Az endometriózis tüneteinek enyhítése gombákkal

Mi is az endometriózis?

Hazánkban közel 200 000 nőt érint ez a rejtélyes megbetegedés, amely nemcsak megkeseríti a hölgyek mindennapjait, de akár terméketlenséghez is vezet.

Az endometriózis legfontosabb tünete a meddőség. A betegség diagnosztizálása gyakran sok évet vesz igénybe (átlagosan 7-10 év is eltelik a diagnózis felállításáig), mivel a tünetek hasonlóak lehetnek más nőgyógyászati problémákéhoz. Korai felismerése azonban nagyon fontos lenne a megfelelő kezeléshez és a súlyosabb szövődmények megelőzéséhez.

Endometriózis esetén a méh nyálkahártyája nem csak a méhen belül, hanem azon kívül a petevezetékekben, petefészkekben, a hashártyán vagy a belekben, de néha még távolabbi szerveket érintve is megjeleneik. A betegség lényege, hogy a kóros helyen lévő méhnyálkahártya mint burjánzó szövet, hasonlóan a méhen belüli nyálkahártyához, hormonérzékeny, ezért követi a menstruációs ciklus változásait: menzesz alkalmával ebben a szövetben is szöveti szétesés, bevérzés jellemző, de a méhüregtől eltérő helyen lévő szövetcsomókból nem tud kiürülni a menstruációs vér, melynek jelenléte a környezetet állandóan károsítja, ott gyulladást és összenövéseket, hegesedéseket okoz. A szövetcsomók idővel nagyobbodnak is, illetve vérrel telt ciszták képződnek. Az endometriózisos szöveteknek a környezettel való egyre erősebb „összekapaszkodása” idővel erőteljes fájdalmak létrejöttéhez vezet.

Az endometriózis egy ösztrogén függő állapot (a magas ösztrogénszint okozhatja a méhnyálkahártya megvastagodását burjánzását), éppen ezért a női hormonális egyensúly helyreállítása kulcsfontosságú ezen kórkép esetén.

Az endometriózist gyakran kísérik immunrendszeri rendellenességek, rossz immunválaszok, autoimmun betegségek, ugyan is kialakulásában szerepet játszanak a ,,kisodródott,, méhnyálkahártya sejtek, melyek gyulladásokat váltanak ki, azonban egy jól működő immunrendszer felismeri a helytelenül működő sejteket, helyre állítva a szervezet egyensúlyát.

reproductive system with flowers top view nf

Fentieken kívül az endometriózis egyéb tünetei megnehezítik a beteg életmódját:

  • agyi köd
  • koncentrációs zavarok
  • krónikus fáradság
  • túlzott alhasi fájdalom (dysmenorrhoea) a ciklus során
  • túl erős vérzés
  • rendszertelen mensturáció, pecsételő vérzés
  • fájdalmas közösülés
  • fájdalmas vizelés
  • meddőség
 

A tünetek enyhítésében nagy jelentőséggel bírhatnak bizonyos gomba tartalmú étrend-kiegészítő készítmények fogyasztása, számtalan kutatási eredmény igazolta a gombák jótékony hatását az endometriózis tüneteire. Akár két hónapos alkalmazás követően érezhető pozitív hatásuk az idegrendszerre és a hormonrendszerre. Energiával töltik fel a szervezetet és a koncentráció képesség is javul, az immunrendszer működésének támogatásáról nem beszélve.

A gyógyszerekkel ellentétben nincsenek mellékhatásaik.

Süngomba az okosgomba! Hogyan lehet megszabadulni az ,,agyi ködtől"?

A Süngomba (Hericium erinaceus), másnéven Oroszlánsörénygomba hatóanyagai javítják a memóriát, serkentik az idegsejtek regenerációját. Endometriózis esetén segíthet a koncentráció képesség javításában, csökkenti a hangulat ingadozás és depresszió tüneteit.

A Süngomba antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, javítja a mentális funkciókat. Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a kismedencei fájdalmat endometriózis esetén. Önmagában a gyulladáscsökkentés is fájdalom csökkentő hatású.

Idegrendszer nyugtató hatása révén Buddhista szerzetesek a meditációk előtt tea formájában fogyasztják.

A Süngomba a természet egyik legerősebb agyserkentő tápláléka, ugyanis az idegi növekedési faktor termelődését serkenti, ezáltal közvetlen idegsejt hatású. Érdemes akkor is fogyasztani, ha nagyobb szellemi kihívás előtt állunk, pl vizsgaidőszak.

Kutatásokban kimutatták, hogy a benne lévő hatóanyagok csökkenthetik a tejsav mennyiségét a vérben, ami nagyobb fizikai aktivitást követően az izom regeneráció csökkenéséhez és fáradsághoz vezet. Ezenkívül fokozza a szövetek glikogén ellátottságát, ami elősegíti az energia termelődését a szervezetben.

sungomba nf cikk

Kínai hernyógomba az igazi energia bomba

A kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) hatóanyagi előnyösen befolyásolják az endometriózis során fellépő krónikus fáradság tüneteit. A kínai hernyógombát előszeretettel fogyasztják sportolók, ugyanis növeli vérben az oxigén mennyiségét, és támogatja a mellékvesék működését. A szövetekben lévő oxigéndús környezet elősegíti a regenerációs folyamatokat, és kóros sejtosztódást is megakadályozza.

A Himalája Viagrája néven ismert gombafaj nem csak a férfiak szervezetére gyakorol pozitív hatást, hanem hölgyek esetében is növeli a libidót.

A Kínai hernyógombát Japánban meddőségi klinikákon kúraszerűen alkalmazzák ugyanis jótékonyan befolyásolja az ösztrogénszintet.

Ez a gombafaj a hormonális egyensúly visszaszerzésében játszik fontos szerepet.

hogyan segithet a Cordyceps

Reishi gombával a stressz ellen

A túlzott stressz hatására a mellékvesekéregben a stressz hormon (kortizol) termelődése fokozódhat, ami gyengíti az immunrendszer működését és a pszicho-neuro-endokrin rendszerre sincs jó hatással, azaz a hormonrendszer működését is megzavarhatja.

A stressz hatására az agyi köd, fáradékonyság, fájdalom fokozódhat.

A Reishi gomba egy adaptogén növény, amely a stressz hormonok felszabadulásának szabályozásával támogatja a szervezet stresszhez való alkalmazkodását.

Fokozott kihívásokkal teli időszakban érdemes akár naponta többször is alkalmazni.

A Reishi gomba gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz, előnyösen befolyásolja a keringési rendszer működését.

reishi mushroom nf

Chaga gomba az emésztésért és egészséges bőrért

Erős antioxidáns tulajdonsága révén megköti a káros szabadgyököket. A benne lévő hatóanyagok öregedés gátlóak és a bőr gyulladásos folyamatait mérséklik. Hatásos gyomor és bélrendszeri gyulladások, összenövések, fekélyek, hurutok esetén.

chaga gomba nf

Immunrendszer támogatása és probiotikus hatás

A gombák poliszacharid/béta-glükán tartalmuk révén rendezik az immunsejtek közötti kommunikációt, helyre állítva a kóros immunválaszt. Továbbá prebiotikumként szolgálnak a bélrendszerben lévő baktériumok számára előnyösen befolyásolva ezzel a bélflórát.

biokivonat kanalon nf

Méhpempő

A női hormonális egyensúly visszaszerzésében játszik fontos szerepet.

Hatékonyságát állítkísérletes modellen keresztül is igazolták: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8606856/

A méhpempővel végzett kezelés csökkentheti az endometriózis elváltozások méretét, valamint a fájdalom erősségét. 

Rendkívül gazdag összetételénél fogva más nőgyógyászati és egyéb betegségek kapcsán is hatékonynak bizonyult: magas antioxidáns tartalom, gyulladáscsökkentő hatóanyagok, az acetil kolin egyetlen forrása a Földön, ami jelentős idegrendszert védő tulajdonsággal rendelkezik, komplex B-vitamin forrás.

