Triphala (Emblica officinalis, Terminalia bellirica, Terminalia chebula)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

A triphalát az indiai ajurvédikus gyógyászat évszázadok óta alkalmazza a belső tisztaság és a jó emésztés fenntartására. Az indiai tradicionális kezelések egyik fő gyógynövény formulája.  Triphala szó jelentése: három gyümölcs: tri, azaz három és phala azaz gyümölcs. 

  • 1. Amla vagy Amalaki (Emblica officinalis) az indiai egres, 
  • 2. Bibhitaki, (Terminalia belerica) és 
  • 3. Haritaki (Terminalia chebula).
Triphala

A triphala nemcsak a szervezet méregtelenítését és a káros anyagok eltávolítását támogatja, hanem a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódásának támogatásával serkenti a hatékony emésztést. Kiváló székrekedés esetén és javítja a bélműködést, vértisztító hatású.

Támogatja az egészséges légzőszervi, szív- és érrendszeri, urinális-, reproduktív- és idegrendszer működését. Ugyanakkor a triphala erős antioxidáns, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól, gyulladás csökkentő hatású.

A triphalában lévő három gyümölcs egyedi hatásai

  • Amalaki (Amla) (Emblica officinalis) vagy indiai egres rengeteg C-vitamint tartalmaz. Emellett gyulladásgátló, vizelethajtó, méregtelenítő és hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik. Úgy vélik, hogy különösen hasznos a máj és az immunrendszer számára.
  • Bibhitaki (Terminalia belerica): segíti a hajnövekedést, jó hatással van a látásra, hashajtó hatással bír, erősíti a tüdőt, tisztítja a beleket és külsőleg fertőtlenít, reumára is alkalmazzák. Erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, és jó hatással van a szív- és érrendszer számára, hiszen gátolja a plakk képződését az artériákban.
  • Haritaki (Terminalia chebula): javítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását, szabályozza a székrekedést és a hasmenést. Felgyorsítja a lassú anyagcserét és segíthet a fogyásban is. A tápanyagok egészséges felszívódásának és beépülésüknek elősegítésével a triphala megfelelő tápláltságot és kiegyensúlyozottságot biztosít az emberi szervezet számára.

 

Egy 1999-es, a Phytoterápiai Tanulmányban (Phytotherapy Research) megjelent kutatásban az Amla és Haritaki kivonatokat állatokon tesztelték. A kutatók azt találták, hogy mindkét kivonat helyreállítja az emésztést és a gyomorműködést (az étel útját a gyomorból a vékonybélbe), elősegíti a rendszeres székletet.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

lentinus-edodes
Utak az egészséghez

Tüdőrákos betegeknél is jótékony lehet a lentinán!

2018 júliusában a Cancer Research and Clinical Oncology szaklapban megjelent cikk célja a lentinannal kapcsolatos preklinikai és klinikai vizsgálatok, molekuláris mechanizmusok áttekintése.A LENTINAN a Shiitake gomba egyik poliszacharidja és az ezt tartalmazó Lentinan injekció klinikailag elfogadott gyógyszer…

Tovább olvasom »