IV. 5. Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) a vitalitás és a termékenység gombája

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) a vitalitás és a termékenység gombájaA Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) vagyis a „yarsagumba” névre hallgató hernyóbáb a szegény himalájai közösségek egyik fő bevételi forrása. Egy kilóért több tízezer dollárt fizetnek Kínában.

Ez a gomba parazitaként viselkedik. A yarsagumba tulajdonképpen nem más, mint az egyik lepkefaj mumifikálódott bábja, amelyet megtámadott a Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). A gomba a hernyó szerveiben megtelepedve terebélyesedik, gazdaállatát lassan megöli, testét pedig mumifikálja.

1200 éve a kínai nemzeti fitoterápiás gyógyszerészet hagyományos gyógyszere. 3000 méteres magasság felett nő, a Himalája oxigénszegény, nedves és hideg klímájában, ásványi anyagban gazdag talajában.

Ritka előfordulása miatt kizárólag a császári udvarban fogyasztották a krónikus fáradtság csökkentésére, a különböző szervek általános erősítőszereként.

A Kínai hernyógomba akkor került a nyugati kutatók figyelmének középpontjába, mikor kínai sportolók az 1993-ban, Németországban megrendezett Szabadtéri Atlétikai Világbajnokságon kilenc világcsúcsot döntöttek meg. Mióta Ma edző bevallotta, hogy a kínai atlétikai válogatott rekordokat döntögető futóit ezzel etette, az elit atléták között a legkeresettebb táplálékkiegészítők közé került. Rá egy hónapra a Kínai Nemzeti Játékokon a csapat egyik tagja Wang Junxia a VB-aranya mellé újabb elismerést szerzett hazájának és a Cordycepsnek, többek között megdöntötte 10.000 m-es síkfutás női világcsúcsát is.

A Cordyceps azóta is folyamatosan a nyugati (sport) tudományos élet érdeklődésének középpontjában van.

Miért használják a sportolók a Cordyceps sinensist?

  • A nagyobb energiaszint, vitalitás és állóképesség elérése érdekében.
  • Növeli a sejtek energiatermelő képességét.
  • Növeli a tüdő oxigénfelvevő kapacitását.
  • Növeli a glükóztermelő enzimek mennyiségét a májban, ami ezáltal az izmok számára nagyobb mennyiségű elérhető glükózt biztosít.

További kutatások pedig alátámasztották hatásosságát a szív-és érrendszerre valamint az immunrendszerre kifejtett járulékos hatásaira is fényt derítettek. Egy-egy hajtósabb időszakban, mint például az egyetemi vizsgák idején, vagy egy műtét után lábadozva, a Kínai hernyógomba erőt ad.

Tudta-e, hogy a Kínai hernyógomba a „termékenység gombája és a Himalája viagrája”?

Kínában a Cordyceps-et a vesék frissítőjeként tartották számon, melyekről azt gondolták, hogy a szexuális működést, az erőt, izzadást és a hidegtűrést befolyásolják. Ezért aztán a libidó növelésére, testhőmérséklet befolyásolására és hidegtűrés elősegítésére ajánlották.

A gyermekáldás elmaradása már az ősi időkben is komoly problémát jelentett.

Állatokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy a Cordyceps sinensis és rokon fajok biomasszája egyértelműen fokozta a férfi nemi hormonok termelődését, a spermiumok mennyiségét és azok mozgékonyságát is. Míg Ázsiában a merevedési zavarok megoldásaként vált igazán népszerűvé a Cordyceps sinensis.

A Cordyceps sinensist egyre gyakrabban használják meddőségi klinikákon, mivel számos bizonyíték igazolta az ösztrogén termelődés fokozó hatását, amely előnyös hatással van a női termékenységre. Ezt a pozitív ösztrogénhatást használják ki a változó kor utáni gyors csontritkulás megakadályozásánál is.

A kínai hernyógomba potencia- és spermaszám növelő hatását kínai kutatók a kétezres évek óta in vitro és állatkísérletes vizsgálatokkal is igyekeztek igazolni.

A Cordyceps sinensis tehát nem csak betegségek esetén alkalmazható, hanem az általános életminőség javítására és a szervezetünk energiaszintjének fokozására. A kínai hernyógomba folyamatos szellemi túlterheltség, erős fizikai igénybevétel, stresszes állapot esetén is segítségünkre lehet. Használatával fokozhatjuk szervezetünk stressztűrő képességét, növelhetjük a sportteljesítményt, terhelhetőséget, javíthatjuk szellemi teljesítőképességet, így alkalmazásuk kifejezetten ajánlott sportolóknak, diákoknak, menedzsereknek valamint betegségek alatti lábadozás során.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

2017.09.28
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

Reishi a természetben
Utak az egészséghez

Reishi, Te csodálatos!

Hogyan küzd a Ganoderma lucidum (Reishi, Pedcsétviaszgomba, Lingzhi) az öregedéssel, a betegségekkel, és a rákkal szemben. A Ganoderma egy aranybányának

Tovább olvasom »