származó vegyi anyagok.
  • Sugár- és nukleáris vagy vegyi szennyezés és -szivárgás.
  • Vegyi alapú mesterséges édesítők.
  • Nitrátok és nitritek (általában a hús tartósításánál használatos vegyi anyagok.)
  • Kemoterápia (beleértve a röntgen- és sugárkezeléseket)


Az emberi bélnek több mint 100 millió idegsejtje van – gyakorlatilag egy külön álló agyként funkcionál. És valójában a bél az agyhoz fordul, hormonokat bocsát ki a véráramba, hogy mintegy 10 perc alatt mondja el, mennyire éhes, vagy, hogy egy egész pizzát nem kellene megennünk. 

De egy új tanulmány kimutatja, hogy a bél sokkal közvetlen kapcsolatban van az aggyal egy neurális áramkörön keresztül, amely lehetővé teszi, hogy pusztán másodpercben továbbítsa a jeleket. Közvetlenül kommunikál az agytörzzsel. Az eredmények újabb kezelési lehetőségeket mutatnak az elhízás, az étkezési rendellenességek, sőt a depresszió és az autizmus tekintetében is – amelyek mindegyike összefüggésbe hozható a rosszul működő bélrendszerrel.

A bél belsejében az enteroendokrin sejtek, olyan hormonokat termelnek, melyek elősegítik az emésztést és elnyomják az éhségérzetet. A szinapszisokhoz hasonlóan kommunikálnak egymással, hormonális üzeneteket küldenek a központi idegrendszer felé. Ezek a hormonok
lehetnek felelősek a sok étvágycsökkentő kudarcáért.

Fontos a növekvő rostbevitel, amely megtámogatja az egészséges bélbaktériumokat.

A rostok nem emésztődnek meg, mégis nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. A rostok vizet vonnak ki a szervezetből. Légypapírhoz hasonlóan kapják el, azokat a káros vegyületeket, melyek utat találnak bélrendszerünkbe, és ott karcinogén hatást fejtenek ki.

A probiotikus ételek fogyasztása is rendkívül hasznos! Számos kutatás bizonyította például, hogy a Ganoderma (Reishi, Pecsétviaszgomba) triterpenoidok képesek a zsír anyagcsere- rendellenességek enyhítésére, és bélflóra szabályozására.

A Naja Forest Reishi folyékony gomba az etanolos kivonat hatóanyagit (triterpenoidokat) is tartalmazza, ugyanakkor az egyedi gyártás technológiának köszönhetően a termék ALKOHOLMENTES!!!

A gyógygombákban lévő hatóanyagok egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy ADAPTOGÉNEK, vagyis az erdő talajában lévő mikorrhizához hasonlóan megtanítják az immunrendszer sejtjeit a helyes KOMMUNIKÁCIÓRA, tehát, hogy hatékonyan ismerjék fel a kóros sejtosztódást, illetve a betolakodó baktériumokat és vírusokat.

A tanulmányt a Journal of Applied Ecology folyóiratban tették közzé .
Tudjon meg többet a gombák királyságáról és izgalmas történetükről a tudomány világában, a „A gombák bolygója” cím alatt az SVT Play-n.

Forrás: Kalhyggen hotar det underjordiska svampsystemet i skogen

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek