Mandulagomba és bokrosgomba – természetes módszer a cukorbetegség tünetei ellen

A nyár derekán történő kikapcsolódás és a nyaralás testileg-lelkileg egészséges. Azonban nem vagyunk -e ilyenkor a vágyainkkal szemben engedékenyebbek, mint egyébként? A több szabad idő, a változatos lehetőségek, valamint a hétköznapokból történő kiszakadás érzése jót tesz -e étkezési szokásainknak? Nem minden esetben…

Korábbi cikksorozatunkban az elhízás, a cukorbetegség, és a vér lipid profil betegségeit vetettük össze a mandulagomba (Agaricus blazei Murill.) és a bokrosgomba (Grifola frondosa Dicks.) fajok vegyületeinek védő hatásaival szemben. Ezúttal új szempontokból világítunk rá – a teljesség igénye nélkül – az említett fajok jótékony anyagainak hatásaira, ahogy azok szinte kéz a kézben járva csökkentik vércukorszintünket és ezáltal szolgálják az egészségünket.

Ahogy korábban levezettük: Az életvitelszerű magas energiabevitel, és az ezzel össze nem hangolt mozgásszegény életmód valóságos „molekuláris merénylet” a testünk (és azon belül is főleg a hasnyálmirigyünk, keringésünk, valamint a látásunk) ellen.

Káros vegyületek képződnek a szőlőcukorból és más, a vérkeringésben megtalálható anyagokból (pl. aminosavak, hemoglobin, stb.) – méghozzá spontán (tehát enzimek segítsége nélküli) reakcióval! Ezek az ún. glikációs végtermékek, angolul advanced glycated endproducts (AGE). És ezek képződése elkerülhetetlen… Azonban az AGE mennyisége nagyban függ a vércukorszinttől.

Egyébként, klinikumban is használt, megbízható biomarkere ennek az ártalomnak a glikohemoglobin (HbA1c) és az összes hemoglobin arány meghatározás módszere.

A mandulagomba és a bokrosgomba összetevői közt általánosan ismertek a béta-glükánok (és azok poli- és monoszacharid komponensei) amik glükóz metabolizmust támogató és ezáltal végső soron vércukorszintet csökkentő hatásúak.

Továbbá a mandulagomba kivonatával randomizált, kettős-vak placebo-kontrollos klinikai vizsgálatot végeztek inzulin-rezisztens és vércukorszint-csökkentő gyógyszert fogyasztó betegeken, ahol az adiponektin szintjét és az inzulin-rezisztenciát a HOMA-IR indexen keresztül vizsgálták.

Az adiponektin egy polipeptid hormon, mely az inzulin hatását segíti. Ez a glükoneognezis (tehát a „szőlőcukor újra-előállítás”) gátlásán és a szervek cukor-felvételének támogatásán keresztül nyilvánul meg. Az adiponektin mennyisége inzulin-rezisztens betegekben csökkent.

A HOMA-IR index az éhgyomri vércukor, valamint éhgyomri inzulin szint arányán alapszik és az inzulin-rezisztens állapotot reprezentálja.

Az adiponektin szintje szignifikánsan nőtt, míg a HOMA-IR index szignifikánsan csökkent a gyógyszert és mandulagomba kivonatot is fogyasztó csoportban, a csak gyógyszert és placebót fogyasztó csoport ugyanezen paramétereihez képest.

A bokrosgomba képes vanádiumot halmozni – és a vanádium (illetve ezen elem szerves vegyületei még kifejezettebben) „utánozzák” az inzulin vércukorszint csökkentő hatását.

Sejttenyészetes vizsgálatok alapján a vanádium bizonyos vegyületeinek (bisz(acetilacetonáto)-oxovanádium (IV), valamint a bisz(maltolato)-oxovanádium (IV)) úgynevezett inzulinomimetikus – azaz inzulint utánzó – hatását írták le. Ezen szerves vanádium-komplex molekulák a protein-kináz B kaszkád stimulálásán (foszforilációs aktiválásán) keresztül a glikogén-szintáz kináz 3 enzimet aktiválják – és ezáltal valóban az inzulin hatását utánozzák!

Ezt a mechanizmust kínai kutatók állatkísérleteken keresztül is igazolták. Mesterségesen cukorbetegség-szerű állapotot idéztek elő egerekben és a vanádium-vegyületekben gazdag bokrosgomba kivonatával kezelték őket. Eredményül azt kapták, hogy – mind a vércukor, mind a glikohemoglobin (HbA1c) – megemelkedett szintjét szignifikánsan csökkentette a bokrosgomba kivonat a kezelt csoportban a kivonattal kezeletlen cukorbeteg csoporthoz képest.

Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy mindkét gombafaj hasznos anyagai egymást erősítve támogatják a sejtek cukorfelvételét és csökkentik a vércukorszintet. Így védik egészségünket, valamint támogatják a testmozgást – ami egyébként is jótékony hatású egészségünkre nézve – amellett hogy remek nyári időtöltés.

Összeállította:
Dr. Budán Ferenc
egészségügyi szakértő

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek