Süngomba – a természetes eredetű sokrétű doktor

A közönséges süngomba (Hericium erinaceus Bull.) – vagy más néven oroszlánsörény-gomba – nem csak találó neveivel és kinézetével számít igazi „különcnek” az étkezési és mikoterápiás felhasználási célú gombák körében – ugyanis jótékony hatású vegyületeinek száma a hetvenet is súrolja! Egy ilyen sokszínű hatóanyagcsokor már változatos palettája az egészségre előnyös hatású vegyületeknek. Így nem meglepő, hogy a süngombára vonatkozó népgyógyászat által javasolt felhasználási területek is szerteágazóak. Jelen cikkünkben ezen feltételezések legérdekesebbjeinek a tudományos alapjait vesszük szemügyre – a teljesség igénye nélkül – és vetjük össze biológiai ismereteinkkel, hogy feltárjuk a bioaktívnak mondott anyagok tényleges hatásmechanizmusait és így összevessük a hozzá társítható kísérletek, illetve egy klinikai vizsgálat eredményeivel.

Vegyük is górcső alá a süngomba hatóanyagaink főbb csoportjait, melyek a következők: hericerinek, erinacinek, erinacerin-izoindolin-1-on típusú ketonok, erinaceolaktonok, glikoproteinek, poliszacharidok, szterolok, B-12 vitamin-lakton származékok és illékony anyagok. Ezen jótékony anyagokat nevezéktani szempontból a kémiai szerkezetük alapján csoportosítják – de egészségre előnyös hatásaik is természetesen egy-egy hatóanyagcsoportra jellemzőek.

Például a hericerinek aromás szerkezetű vegyületek – éppen ezért zsíroldékonyak – és a süngomba termőtestéből vonhatóak ki. A hericerin A és az izohericenon J, valamint az erinacén D diterpén (szintén zsíroldékony vegyület) is daganatellenes hatásáról ismert.

Az előbb említett két hericerin vegyület úgynevezett K562 humán eredetű miogén leukémia sejtek osztódását gátolta, sejttenyészetben vizsgálva. Az utóbb említett erinacén D szintén K562 sejtekben, valamint LANCAP humán eredetű prosztata sejtekben is gátolta a sejtosztódást (proliferációt).

Az erinacinek közé tartozó erinacin A, ami egy diterpén vázas molekula és a gombafonálból (micélium) izolálják. Taiwani kutatók eredményei alapján az erinacin A gyulladáscsökkentő és idegsejt védő (neuroprotektív) hatást fejtett ki ischaemia reperfúziós patkányagy modellben. (Ez a modell gyakorlatilag az ischaemiás agyvérzéses állapotot és az általa okozott oxigénhiányos és szabadgyökös károkat reprezentálja.)

Az erinacin A protektív hatását (főleg) a felszabaduló interleukin-1β (IL1β), interleukin-6 (IL6) és a tumor-nekrózis-faktor-α (TNF- α) mennyiségének csökkentésén keresztül fejti ki.

A glikoproteinek, szterolok – a D-vitamin is ebbe a csoportba tartozik – általános előnyös (például antioxidáns, gyulladásbiológiai, stb.) hatásairól korábbi cikkeinkben írtunk, akárcsak a vízoldékony poliszacharidok által az immunrendszer bizonyos részeinek (T-helper sejtek, falósejtek, stb.) aktiválásában játszott immunstimuláns szerepéről.

Meg kell még említsem, hogy a süngomba a különböző zsírsavakban (pl. az esszenciális linolénsavban is) rendkívül gazdag! Szintén bőségesen tartalmaz a süngomba magnéziumot, foszfort, valamint vas, réz és cink nyomelemeket.

100 gramm süngomba eredetű zsíros anyagban a 30 grammot is meghaladja a linolénsav-tartalom!

Bizonyára a sok jótékony anyag együttesének köszönhető, hogy a szakirodalom az említetteken felül még antibiotikus, májvédő, vérnyomás-, vércukor-, valamint hiperlipidaemiára jellemző vérzsír paramétereket csökkentő hatását is leírta.

Sőt, Japán kutatók kettős-vak klinikai vizsgálatban 4 hetes süngomba-port tartalmazó és placebo-süteményt evő betegeken (különböző depresszív tüneteket jelző) tesztekkel a depressziós és szorongásos tünetek statisztikailag szignifikáns csökkenését tapasztalták.

Azt is kimutatták, hogy ezen hatást nem csak az úgynevezett nerve growth factor (NGF) tehát „idegsejtek növekedését stimuláló faktor” növelése váltja ki.

Feltehetően a számos hasznos anyag összessége által kifejtett antioxidáns, neuroprotektív, gyulladáscsökkentő és ezzel összefüggő fájdalomcsillapító hatás egymást erősítő (szinergista) hatásai állnak – máig ismeretlen okként – az említett kedélyjavító hatás hátterében.

 

Összeállította:

Dr. Budán Ferenc
egészségügyi szakértő
info@najaforest.hu

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek

A gombák szerepe az influenza megelőzésében
Tudástár

IV. 3. A gombák szerepe az influenza megelőzésében

A shiitake gomba immunrendszerünk bástyája. Egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását.

Tovább olvasom »