A krónikus fáradtság szindrómától a bio folyékony gomba kivonatokig

Ahogy rövidülnek a napok, és haladunk az év vége felé, mind többen panaszolják ugyanezt, pedig még nincs is itt a hírhedt tavaszi fáradtság szezonja. Nehezebben megy a reggeli felébredés, lelassultan, fáradtan telik a nap. Gyerekeknél ez a fajta fáradtság, „kimerülés” a túlzott iskolai megterhelés és – akár a szülők által ráerőltetett – különórák miatt szintén egyre gyakrabban felfedezhető.

Amikor az immunrendszer már nem tud „táplálkozni” a korábban felhalmozott energiából, lassan kimerül.  Az ekkor fellépő tünetsort nevezzük krónikus fáradtságnak, angol rövidítése: CFS (Chronic Fatigue Syndrome), melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz. Ez azt jelenti, hogy konkrét testi megbetegedés, elváltozás nem mutatható ki hátterében, elsősorban a depresszív és szorongással járó kórképekkel mutat hasonlóságot.

A krónikus fáradtság szindróma jellemző tünetei:

  • a „folyamatos” fáradtság a pihenést követően sem szűnik
  • csökken a koncentráció képesség, memóriazavar
  • ízületi fájdalmak
  • pihentető alvás hiánya

 

Még ma is keveset hallani róla, hogy a krónikus fáradtság és burnout (kiégés) hátterében nemcsak hiánytünetek, és lelki, szellemi kimerültség, hanem tartósan és rejtetten fennálló, zajló gyulladások is állhatnak. Köztudott tény, hogy minden kóros folyamat kiindulási alapja a gyulladás.

Hogyan kezelhető a krónikus fáradság szindróma

  1. Legfontosabb mindig az immunrendszer erősítése és hosszútávon történő támogatása. Fontos az emésztési és egyéb tünetek mielőbbi enyhítése.
  2. A  gyulladást, irritációt kiváltó anyagok szintjét mielőbb csökkenteni kell.
  3. Támogatni kell a bélfal megtisztulását.
  4. Tehermentesíteni kell a májat, fokozni a salaktalanító funkciót, javítani az epeürülést.
  5. A bélfali felszívódást is támogatni kell, hogy a szervezet vitaminokkal és ásványokkal történő ellátása megfelelő és kielégítő legyen. Ezáltal a mitokondriumokban történő energiatermelés javul, és a sejtek, ill. az egész szervezet vitalitása fokozódik.

 

A krónikus fáradság szindróma tüneteinek enyhítésében nagy segítségünkre lehetnek a gombák. Különösen a Kínai hernyógomba, Shiitake és Reishi gomba kombinációját tartalmazó készítmény. Ezen gombák hatóanyagai szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve fejtik ki hatékonyságukat. Az immunrendszeren keresztül a szervezet több pontján hatnak, csökkentik a gyulladásos folyamatokat és harmonizálják az egyes funkciókat.

Ezen gombák együttes poliszacharid tartalma akár 64 % is lehet, és a különleges kivonatolási eljárásnak köszönhetően az egyes gombák szerves hatóanyagait, foszfolipideket, triterpéneket, cordycepint is tartalmazzák a folyékony kivonatok.

A krónikus fáradság szindróma esetében is immunológiai és autoimmunológiai formációk ok okozati láncáról van szó, amíg végül kifejlődik a rák.

A készítmény 1-3, 1-6 B-glükán tartalma immunrendszerünk hajtóanyaga, üzemanyaga, melyek a helytelen táplálkozási szokásainkból kifolyólag hiányoznak a szervezetünkből, ezért könnyebben alakulhatnak ki a különböző daganatos megbetegedések.

Reishi gombának erős vírusellenes tulajdonságai vannak. Ezáltal megakadályozza a vírusfertőzések kitörését, illetve enyhíti a tüneteket. A Reishi gombát a lélek gombájának is nevezik, mivel kedvezően befolyásolja az alvás funkciókat.

Szakirodalmi adatok alapján a Kínai hernyógomba a sejtben lévő mitokondriumokban növeli az energiaszintet, ezáltal csökkenti a fáradságot. Egy 1986-os tanulmány szerint 40%-kal növeli a sejt-szintű oxigén-felvételt. Vitalizál, harmonizálja az idegrendszer működését, csökkenti a stresszt, depresszió esetén is hatásosnak bizonyult. Anti-aging, vagyis öregedés ellenes gombának is szokták nevezni, mivel a poliszacharid kivonata képes javítani az agyműködést, valamint antioxidáns enzimeivel részt vesz a szabad gyökök okozta öregedési folyamatok gátlásában.

Gyulladás gátlásra Shiitake gomba. A Shiitake gomba immunrendszerünk bástyája. Fő hatóanyaga a lentinan és a KS-2 poliszacharid, melyeknek valószínűleg a szintén jól ismert immunerősítő hatás is tulajdonítható. Ezt támasztja alá, hogy a gombakivonat az ember testi sejtjeit interferonok kibocsátására készteti, melyek a gyulladásgátlásban fontosak.

Összeállította:
Szabó Nikolett
tudományos kutató

2017.09.22
Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

kendermag
Tudástár

A kendermagolajról részletesen

A kendermagolaj egy természetes, magas omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó olaj, amelyet a kender magjából nyernek ki. Az olaj számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a gyulladás csökkentését, a bőr egészségének javítását és a koleszterinszint csökkentését.

Tovább olvasom »
Shiitake gomba
Tudástár

VI. 3. Gombák: Shiitake (Lentinula edodes)

A Shiitake gomba igazi gyógyírként ismert, rendkívül jó gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja.

Tovább olvasom »