Acerola (Malpighia glabra L.)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

Az acerola (az „Antillák cseresznyéje”, ahogy gyakran nevezik) természetes C-vitamin tartalma szinte egyedülálló az egész világon. 

A golyó formájú piros gyümölcs Közép- és Dél-Amerikában őshonos és gazdag C-vitamintartalma, valamint értékes bioaktív összetevői miatt méltán tett szert kiváló hírnévre. Az emberi szervezet nem képes előállítani a C-vitamint (aszkorbinsav), ezért étkezésünk során folyamatos gondoskodni kell róla.

A bogyó a C-vitamin tartalmáról híres, amely akár 50-szer annyi, mint a narancsé. A betakarítás általában akkor történik, amikor a bogyók még zöldek, mivel ilyenkor kétszer annyi C-vitamint tartalmaznak, mint az érett gyümölcsök. A gyümölcsök a betakarítás után gyorsan megromlanak, 3-5 napon belül lényegében használhatatlanná válnak. Emiatt az acerolát fagyasztva szárítják, hogy megőrizze a lehető legtöbb tápanyagtartalmát.

acerola nf

A brazil cseresznye jótékony tulajdonságai közé tartozik a szabadgyökök okozta károsodás és gyulladás csökkentése, a szív és érrendszer, valamint az agy, szem védelme, a bőr egészségének támogatása, az emésztés és anyagcsere funkciók javítása.

Az acerola bogyó A vitamin tartalma megegyezik egy közepes méretű sárgarépáéval, kiváló A-vitamin forrás. Javítja a látásunkat és segíthet a szürkehályog kialakulásának megakadályozásban.

Számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek támogatják a szervezet kiegyensúlyozott működését. Ilyen B1, B2, B3, B5 és B9 vitaminok, vas, magnézium, kálium, kalcium, cink, réz, foszfor, almasav, rostok, lipidek és zsírsavak. Gazdag forrása a polifenolok közés sorolt antocianidin nevű vegyületeknek, például ferulinsav, kvercetin, melyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Segítenek megelőzni a fertőző betegségeket és megkötik a káros szabadgyököket.

Fontos szerepet játszanak az öregedés gátlásában, immunrendszer erősítésében, segítenek megelőzni a gyulladásokat és a rosszindulatú elváltozásokat. Magas C-vitamin tartalma révén fokozza a kollagén termelődését.

pregnant woman early pregnancy nf

Az acerola kedvező tulajdonságai közé tartozik az alacsony zsír és kalóriatartalom, komplex B-vitamin tartalma révén fokozza az anyagcserét és segíti a fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztését, hatékony segítség lehet az elhízás megakadályozásban.

Magas rost tartalma révén támogatja a bél mozgást és a belek betisztítását, hatékony segítség lehet a székrekedés kezelésében.

barbados cherry nf
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek