Vigyázzon mája egészségére bio Reishi gomba folyékony kivonattal

,,Májunk az egyik felelőse a szervezetben zajló kiválasztó, méregtelenítő folyamatoknak és az energiát biztosító hasznos anyagok, zsírok, fehérjék, szénhidrátok feldolgozásának.
Hogyan segíthetjük ezt a fontos szervünket, hogy minél jobban képes legyen megfelelni feladatának?,,

Tünetmentes károsodások

A májon nyomot hagynak a lezajlott betegségek, gyulladások, vírusfertőzések, és az alkohol vagy gyógyszerek, vegyi anyagok bevitele miatti túlterhelés is. Ugyanakkor sokáig tünetmentes maradhat akkor is, ha már sejtelhalás, zsugorodás, valamilyen heg csökkenti a kapacitását. Más szervekhez tartozó tünetek is jelezhetik a bajt, például bőrproblémák, fejgörcsök, emésztési panaszok. Magyarországon különösen magas a májbetegek száma és halálozási aránya, ezért mindent meg kell tennünk a megelőzésért!

 

Mit tehetünk májunk védelmében?

Ganoderma lucidum nemzetközileg a legismertebb gyógygomba, melyet a hagyományos kínai orvoslás (TCM) különböző betegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a májgyulladás és a daganatos betegségek esetében már régóta használ. A Ganoderma lucidum (GL) antioxidáns és májvédő hatékonysága képes-e kivédeni az oxidatív stressz okozta tüneteket, valamint képes-e az enyhe fokú májproblémák visszafordítására. Erre vonatkozóan 2017-ben végeztek klinikai vizsgálatot, melyben a ganoderma májvédő hatását vizsgálták.

A randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollált klinikai vizsgálat 42 önkéntes bevonásával történt (22 férfi és 20 nő), akiknek enyhén emelkedett májfunkciós eltéréseik (SGOT és GPT emelkedett), és kisfokú zsírmájuk volt.

A bevonásra került önkénteseket két csoportra osztottak:

  • Ganodermás (GL) csoport (n = 21): Ganoderma gombát (őrölt por) kaptak (225 mg ebéd vagy vacsora után),
  • Placebo csoport (n = 21): csupán hatóanyag nélküli placebo kapszulát kaptak.

 

A vizsgálat 6 hónapon át tartott, és utána még a kiürülési időszakban is vizsgálták a gomba hatását. A 0., 3. és 6. hónapban

  •  antropometriai elemzések (testmagasság, testsúly, testzsír, BMI),
  •  biokémiai vizsgálatok (oxidatív indexek, antioxidáns enzimek),
  •  májfunkciós vizsgálatok (SGOT, GPT) valamint a
  •  hasi ultrahang vizsgálatok is történtek (ld. a képen).

 

Eredmények

Ganodermát fogyasztó csoportban a teljes antioxidáns kapacitás (TEAC) lényegesen javult, a tiolok és glutation-tartalom a plazmában emelkedett, valamint szignifikánsan növekedett az antioxidáns enzimek szintje is. Emellett a tiobarbitursav reaktív anyagok (TBARS), a 8-hidroxi-dezoxi-guanozin (8-OH-dG) és a májenzimek (SGOT, GPT) szintje egyidejűleg csökkent a GL gyógygomba hatására. A hasi ultrahang vizsgálat során a zsírmáj tüneteinek csökkenését is leírták a GL csoport tagjainál. Ezzel szemben a Placebo csoportban érdemi változás nem történt ezekben a paraméterekben.

Ennek a humán vizsgálatnak az eredményei alátámasztották, hogy a Ganoderma lucidum komoly antioxidáns, anti-aging (öregedés ellenes) és májvédő hatással rendelkezik és képes ellensúlyozni az oxidatív stressz negatív hatásait.

Dr. Teow Sun Soo, malajziai kutató ajánlása szerint naponta 1500 és 3000 mg Reishi kivonat erősíti és aktiválja az immunrendszert.

Nagyon fontos, hogy lehetőleg csak BIO körülmények között termesztett ganodermát fogyasszunk, melyben káros anyagok (pl. ólom, kadmium) nem fordulnak elő. A szabadon termő gombák a környezetükből mindent magukba szívnak, így nem lehet garantálni az összetételüket, épp úgy nem, mint a Kínából importált gombák esetében sem. A hazai gyógygomba termesztők közül Németh Iván bio gazda, bio ganoderma gombája kiemelkedik, hiszen kiváló minőségű, a Hungária Öko Garancia által folyamatosan minősített gyógygombát tudunk javasolni a fogyasztók számára, ráadásul mindezt nagyon kedvező áron!

 

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

kendermag
Tudástár

A kendermagolajról részletesen

A kendermagolaj egy természetes, magas omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó olaj, amelyet a kender magjából nyernek ki. Az olaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a gyulladás csökkentését, a bőr egészségének javítását és a koleszterinszint csökkentését.

Tovább olvasom »