Az sem mindegy milyen formában fogyasszuk, ugyanis levegőn nagyon bomlékony anyag, léteznek olyan folyékony kivonatok, melyekben a glicerin a méhpempő hatóanyagait konzerválja, így szinte 100 %-ban hasznosul, tehát a kapszulás készítméynekkel körültekintőnek kell lenni.

Forrásirodalom

Süngomba:

[1] – Mori K1, Obara Y, Moriya T, Inatomi S, Nakahata N: Effects of Hericium erinaceus on amyloid β(25-35) peptide-induced learning and memory deficits in mice.; Biomed Res. 2011 Feb;32(1):67-72

[2] – Tsai-Teng T, Chin-Chu C, Li-Ya L, Wan-Ping C, Chung-Kuang L, Chien-Chang S, Chi-Ying HF, Chien-Chih C, Shiao YJ: Erinacine A-enriched Hericium erinaceus mycelium ameliorates Alzheimer’s disease-related pathologies in APPswe/PS1dE9 transgenic mice.; J Biomed Sci. 2016 Jun 27;23(1):49. doi: 10.1186/s12929-016-0266-z.

[3] – Sheng X, Yan J, Meng Y, Kang Y, Han Z, Tai G, Zhou Y, Cheng H: Immunomodulatory effects of Hericium erinaceus derived polysaccharides are mediated by intestinal immunology.; Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):1020-1027. doi: 10.1039/c7fo00071e.

[4] – Diling C, Chaoqun Z, Jian Y, Jian L, Jiyan S, Yizhen X, Guoxiao L: Immunomodulatory Activities of a Fungal Protein Extracted from Hericium erinaceus through Regulating the Gut Microbiota.; Front Immunol. 2017 Jun 12;8:666. doi: 10.3389/fimmu.2017.00666. eCollection 2017.

[5] – Li G, Yu K, Li F, Xu K, Li J, He S, Cao S, Tan G: Anticancer potential of Hericium erinaceus extracts against human gastrointestinal cancers.; J Ethnopharmacol. 2014 Apr 28;153(2):521-30. doi: 10.1016/j.jep.2014.03.003. Epub 2014 Mar 12.

[6] – Sevcan Atay, Handan Ak, Erbil Kalmis, Husniye Kayalar, Hikmet Hakan Aydin: Transcriptome-Wide Analysis Reveals the Molecular Mechanism of Tumoricidal Effects of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), on MCF-7 Breast Cancer Cells; Int. J. of Medic. Mushrooms, Volume 23, Issue 1, 2021, pp. 91-106

[7] – Hou Y, Ding X, Hou W: Composition and antioxidant activity of water-soluble oligosaccharides from Hericium erinaceus.; Mol Med Rep. 2015 May;11(5):3794-9. doi: 10.3892/mmr.2014.3121. Epub 2014 Dec 19.

[8] – Qin M, Geng Y, Lu Z, Xu H, Shi JS, Xu X, Xu ZH: Anti-Inflammatory Effects of Ethanol Extract of Lion’s Mane Medicinal Mushroom, Hericium erinaceus (Agaricomycetes), in Mice with Ulcerative Colitis.; Int J Med Mushrooms. 2016;18(3):227-34. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i3.50.

[9] – Liu JH, Li L, Shang XD, Zhang JL, Tan Q.: Anti-Helicobacter pylori activity of bioactive components isolated from Hericium erinaceus. J Ethnopharmacol. 2016 May 13;183:54-58. doi: 10.1016/j.jep.2015.09.004. Epub 2015 Sep 11

[10] – Hirokazu Kawagishi: Anti-MRSA Compounds from Hericium erinaceus (Bull.:Fr.) Pers.; International Journal of Medicinal Mushrooms 7(3):348-349 (2005)

[11] – Li IC, Chen YL, Lee LY, Chen WP, Tsai YT, Chen CC, Chen CS: Evaluation of the toxicological safety of erinacine A-enriched Hericium erinaceus in a 28-day oral feeding study in Sprague-Dawley rats.; Food Chem Toxicol. 2014 Aug;70:61-7. doi: 10.1016/j.fct.2014.04.040. Epub 2014 May 6.

 

Kínai hernyógomba:

[1] – Yan JK, Li L, Wang ZM, Leung PH, Wang WQ, Wu JY. Acidic degradation and enhanced antioxidant activities of exopolysaccharides from Cordyceps sinensis mycelial culture. Food Chem. 2009; 117:641–6.

[2] – – Sheng L, Chen J, Li J, Zhang W. An exopolysaccharide from cultivated Cordyceps sinensis and its effects on citokine expressions of immunocytes. Appl Microbiol Biotechnol. 2011; 163:669–78

[3] – Kuo MC, Chang CY, Cheng TL, Wu MJ.: Immunomodulatory effect of exo-polysaccharides from submerged cultured Cordyceps sinensis: enhancement of citokine synthesis, CD11b expression, and phagocytosis. Appl Microbiol Biotechnol. 2007; 75:769–775.

[4] – Rao YK, Fang SH, Wu WS, Tzeng YM. Constituents isolated from Cordyceps militaris suppress enhanced inflammatory mediator’s production and human cancer cell proliferation. J Ethnopharmacol. 2010; 131:363–367.

[5] – Yang ML, Kuo PC, Hwang TL, Wu TS. Anti-inflammatory principles from Cordyceps sinensis. J Nat Prod. 2011; 74:1996–2000.

[6] – Kiho T, Ookubo K, Usui S, Ukai S, Hirano K. Structural features and hypoglycemic activity of a polysaccharide (CS- F10) from the cultured mycelium of Cordyceps sinensis. Biol Pharm Bull. 1999; 22:966–70.

[7] – Kim SD. Isolation, structure and cholesterol esterase inhibitory activity of a polysaccharide, PS-A, from Cordyceps sinensis. J Appl Biol Chem. 2010; 53:784–9.

[8] – Anti-inflammation and antioxidant effect of cordymin, a peptide purified from the medicinal mushroom Cordyceps sinensis, in middle cerebral artery occlusion-induced focal cerebral ischemia in rats.

[9] – Song J,Wang Y,Teng M, Cai G, Xu H, Guo H, Liu Y, Wang D, Teng L. (2015): Studies on the Antifatigue Activities of Cordyceps militaris Fruit Body Extract in Mouse Model. Evidence Based Complimentary Alternative Medicine.

[10] – Siu KM, Mak DH, Chiu PY, Poon MK, Du Y, Ko KM. Pharmacological basis of ‘Yin-nourishing’ and ‘Yang-invigorating’ actions of Cordyceps, a Chinese tonifying herb. Life Sci. 2004; 76:385–95.

[11] – Li Y, Chen GZ, Jiang DZ.: Effect of Cordyceps sinensis on erythropoiesis in mouse bone marrow; Chinese Med J. 1993; 106:313–316.

[12] – Liu WC, Chuang WL, Tsai ML, Hong JH, Mcbride WH, Chiang CS. Cordyceps sinensis health supplement enhances recovery from taxol-induced leukopenia;  Exp Biol Med. 2008; 233:447–55.

[13] – Chen, S., Li, Z., Krochmal, R., Abrazado, M., Kim, W., & Cooper, C. B. (2010). Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 16(5), 585–90

[14] – Manabe N, Azuma Y, Sugimoto M, Uchio K, Miyamoto M, Taketomo N, Tsuchita H, Miyamoto H. Effects of the mycelial extract of cultured Cordyceps sinensis on in vivo hepatic energy metabolism and blood flow in dietary hypoferric anaemic mice. Br J Nutr. 2000; 83:197–204

[15] – Colson SN, et al. Cordyceps sinensis- and Rhodiola rosea-based supplementation in male cyclists and its effect on muscle tissue oxygen saturation. J Strength Cond Res. (2005)

[16] – Nakamura K, Yamaguchi Y, Kagota S, Kwon YM, Shinozuka K, Kunitomo M.: Inhibitory effect of Cordyceps sinensis on spontaneous liver metastasis of lewis lung carcinoma and B16 melanoma cells in syngeneic mice. Jpn J Pharmacol. 1999;79: 335–341.

[17] – – Zhang HW, Lin ZX, Tung YS, Kwan TH, Mok CK, Leung C, Chan LS.: Cordyceps sinensis (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease; Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;(12):CD008353. doi: 10.1002/14651858.CD008353.pub2.

[18] – Wang Y, Yin H, Lv X, Gao H, Wang M. Protection of chronic renal failure by a polysaccharide from Cordyceps sinensis. Fitoterapia. 2010; 81:397–402.

[19] – Hattori M, Isomura S, Yokoyama E, Ujita M, Hara A. Extracellular trypsin-like protease produced by Cordyceps militaris. J Biosci Bioeng. 2005; 100:631–636

[20] – Ji DB, et al. Antiaging effect of Cordyceps sinensis extract. Phytother Res. (2009)

[21] – Chang Y, et al. Effect of Cordyceps militaris supplementation on sperm production, sperm motility and hormones in Sprague-Dawley rats. Am J Chin Med. (2008).

[22] – Koh J.-H., Kim J.-M., Chang U.-J., Suh H.-J. Hypocholesterolemic effect of hot-water extract from mycelia of Cordyceps sinensis; Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2003;26(1):84–87. doi: 10.1248/bpb.26.84

[23] – Hsu C.-H., Sun H.-L., Sheu J.-N., et al. Effects of the immunomodulatory agent Cordyceps militaris on airway inflammation in a mouse asthma model. Pediatrics and Neonatology. 2008;49(5):171–178. doi: 10.1016/s1875-9572(09)60004-8.

[24] – Kuo Y.-C., Tsai W.-J., Wang J.-Y., Chang S.-C., Lin C.-Y., Shiao M.-S. Regulation of bronchoalveolar lavage fluids cell function by the immunomodulatory agents from Cordyceps sinensis . Life Sciences. 2001;68(9):1067–1082. doi: 10.1016/s0024-3205(00)01011-0.

[25] – Ningqun Wang, Jie Li, Xiaobo Huang, Wenqiang Chen, 1 and Yujing Chen: Herbal Medicine Cordyceps sinensis Improves Health-Related Quality of Life in Moderate-to-Severe Asthma; Evid Based Complement Alternat Med. 2016; 2016: 6134593

[26] – Chen S., Li Z., Krochmal R., Abrazado M., Kim W., Cooper C. B. Effect of Cs-4® (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2010;16(5):585–590. doi: 10.1089/acm.2009.0226.

[27] – https://nephcure.org/wp-content/uploads/2019/01/Natural-Medicine-Kidney-Disease.pdf

[28] – Tingli Sun, Wenpeng Dong, Guohong Jiang, Jingbo Yang, Jizhang Liu, Lijie Zhao and Peilong Ma: Cordyceps militaris Improves Chronic Kidney Disease by Affecting TLR4/NF-κB Redox Signaling Pathway; open access research article at Volume 2019 |Article ID 7850863 | https://doi.org/10.1155/2019/7850863

[29] – Kanitta Jiraungkoorskul and Wannee Jiraungkoorskul: Review of Naturopathy of Medical Mushroom, Ophiocordyceps Sinensis, in Sexual Dysfunction; Pharmacognosy Rev. 2016 Jan-Jun; 10(19): 1–5.

[30] – Hsu CC, Huang YL, Tsai SC, Sheu CC, Huang BM. In vivo and in vitro stimulatory effects of Cordyceps sinensis on testosterone production in mouse Leydig cells. Life Sci. 2003;73:2127–36

[31] – Huang Y, Lu J, Zhu B, Wen Q, Jia F, Zeng S, et al. Prevention and improvement of adrenal glands and thymus hormones, and infertile sperm count improve by 300% after Cordyceps supplement. Zhong Cheng Yao Yan Jiu. 1987;10:24–5

 

Chaga:

[1] – Kim DH, Teng YC, Yoon YS, Qi XF, Jeong HS, Chang BS, Lee KJ.: The Anticancer Effect of Inonotus obliquus Pilat (Chaga) Processed by Nanomill Technology In Vivo; Korean Journal of Microscopy 2009 39 (2): 125-32

[2] – Shibnev V.A., Mishin D.V., Garaev T.M., Finogenova N.P., Botikov A.G., Deryabin P.G.: Antiviral activity of Inonotus obliquus fungus extract towards infection caused by hepatitis C virus in cell cultures; Bull. Exp. Biol. Med. 2011;151:612–614.

[3] – – Shibnev V.A., Garaev T.M., Finogenova M.P., Kalnina L.B., Nosik D.N.: Antiviral activity of aqueous extracts of the birch fungus Inonotus obliquus on the human immunodeficiency virus; Vopr. Virusol. 2015;60:35–38.

[4] – Zhang L, Fan C, Lui S, Zang Z, Jiao L, Zhang L.: Chemical Composition and Antitumor Activity of Polysaccharide from Inonotus obliquus; Journal of Medicinal Plants Research 2011 5 (7): 1251-1260.

[5] – Nomura M, Takahashi T, Uesugi A, Tanaka R, Kobayashi S.: Inotodiol, a Lanostane Triterpenoid, from Inonotus obliquus Inhibits Cell Proliferation through Caspase-3-dependent Apoptózis.; Anticancer Research 2008 28 (5A): 2691-2696

[6] – Park YK, Lee HB, Jeon EJ, Jung HS, Kang MH.: Chaga Mushroom Extract Inhibits Oxidative DNA Damage in Human Lymphocytes as Assessed by Comet Assay; BioFactors 2004 21: 109–112

[7] – Cui Y., Kim D.S., Park K.C.: Antioxidant effect of Inonotus obliquus.; J Ethnopharmacol. 2005 Jan 4;96(1-2):79-85.

[8] – Y.-M. Park, J.-H. Won, Y.-H. Kim, J.-W. Choi, H.-J. Park, and K.-T. Lee: In vivo and in vitro anti-inflammatory and anti-nociceptive effects of the methanol extract of Inonotus obliquus; Journal of Ethnopharmacology, vol. 101, no. 1–3, pp. 120–128, 2005.

[9] – Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, Xu HY, Zhang XM, Dou WF, Xu ZH.: Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice; J Ethnopharmacol., 2008 Jun 19;118(1):7-13. doi: 10.1016/j.jep.2008.02.030. Epub 2008 Mar 4.

[10] – Hyun KW, Jeong SC, Lee DH, Park JS, Lee JS.: Isolation and characterization of a novel platelet aggregation inhibitory peptide from the medicinal mushroom, Inonotus obliquus; Peptides. 2006 Jun;27(6):1173-8. Epub 2005 Nov 11.

[11] – Wang C., Chen Z., Pan Y., Gao X. and Chen H.: Anti-diabetic effects of Inonotus obliquus polysaccharides-chromium (III) complex in type 2 diabetic mice and its sub-acute toxicity evaluation in normal mice.; Food Chem Toxicol., 2017 Oct;108(Pt B):498-509. doi: 10.1016/j.fct.2017.01.007. Epub 2017 Jan 11.

[12] – Dosychev EA Prof., Bystrova VN.: Treatment of Psoriasis with Chaga Fungus Preparations; Vestnik Dermatologii I Venerologii 47 (5): 79-83

[13] – Zhong Xiuhong,  Zhong Yue, Yang Shuyan and Zheng Zhonghua: Effect of Inonotus Obliquus Polysaccharides on physical fatigue in mice – Experimental Study; Journal of Traditional Chinese Medicine, volume 35, Issue 4, 15 August 2015, pages 468-472 

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek