Királydinnye (Tribulus terrestris)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

A királydinyne (Tribulus terrestris) kétszikű növény, sárga virágok és rövid levelek jellemzik, a természetben szabadon nő, megtalálhatjuk folyók mentén, kertekben, tengerpartokon.

A szára 10-60 cm hosszú, közvetlenül a föld felett fekszik.

Természetes lelőhelyei: Európa, Ázsia. Afrika, Ausztrália.

A növény minden részét (gyökér, virág, magok) felhasználják.

A növényt szemészeti gyógyszerként is használják, de valamint hasmenés, vér és húgyúti rendellenességek esetén is.

Naja Forest királydinnye

A királydinnye esetében mind a vízoldékony, mind a zsíroldékony hatóanyagok nagyon értékesek.

A benne lévő aktív hatóanyagok: alkaloidok (harmane, nonharmane, tribulusterine), fenol-amidok (A és B terrestroszidok), tanninok, fitoszterinek (β szitoszterin, stigmaszterin), szerves savak (fahéjsav, vanillinsav, tribulus savak), aminosavak: alanin, treonin

A szteroid szaponin protodioscin felelős a libidót fokozó hatásaiért. Más szaponin vegyületei (A és B terrestroszidok és D terrestroszinok) immunrendszer erősítő tulajdonságokkal rendelkeznek. 

Különböző aktív vegyületei (tribulozin és tribulusamidok) megakadályozzák a stressznek kellemetlen mellékhatásait és csökkentik a gyulladást. 

Naja Forest királydinnye élelmiszer sportolóknak

Bizonyos tanulmányok azt mutatják, hogy a Tribulus terrestris serkenti a tesztoszteron termelődését nőknél és férfiaknál egyaránt, ez a protodioscin nevű hatóanyagnak köszönhető, ami egy mellékvese hormon, és a tesztoszteron-szintézis egyik köztes anyaga.

Kutatásokban igazolták, hogy ez a mellékvese hormon segít magasan tartani a tesztoszteron termelődést, így hozzájárul a zsírvesztéshez és a szálkás izomtömeg növeléséhez, valamint csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, ezáltal Férfiaknál pozitív hatással van:

  • sperma termelődésére
  • támogatja a szexuális vágyat
  • jótékony hatással lehet az izomtömeg növelésére

 

Nőknél pozitív hatással van:

  • FSH (folliculusstimuláló hormon) -ra és ösztradiolra, ezáltal természetes módon támogathatja a petesejt érését és termékenységet, a női hormonok egyensúlyát
  • Fogyasztása előnyös lehet menopauza és menstruációs zavarok esetén
  • Támogatja a libidót

 

A Tribulus terrestris afrodiziákum hatása a megnövekedett tesztoszteron és ösztradiol szint által következik be.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9368143/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17530942/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/tribulus-terrestris

szexuális problémák manapság egyre gyakoribbak. Ennek hátterében többféle tényező állhat: rohanó életmód, a stressz, bizonyos gyógyszerek fogyasztása (koleszterin csökkentők, stb), élelmiszerek/főleg a húskészítmények hormon tartalma, valamint a hormonális és fiziológiai változások. Leggyakoribb problémák a merevedési zavar, a nemi vágy hiánya és a hormonális egyensúlyhiány.  A királydinnye természetes összetevői révén kedvező hatás gyakorolhat a nemi vágyra és a szexuális teljesítményre, ráadásul több irányból támogatja a szervezetet is.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek