VII. 1. Növénykivonatok: Astragalus (Astragalus membranaceus)

Az ágazati szabályok alapján tilos élelmiszernek bármilyen betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó állításokat tulajdonítani. Az étrendkiegészítőkre vonatkozó 37/2004 (IV.26) ESzCsM rendelet szerint a gombák/növények tápanyagainak, hatóanyagainak egészségtámogató hatásai Magyarországon jogszerűen nem ismertethetőek. Alábbi leírások a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ismeretterjesztő célt szolgálnak, hazai és nemzetközi szakirodalmi hivatkozások alapján készültek. A kutatások NEM a termékre, hanem az összetevőkre vonatkoznak.

Astragalus (Baktövis, Kínai csűdfű)

csüdfüvek nemzetisége közel 3.000 fajta lágyszárú évelő növényt ölel fel. [29],[31]. A hazánkban előforduló fajták védettek.  A távol keleti népek csí” erősítésére (kínai neve: Huáng Qi = a csí erősítője), a szervezet testi-lelki kihívásokra való felkészítésében és az öregedés lassítására alkalmazták hagyományos nép megfigyelések alapján, amelyek egyúttal a tudományos kutatások alapjául is szolgáltak.

Kínában 1000 éve az egyik legfontosabb tonizáló és adaptogén gyógynövény, a Reishi-hez (Pecsétviasz gomba) hasonlóan a ,,többezer adó gyógyfű,, névvel illetik, a hosszú élettartamot biztosító tulajdonságaira utalva. Adaptogén tulajdonság lényege, hogy ezen növényeknek kiegyensúlyozó hatásuk van, a szervezet életfunkcióira, vagyis az alul működő funkciókat serkentik, a túlműködő funkciókat gyengítik. Ezáltal segíti az emberi test külső és belső körülmények változásaihoz történő alkalmazkodó képességét, ezáltal a stressz mellékágasait is enyhíthetik, ugyanis a pszicho-neuro-endokrin rendszerre is hatnak.

Astragalus por

A tradicionális távol keleti gyógyászatban főleg a gyökérzetét használják fel kenőcsként, főzetként, tinktúraként az immunrendszer, a máj, vesék és szívműködésnek támogatására. Mérsékelheti vérnyomást és ennek szövődményeként keletkező vesekárosodást, csökkentheti az érelmeszesedést. Gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságai révén hatásos lehet fertőző májgyulladás, vírusos eredetű szív-belhártya gyulladás esetén. Ígéretes kutatások zajlanak egyes vérszegénységre és fibromyalgiara gyakorolt hatások esetén (20).

Igazoltan többféle hatóanyagot azonosítottak benne: astragalozid I-II-III-at, cikloasztragenolt, izoflavonoidokat, glikozilált és malonát vegyületeit, valamint flavonoid antioxidánsokat.

Legfontosabb tulajdonsága, amely miatt közkedvelté vált az Astragalus, az nem más, mint a fiatalító hatás.

Egyes országokban a 4 éves példányok gyökérzetét hivatalosan is törzskönyvezték, többek között az Európai Unióban is, a gyógyszerkönyvben, ennek egyik alapja, hogy az astragalus gyökereiben lévő astragalozidok és cikloasztragenol serketnik a telomeráz enzimek aktivitását, ezáltal védik a sejtek DNS láncainak végeit (telomerek) a sérülésektől. A sejtek öregedésének egyik mechanizmusa, hogy az osztódás során a sejtekben kromószómákba feltekert DNS láncok végrésze sérüléseknek, károsodásoknak van kitéve.Tulajdonképpen ezek a sérülések vezetnek mutációkhoz, a sejtek elöregedéséhez és rákos sejtosztódáshoz. A telomeráz enzim javítgatja ki a kromoszómában így jelentkező apró károsodásokat. Több gyógyszer, köztük intravénásan, kórházi gyakorlatban alkalmazott gyógyszer összetevője. TA-65® néven a cikloastragenol a kromoszóma végek DNS lánc szakaszait (telomérek) védik a károsodástól.

Az elmúlt évtizedekben azonban nagymértékben felgyorsult az öregedés iránti érdeklődés, nemcsak azért, mert az idősek a lakosság egyre nagyobb hányadát teszik ki, hanem azért is, mert gazdasági kiadások jelentős hányadát ők használják fel. Ráadásul sokan arra a felismerésre jutottak, hogy ma már a megszokott nyugdíjkorhatáron túl is nagyon boldog, aktív és eredményes életet lehet élni. Tudományosan az öregedés rendkívül összetett, többtényezős folyamat, és számos öregedési elméletet hoztak létre; ezek közül a legfontosabbak valószínűleg a genomiális és a szabad gyökök elméletei. Bár teljesen világos, hogy génjeink befolyásolják az öregedést és a hosszú élettartamot.

Támogassa szervezet megfiatalító folyamatait az egyetlen természetes növényi kivonattal, amely telomeráz aktíváló hatással rendelkezik, gátolja a sejtek öregedését.

Természetes lehetőség a regenerálódásra, melynek következménye, hogy testben és lélekben hosszabb ideig fiatalabbak maradunk.

Sejtszintű öregedés következik be akkor, amikor a telomerek már annyira elkoptak, hogy képtelenek teljes mértékben megvédeni a DNS-t.

Ezeknek a következményeként a látásunk romlani kezd, bőrünk veszít ruganyosságából, immunrendszerünk kevésbé lesz hatékony és más, az öregedéssel társított folyamatok is beindulnak.

Azáltal, hogy aktíváljuk a telomeráz enzimet a szervezetben, megfékezzük az öregedést és növeljük a várható élettartamot.telomeráz enzim javítgatja ki a kromoszómában így jelentkező apró károsodásokat. 

A telomer a kromoszómát alkotó DNS végén lévő többszörösen ismétlődő részekből álló szakasz. Minden sejtosztódáskor, amikor létrejön a kromoszóma másolata, a telomer egy része nem másolódik le, így a telomerek minden egyes osztódásnál rövidebbek lesznek. Amikor a telomer hossza kritikus méretűre csökken, a sejt elpusztul. Ebből következik, hogy minél hosszabb a telomer, a sejt annál több osztódásra képes, illetve minél rövidebb a telomer, a sejt annál kevesebb osztódásra képes.

A telomeráz enzim a sejtosztódáskor megrövidített telomer szakaszt hosszabbítja meg, ezáltal a lehetséges osztódások számát növeli. Az a gén, ami a telomeráz enzim termeléséért felel, ott van a testet alkotó sejtek DNS-ében inaktív állapotban.

Újszülöttek esetében a köldökzsinór vérből vett kötőszöveti sejttenyészeten végzett kutatások igazolják, hogy az astragalus gyökeréből kivont cikloastragenol fokozhatja a telomeráz enzim működését. (26)  A kutatás alapján a cikloasztragenol hozzáadásával 2-3 –szoros enzikmaktivitás erősödés mutatkozott. Ez azonban nem bizonyult arányosnak további dózisnöveléssel, és kb. 4-8 órán át volt mérhető. Ez arra utal, hogy e hatás érdekében naponta 3 x 100 mg cikloasztragenol fogyasztása elégséges.

Astragalus egyéb hatásai

Állóképesség növelése: csökkenti a sportolók fáradtságát. Kifejezetten javasolható krónikus fáradság esetén.

Anyagcserére gyakorolt pozitív hatások: az astragalus poliszacharidok hatással vannak a glükóz és lipid anyagcserére, valamint az inzulinrezisztenciára

Érdemes kúraszerűen alkalmazni, ugyanis használata különösen előnyös lehet krónikus fáradtság szindrómában, testi-lelki megerőltetéssel járó élethelyzetekben, fizikai megterhelés (sport, munka) idején, szívérrendszeri betegségekben szekunder prevenció céljára, betegségekből való felépülés idején.

Immun-amfoter, immunrendszer működésének zavarai esetén alkalmazható. Stimulálja az immunrendszer működését. Egészséges önkénteseken végzett vizsgálat igazolta, hogy az astragalus gyökér kivonat növeli a fehérvérsejtek és vérlemezkék szintjét, valamint a keringő citokinek szintjét az emberi szervezetben.

Csökkenti a túlzott izzadást, a változó kort kísérő izzadást.

Szabó Nikolett,
tudományos kutató

Forrásirodalom

[1] –  Astragalus (Locoweed) flowers. Rootcellar.US; 2013. július 5. (archivált másolat)

[2] – Qian D., Chen M., Yuan Q.J. et al., A taxonomic study on the original plant of Radix Astragali. Acta Pharmaceutica Sinica, 2009, 44 (12): 1429−1433

[3] – Astragalus; U.S Department of Health and Human Services / National Center for Complementary and integrative Health; https://www.nccih.nih.gov/health/astragalus

[4] – Juan Fu, Zenghui Wang, Linfang Huang, Sihao Zheng, Dongmei Wang, Shilin Chen, Haitao Zhang, Shihai Yang: Review of the botanical characteristics, phytochemistry, and pharmacology of Astragalus membranaceus (Huangqi); Phytother Res., 2014 Sep;28(9):1275-83.

[5] – Viktor M. Bratkov, Aleksandar M. Shkondrov, Petranka K. Zdraveva, Ilina N. Krasteva: Flavonoids from the Genus Astragalus: Phytochemistry and Biological Activity; Pharmacogn Rev., Jan-Jun 2016;10(19):11-32.; doi: 10.4103/0973-7847.176550.

[6] – Japanese Pharmacopoeia Committee, The Japanese Pharmacopoeia. 17th Edition. Tokyo: Society of Japanese Pharmacopoeia, 2016

[7] – China Pharmacopoeia Commission, Pharmacopoeia of the People’s Republic of China. Part 1. Beijing: Chinese medicines and Technology Press, 2015

[8] – Ministry of Food and Drug Safety, The Korean Pharmacopoeia. 11th Edition, 2017

[9] – Taiwan Pharmacopoeia Committee, Taiwan Herbal Pharmacopeia, 2013

[10] – British Pharmacopoeia Commission, British Pharmacopoeia, 2016

[11] – The United States Pharmacopieial Convention, The United States Pharmacopeia (USP39-NF34), 2016

[12] – European Pharmacopoeia Committee, European Pharmacopoeia. 9th Edition, 2016

[13] – Auyeung KK, Han QB, Ko JK: Astragalus membranaceus: A Review of its Protection Against Inflammation and Gastrointestinal Cancers.; Am J Chin Med. 2016;44(1):1-22. doi: 10.1142/S0192415X16500014.

[14] – Koehler H, Puchalski K, Ruiz G, Jacobs B, Langland J.: The Role of Endophytic/Epiphytic Bacterial Constituents in the Immunostimulatory Activity of the Botanical, Astragalus membranaceus.; Yale J Biol Med. 2020 Jun 29;93(2):239-250. eCollection 2020 Jun.

[15] – Xing-hua Gao, Xian-xiang Xu, Rong Pan, Ying Li, Yu-bin Luo, Yu-feng Xia, Kazuya Murata, Hideaki Matsuda, Yue Dai:  Saponin fraction from Astragalus membranaceus roots protects mice against polymicrobial sepsis induced by cecal ligation and puncture by inhibiting inflammation and upregulating protein C pathway;  J Nat Med., 2009 Oct;63(4):421-9.

[16] – L L Tang 1, J F Sheng, C H Xu, K Z Liu: Clinical and experimental effectiveness of Astragali compound in the treatment of chronic viral hepatitis B; J Int Med Res, May-Jun 2009;37(3):662-7.

[17] –  Zheng Q, Zhuang Z, Wang ZH, Deng LH, Jin WJ, Huang ZJ, Zheng GQ, Wang Y.: Clinical and Preclinical Systematic Review of Astragalus Membranaceus for Viral Myocarditis.; Oxid Med Cell Longev. 2020 Nov 2;2020:1560353.

[18] – Deqing Wang, Yuan Zhuang, Yaping Tian,  Graham Neil Thomas, Mingzhong Ying and Brian Tomlinson: Study of the Effects of Total Flavonoids of Astragalus on Atherosclerosis Formation and Potential Mechanisms; Oxid Med Cell Longev. 2012; 2012: 282383 (Online publikáció) 2012 Jan 29; doi: 10.1155/2012/282383

[19] – Zhi-gao Liu, Zheng-ming Xiong, Xi-yong Yu: Effect of astragalus injection on immune function in patients with congestive heart failure; Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi, 2003 May;23(5):351-3.

[20] –  Xu GH, Yuan L, Li Y, Xie P, Zhao JY, Chen YH.: Clinical observation of Astragalus Injection in treatment of renal injury in patients with primary hypertension;  Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao 2008 May;6(5):530-2. doi: 10.3736/jcim20080519. (Angol fordításban)

[21] – Meng Hua Chen, Brian H May, Iris W Zhou, Anthony L Zhang, Charlie C Xue: Integrative Medicine for Relief of Nausea and Vomiting in the Treatment of Colorectal Cancer Using Oxaliplatin-Based Chemotherapy: A Systematic Review and Meta-Analysis; Phytother Res., 2016 May;30(5):741-53., doi: 10.1002/ptr.5586. Epub 2016 Feb 23.

[22] –  Hong-Wen Chen, I-Hsin Lin, Yu-Jen Chen, Kao-Hwa Chang, Meng-Hao Wu, Wen-Hao Su, Gwo-Che Huang, Yuen-Liang Lai: A novel infusible botanically-derived drug, PG2, for cancer-related fatigue: a phase II double-blind, randomized placebo-controlled study; Clin Invest Med., 2012 Feb 1;35(1):E1-11., doi: 10.25011/cim.v35i1.16100.

[23] – Kojo Agyemang, Lifeng Han, Erwei Liu, Yi Zhang, Tao Wang and Xiumei Gao: Recent Advances in Astragalus membranaceus Anti-Diabetic Research: Pharmacological Effects of Its Phytochemical Constituents; Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 654643, online publikálva: 2013 Nov 17.;  doi: 10.1155/2013/654643

[24] – Min Liu, Ke Wu, Xianqing Mao, Yong Wu, Jingping Ouyang: Astragalus polysaccharide improves insulin sensitivity in KKAy mice: regulation of PKB/GLUT4 signaling in skeletal muscle; J Ethnopharmacol., 2010 Jan 8;127(1):32-7.; doi: 10.1016/j.jep.2009.09.055. Epub 2009 Oct 2.

[25] – Weidong Xie, Yunan Zhao, Yaou Zhang: Traditional chinese medicines in treatment of patients with type 2 diabetes mellitus; Evid Based Complement Alternat Med., 2011;2011:726723., doi: 10.1155/2011/726723. Epub 2011 Mar 17.

[26] – Harley, C. B.; Liu, W.; Blasco, M.; Vera, E.; Andrews, W. H.; Briggs, L. A.; Raffaele, J. M. (2011). „A Natural Product Telomerase Activator As Part of a Health Maintenance Program”. Rejuvenation Research. 14 (1): 45–56. doi:10.1089/rej.2010.1085.

[27] – Rios, J. L; Waterman, P. G (1997). „A review of the pharmacology and toxicology of Astragalus”. Phytotherapy Research. 11 (6): 411–418. doi:10.1002/(SICI)1099-1573(199709)11:6<411::AID-PTR132>3.0.CO;2-6.

[28] – Astragalus”. National Center for Complementary and Integrative Health, US National Institutes of Health. 29 November 2016.

[29] – Juan Fu, Zenghui Wang, Linfang Huang, Sihao Zheng, Dongmei Wang, Shilin Chen, Haitao Zhang, Shihai Yang: Review of the botanical characteristics, phytochemistry, and pharmacology of Astragalus membranaceus (Huangqi); Phytother Res., 2014 Sep;28(9):1275-83.

[30] – Viktor M. Bratkov, Aleksandar M. Shkondrov, Petranka K. Zdraveva, Ilina N. Krasteva: Flavonoids from the Genus Astragalus: Phytochemistry and Biological Activity; Pharmacogn Rev., Jan-Jun 2016;10(19):11-32.; doi: 10.4103/0973-7847.176550.

[31] – Japanese Pharmacopoeia Committee, The Japanese Pharmacopoeia. 17th Edition. Tokyo: Society of Japanese Pharmacopoeia, 2016

[32] – China Pharmacopoeia Commission, Pharmacopoeia of the People’s Republic of China. Part 1. Beijing: Chinese medicines and Technology Press, 2015

[33] – Ministry of Food and Drug Safety, The Korean Pharmacopoeia. 11th Edition, 2017

[34] – Taiwan Pharmacopoeia Committee, Taiwan Herbal Pharmacopeia, 2013

[35] – British Pharmacopoeia Commission, British Pharmacopoeia, 2016

[36] – The United States Pharmacopieial Convention, The United States Pharmacopeia (USP39-NF34), 2016

[37] – European Pharmacopoeia Committee, European Pharmacopoeia. 9th Edition, 2016

[38] – Deqing Wang, Yuan Zhuang, Yaping Tian,  Graham Neil Thomas, Mingzhong Ying and Brian Tomlinson: Study of the Effects of Total Flavonoids of Astragalus on Atherosclerosis Formation and Potential Mechanisms; Oxid Med Cell Longev. 2012; 2012: 282383 (Online publikáció) 2012 Jan 29; doi: 10.1155/2012/282383

[39] –  Xu GH, Yuan L, Li Y, Xie P, Zhao JY, Chen YH.: Clinical observation of Astragalus Injection in treatment of renal injury in patients with primary hypertension;  Zhong Xi Yi Jie He Xue Bao 2008 May;6(5):530-2. doi: 10.3736/jcim20080519. (Angol fordításban)

[40] – Zhi-gao Liu, Zheng-ming Xiong, Xi-yong Yu: Effect of astragalus injection on immune function in patients with congestive heart failure; Zhongguo Zhong Xi Yi Jie He Za Zhi, 2003 May;23(5):351-3. (Kínai nyelvű cikk angol fordításából)

[41] – Koehler H, Puchalski K, Ruiz G, Jacobs B, Langland J.: The Role of Endophytic/Epiphytic Bacterial Constituents in the Immunostimulatory Activity of the Botanical, Astragalus membranaceus.; Yale J Biol Med. 2020 Jun 29;93(2):239-250. eCollection 2020 Jun.

[42] – Xing-hua Gao, Xian-xiang Xu, Rong Pan, Ying Li, Yu-bin Luo, Yu-feng Xia, Kazuya Murata, Hideaki Matsuda, Yue Dai:  Saponin fraction from Astragalus membranaceus roots protects mice against polymicrobial sepsis induced by cecal ligation and puncture by inhibiting inflammation and upregulating protein C pathway;  J Nat Med., 2009 Oct;63(4):421-9.

[43] – L L Tang 1, J F Sheng, C H Xu, K Z Liu: Clinical and experimental effectiveness of Astragali compound in the treatment of chronic viral hepatitis B; J Int Med Res, May-Jun 2009;37(3):662-7.

[44] –  Zheng Q, Zhuang Z, Wang ZH, Deng LH, Jin WJ, Huang ZJ, Zheng GQ, Wang Y.: Clinical and Preclinical Systematic Review of Astragalus Membranaceus for Viral Myocarditis.; Oxid Med Cell Longev. 2020 Nov 2;2020:1560353.

[45] – Auyeung KK, Han QB, Ko JK: Astragalus membranaceus: A Review of its Protection Against Inflammation and Gastrointestinal Cancers.; Am J Chin Med. 2016;44(1):1-22. doi: 10.1142/S0192415X16500014.

[46] – Meng Hua Chen, Brian H May, Iris W Zhou, Anthony L Zhang, Charlie C Xue: Integrative Medicine for Relief of Nausea and Vomiting in the Treatment of Colorectal Cancer Using Oxaliplatin-Based Chemotherapy: A Systematic Review and Meta-Analysis; Phytother Res., 2016 May;30(5):741-53., doi: 10.1002/ptr.5586. Epub 2016 Feb 23.

[47] –  Hong-Wen Chen, I-Hsin Lin, Yu-Jen Chen, Kao-Hwa Chang, Meng-Hao Wu, Wen-Hao Su, Gwo-Che Huang, Yuen-Liang Lai: A novel infusible botanically-derived drug, PG2, for cancer-related fatigue: a phase II double-blind, randomized placebo-controlled study; Clin Invest Med., 2012 Feb 1;35(1):E1-11., doi: 10.25011/cim.v35i1.16100.

[48] – Harley, C. B.; Liu, W.; Blasco, M.; Vera, E.; Andrews, W. H.; Briggs, L. A.; Raffaele, J. M. (2011). „A Natural Product Telomerase Activator As Part of a Health Maintenance Program”. Rejuvenation Research. 14 (1): 45–56. doi:10.1089/rej.2010.1085.

Tetszett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Fontos! A törvény megkívánja, valamint kötelez is minket arra, hogy kiemelten felhívjuk figyelmét: „az étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére”. Az oldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét! Minden esetben forduljon szakorvoshoz, betegség esetén! Oldalunk nem foglalkozik gyógyítással. Minden esetben kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét, valamint figyelmesen olvassa el a mellékelt tájékoztatót, és mindenkor tartsa be a tájékoztatóban, vagy a termék leírásban ajánlott napi adagolást. Kérjük azt is vegye figyelembe, hogy az étrend kiegészítő élelmiszerek nem helyettesítik a vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot! 

További cikkek