Tüdőrákos betegeknél is jótékony lehet a lentinán!

2018 júliusában a Cancer Research and Clinical Oncology szaklapban megjelent cikk célja a lentinannal kapcsolatos preklinikai és klinikai vizsgálatok, molekuláris mechanizmusok áttekintése.

A LENTINAN a Shiitake gomba egyik poliszacharidja és az ezt tartalmazó Lentinan injekció klinikailag elfogadott gyógyszer Ázsia több országában.  Ezt a készítményt legfőképpen előrehaladott gyomorrákos és vastagbélrákos betegek terápiájában használják, de emellett a tüdődaganatos betegeknél is kiterjedten vizsgálják hatását.

2013 nyarán publikált klinikai vizsgálatok már kimutatták, hogy kemoterápia mellett adott lentinan meghosszabbítja az előrehaladott gyomorrákos betegek túlélési idejét a kemoterápiánál tapasztaltakhoz képest.

Egereken végzett laboratóriumi tesztekben a lentinán adagolásával az esetek 80-100 %-ában sikeresen csökkentették vagy visszafordították a rákos sejtek burjánzását. A lentinán nem közvetlenül a daganatos sejtekre hat, hanem az immunrendszer serkentésével segíti az emberi szervezetet a rákos sejtek leküzdésében. Az eddigi állatkísérletes vizsgálati eredmények szerint a shiitake gomba hatóanyagának, a lentinánnak koleszterinszint csökkentő, tumorellenes és vírusellenes hatása igazolódott. Japánban, Kínában és Koreában a lentinán regisztrált gyógyszer, injekciós formában előrehaladott állapotú gyomor- és vastagbélrákos betegek kiegészítő kezelésére használják.

A most júliusban megjelent tanulmányban az elmúlt 12 év eredményeit elemzik a szerzők, Yiran Zhang és munkatársai.

A CNKI (China National Knowledge Infrastructure), a VIP (Chongqing VIP kínai tudományos folyóirat-adatbázis) és a Wanfang adatbázisok alapján 2004 és 2016 között publikált, randomizált vizsgálatokban 3,117 tüdőrákos beteg vett részt, közülük 38 beteg kapott a kemoterápia mellett lentinant.

csak kemoterápiás kezelést kapó betegekhez képest a kemoterápiát+ lentitnánt kapó betegek válaszaránya 43,3%-ról 56,9%-ra emelkedett.

Ezen adatok alapján a szerzők megállapítása, hogy a lentinán nemcsak az életminőséget javítja, hanem a kemoterápia hatékonyságát is növeli a tüdőrákos betegek kezelése során.

Hogyan is hat pontosan a lentinán?

  •  A lentinán jelentősen aktiválja a NK-sejteket (természetes ölősejteket =Killer sejt), vagyis azokat a sejteket, amelyek bekebelezik az idegen sejteket (pl. daganatsejteket, vagy vírusokat) és szabad gyököket termelve pusztítják el azokat.
  •  A lentinán hatására fokozódik a tumornekrózis-faktor és egyes enzimek termelése, amelyek szintén részt vesznek a daganatellenes hatásban.
  •  Az NK-sejtek elősegítik a T-lymphocyták (csecsemőmirigy eredetű) és a B-lymphocyták (csontvelő eredetű) aktiválódását, amelyek szintén jelentős daganatellenes hatást fejtenek ki.

Milyen problémáknál használják Japánban a lentinánt?

A lentinánt Japánban már általánosan használják különböző betegségek kezelésére, így például

  •  daganatos betegeknél kiegészítő terápiaként injekciós formában: főleg gyomorrák, vastag- és végbélrák esetében.
  •  vírusos eredetű betegségek esetében: agyhártyagyulladás, kanyaró és a mumpsz, HIV fertőzés (AIDS), HPV (humán papilloma vírus), influenza vírus, meghűlés esetén is előszeretettel használják.
  •  koleszterinszint csökkentésre,
  •  idősek: az általános fiatalító hatása miatt használják,
  •  fiatalok: túlerőltetés, kimerültség esetén fogyasztják.


A lentinán a szervezet sejtellenes (T-sejtek) és humorális (B-sejtes) immunválasz folyamatait párhuzamosan aktivizálja
, ennek köszönhető komplex hatása. A terápiás használhatóság kutatása miatt egyre több publikáció jelenik meg róla folyamatosan. Az eddigi klinikai vizsgálatok eredményei alapján az onkoterápiás kezelések adjuváns terápiájában már a nyugati orvoslásban is egyre jobban elismert és használt hatóanyag a lentinán.

Hazánkban a shiitake gyógygomba  standardizált kivonat formájában érhető el, mely 76 % poliszacharid tartalommal rendelkező teljes spektrumú hatóanyag tartalmú készítmény.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek