Útmutató az egészséges élethez a gombák erejével.

Gyógyhatású gombák, mint például Reishi, Chaga, Maitake, Mandulagomba, Kínai hernyógomba és a Shiitake tartalmaznak mind vízben oldódó komponenseket, az úgynevezett poliszacharidokat, és az alkoholben-oldható komponenseket: triterpének triterpenoidok.

A Reishi vízoldható poliszacharidjairól kimutatták, hogy fokozzák az immunválaszt, különösen a rákos sejtek vonatkozásában.  Számos tanulmány rávilágított már, hogy „ A Ganoderma lucidumból származó poliszacharidokról feltételezhető, hogy indirekt tumorellenes mechanizmust indukálnak, amelyben a gazdaszervezet immunrendszere megtámadja a tumorsejteket.  A Ganoderma lucidum (Pecsétviaszgomba, Reishi) etanolos kivonata pedig javítja a zsír anyagcserét és szabályozza a bélflóra megfelelő összetételét.

Ezt egy olyan állatkísérletes modellen keresztül igazolták, ahol a patkányokat magas zsírtartalmú étrenden
tartották. Ez a hatás az úgynevezett triterpenoidoknak köszönhető.

Az állatkísérlet eredményei azt mutatták, hogy Ganoderma lucidum jelentősen csökkentette a triglicerid (TG) szintet, az összkoleszterin szintet és az LDL koleszterin szintet. Továbbá egészséges irányba változtatta meg a bélflóra összetételét. A fenti eredmények azt mutatják, hogy a Ganoderma triterpenoidok képesek a zsír anyagcsere-rendellenességek enyhítésére, és bélflóra szabályozására. Forrás: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2018/fo/c8fo00836a

Mit jelent mindez? A vízkivonatok fokozzák az immunrendszert, és segítik a szervezetet a rák elleni küzdelemben, míg az alkohol kivonatnak számos más előnyös hatása van a szervezetre, például a zsír-anyagcsere szabályozása. A másik előnye a kettős extrakciónak a szinergizáló hatás, ami azt jelenti, hogy a hatóanyagok egymás hatását
felerősítik. Összességében a nyugati tudomány már bizonyította a Reishi gomba kivonatainak pozitív
hatásait:

  • Fájdalomcsillapító
  • Gyulladásgátló
  • Antibakteriális
  • Anti-vírális
  • Anti-oxidáns
  • Anti-allergén
  • Anti-tumor

 

A Reishi gomba hatóanyagai csökkenthetik a vérnyomást, a vér koleszterin szintjét, a vércukorszintet és megakadályozhatják a vérlemezkék összetapadását, vagyis a trombózist. Erősíti és védi a májat, több kutatás is igazolta, hogy sikeresen alkalmazták hepatitis B kezelése esetén.

Továbbá olyan antioxidáns vegyületeket tartalmaz, melyek hatása az öregedésért felelős szabadgyökök ellen irányul.

 

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató
Naja Forest Kft

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek