VI. 5. Gombák: Maitake gomba (Grifola frondosa)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

Vizsgálatok szerint a Maitake gomba szabályozza a vérnyomást, a vércukor- és inzulinszintet, a máj zsíranyagcseréjét, a koleszterin és triglicerid szintet. Zsírbontó hatása miatt előnyös lehet fogyókúra esetén is.

A Maitake gyógygomba legfontosabb funkciója azonban az immunrendszer erősítése.

A béta-glükán nevű poliszacharidja aktíválja a fehérvérsejteket, a makrofágokat, melyek elpusztíthatják azokat a mikroorganizmusokat, melyek a betegségek és rákos daganatok kialakulásáért felelősek.

Maitake gomba

A Maitake főbb hatóanyagai:

  • Immunmoduláns poliszacharidok: béta 1,6 és béta 1,3 glükán
  • X és ES frakció
  • Ásványi anyagok: kálium, kálcium, magnézium
  • Vitaminok: B2, B3, D-vitamin

 

A Maitake gomba hasznosanyag tartalma:

A Maitake gazdag ásványi anyagokban (pl. kálium, kálcium, magnézium), vitaminokban (B2, B3, D-vitamin), valamint aminosavakban és rostokban. A maitake gyógygomba legfontosabb összetevője a béta 1,6 és béta 1,3 glükán nevű poliszacharidok, melyek magas cukor tartalmú komplex szénhidrátok. Ezeknek a vegyületeknek már korábban is komoly anti-tumor hatást tulajdonítottak.

A kínai orvoslás részét képezi már több száz éve. Nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükánt, ami erős hatással van az immunrendszerre. Aktiválja a makrofág sejteket, a természetes ölősejteket és a T-sejteket. A rák elleni harcban is segítik az immunrendszert, a pontos rákellenes hatása ezeknek a molekuláknak még nem teljesen világos. A Maitake gomba növeli bizonyos sejtek aktivitását, ami által interleukinek és limfokinek szabadulnak fel, amiknek kemoprotektív (vegyi anyagokkal szemben védő) hatása van, vagyis megállítják a tumor növekedését és gátolják a rák terjedését. Ezek a sejtek fontos szerepet játszanak az immunitás kiépítésében és megakadályozzák a szabad gyökök károsító hatásait.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

D-vitamin és a végbélrák
Tudástár

IV. 4. D-vitamin és a végbélrák

A Mandula gomba jelentős mennyiségben tartalmaz ergoszterolt, amely a D2 vitamin elő anyaga. Az ergoszterol ultraibolya sugárzás hatására D2 vitaminná alakul, így vegetáriánus fogyasztók számára is megoldja a D-vitamin pótlását.

Tovább olvasom »