Gyógyító hatású gombakivonatok az egészségesebb életmód szolgálatában

A természet különleges ajándékai a gombák. Nem tartoznak sem a növényvilághoz, de az állatok „országába“ sem. Számunkra különleges táplálkozásuk és a természeti-éghajlati körülmények gyakori változásához jól alkalmazkodó életmódjuk miatt a népgyógyászat fontos alapszerei Kelet-Európában, Ázsiában, Közép-és Dél-Amerikában.

Kevesek számára ismert, hogy a magyar népi gyógymódok szomszédainkhoz képest is sokféle gombát használtak, több, mint 30-féle gombafaj gyógyító alkalmazását jegyezték le már 400 éves kéziratok és modern néprajzi gyűjtemények is (nagyrészt az erdélyi, de Nyugat-Magyarországi és felvidéki hagyományok alapján). Azóta kiderült, hogy ezek közül bármelyik ehető gombafajt vették tüzetesebb tudományos vizsgálat alá a biológusok és gyógyszerkutatók, találtak benne az emberi szervezet ellenálló képességét erősítő, vírusok és baktériumok ellen védő vagy éppen a keringési- és a hormonrendszerre ható vegyületeket.

A legerősebb tudományos és gyógyszerészeti tapasztalatok, emberi klinikai vizsgálatok a Távol-Keleten széles körben alkalmazott, termesztett nagygombákhoz kötődnek. Ezek közül most csak érintjük a shiitake gombából kivont poliszacharid hatóanyagot, a lentinánt, melyet 30 évig Japánban az Ajinomoto gyógyszergyár intravénás injekcióként engedéllyel a gyomordaganatos betegek túlélését növelő indikációban hozott forgalomba. (Három éve egy bőrgyulladáshoz hasonló mellékhatás miatt vonták ki a forgalomból gyógyszerként, de maga a hatóanyag azóta is elérhető táplálék-kiegészítőként).

A gombák különleges poliszacharid szénhidrátjai és más hatóanyagaik (terpének, ergoszterin-a D-vitamin előanyaga, antioxidáns vegyületek) az orvosi tesztek eredményeit rendszeresen, szigorúan átrostáló Cochrane Database Systematic Reviews tudományos folyóiratban is „valószínűsíthetően gyógyhatású” minősítést kaptak pl. a pecsétviaszgomba rosszindulatú daganatok ellen való alkalmazása esetén. Gombákat és gombakészítményeket alkalmazó klinikai vizsgálatok eredményeit 1995 óta minden évben tucatjával közli az orvosi szakirodalom.

Mivel az immunrendszer a hormonrendszerrel együtt szoros kapcsolatban van a II. típusú cukorbetegség kialakulásával (immuno-endokrin, krónikus gyulladásos hátterű kórképek közé sorolhatjuk ezt a népbetegséget is), a Naja Forest Kft. egyik fontos termékfejlesztési célkitűzése olyan táplálék-kiegészítők előállítása, amelyek minden hatékony alkotóelemet tartalmaznak a korábbi tudományos tapasztalatok, kutatási eredmények alapján a cukorbetegség egyes elemeire gyógyhatású gombákból.

A cég olyan különleges gomba-keverék felhasználásával készült teljes spektrumú kivonat kifejlesztésén dolgozik, mely jól felszívódik (folyékony), és néhány hetes kúra alatt is képes lehet segíteni a cukorbeteg szervezet öngyógyító folyamatait.

Ehhez a cég kutatási partnereivel, többek között a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjában is, ellenőrzött, pontosan szabályozott körülmények között a legmodernebb képalkotó eljárásokat bevonva végez kísérleteket a II. típusú cukorbetegség egyes tüneteire gyakorolt hatások felderítésére. Az állatkísérletek eredményeit a fejlesztésben felhasználva jobb minőségű, előnyös összetételű gombakivonat-készítményeket hoz majd forgalomba táplálék-kiegészítőként.

Az eddigi kísérletek alapján, a gombakivonat etetése során, a cukorbeteg egerek májműködése az egészséges működés irányába változott, veséjük kis erei és a vesetestecskék szövettani képe az egészségesekhez hasonló lett, míg a kivonat vivőanyagával etetett állatok állapotában nem változott semmi.

A kezelt állatok vérének bizonyos laboratóriumi paraméterei is javultak a szilárd, por állagú „egyszerű” gombakivonatot fogyasztó állatokhoz képest mérhetően is.

A biztató eredményekről szóló beszámolót a cég, partnereivel együtt az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság tudományos lapjába, a Journal of Nutrition-ba kéziratként küldi be.

A kutatások alapján kifejlesztett táplálék-kiegészítő termék pedig hozzásegíthet egy jobb közérzettel eltöltött, teljesebb élethez.

 

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

2017.09.23
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek