VII. 4. Növénykivonatok: Kínai kúszómagnólia (Schisandra chinensis)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

A Kínai kúszómagnólia (Schisandra chinensis) egy gyógynövény, amelyet Kínában és Japánban használnak már évszázadok óta. A gyógynövényt a magas összetevői miatt használják, különösen a lignánok, flavonoidok és cserzőanyagok miatt.

Kínai kúszómagnólia

Tulajdonságai:

  • Bogyós termését a hagyományos kínai orvoslásban a „Harmonizáló Tonikok Császára” néven alapvető gyógyító szerként használták.
  • A fizikai teljesítményfokozó és fáradtságcsökkentő hatását először kísérleti állatokon és versenylovakon igazolták.
  • A pszichés-mentális és fizikai stressztűrés, hangulatjavítás mellett egyedülállóan hatásos a vegyi ártalmak -kémiai stressz – ellen.
  • Ez utóbbi hatását kiemelkedő májfunkciót támogató, májsejteket védő hatóanyagai (gomizin-A és schizanderin-B) révén fejti ki.
  • Szorongásoldó, stresszoldó, nyugtató hatását állatkísérletek és humán vizsgálatok igazolják. Ezt részben a mellékvesék stressz hormontermelésének mérséklésével éri el.
  • Adaptogén hatás: Az adaptogének segítenek a szervezetnek a stressz hatásainak kezelésében és az energia szintjének fenntartásában.
  • Immunrendszer erősítése: A Kínai kúszómagnólia segíthet a szervezet immunrendszerének erősítésében és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség javításában.
  • Májvédelem: A Kínai kúszómagnólia segíthet a máj méregtelenítésében és a májsejtek regenerálódásában.
  • Általános jólét: A Kínai kúszómagnólia segíthet a koncentráció és az agyi funkció javításában, valamint a szexuális teljesítmény növelésében.
  • Gyulladásgátló: A Kínai kúszómagnólia gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, ami segíthet a különböző gyulladásos állapotok kezelésében.

 

Átlagnál stresszesebb munkát végző embereken (légi-utaskísérők, újonc katonák és felkészülés alatt álló atléták) napi 2 g gyümölcs vagy annak megfelelő kivonat jelentősen csökkentette a stressz élettani megnyilvánulásait (vérnyomás, pulzus) saját kontrolcsoportjaikhoz képest. Ezzel egy időben mentálisan is jobban teljesítettek és memóriájuk és kognitív teljesítményük is javult.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek